Dimmen met LED voor lagere energiekosten

  • Met Signify’s dim-technologie en het Philips GrowWise Control System heb je een krachtige nieuwe manier om de groei van je gewas en energiekosten te beheersen.
  • Het is nu mogelijk om het GrowWise Control System te integreren met je klimaatsysteem om uniforme groei te vergemakkelijken door middel van het dimmen van LED.

Eindhoven, the Netherlands – Klanten verwachten het hele jaar door een aanbod van kwaliteitsgroenten en -bloemen voor de marktprijs. Maar de schommelende en stijgende energieprijzen maken het er voor u als teler niet gemakkelijker op. Vooral als het gaat om de belichting, moet u de uniformiteit kunnen leveren die het gewas nodig heeft, wat de prijs ook mag zijn op welk moment van de dag.

Gelukkig heb ik goed nieuws voor telers die Philips GreenPower LED groeibelichting gebruiken. Met Signify’s dim-technologie hebben jullie een krachtige nieuwe manier om de groei van het gewas en de energiekosten te beheersen. Ons Philips GrowWise Control System kan worden geïntegreerd in de klimaatcomputer om de Philips GreenPower LED groeibelichting te dimmen.

Hoe krijg je meer uit jouw klimaatbeheersing?

Kunstmatig licht speelt een belangrijke rol bij het succes van je gewas. Met de huidige klimaat technologieën zijn er meer sensoren dan ooit in je kas. Deze geven meer inzicht op een microniveau, en ook de mogelijkheid om de groei van je gewas nauwkeuriger aan te sturen. Dus is het logisch om, voor meer precisie in de teelt, je lichtniveaus aan te passen naar aanleiding van de toegenomen inzichten vanuit de sensoren. Maar er is een andere belangrijke reden om je lichtniveaus zo nauwkeurig mogelijk aan te sturen.

Kunstmatige belichting is een van de grootste energieverbruikers in je kas. Met de huidige hoge energieprijzen zijn telers op zoek naar manieren om de kosten te verlagen, zonder ook de kwaliteit te verlagen. Dus hoe kun je het meeste profiteren van de investering in je klimaatbeheersing? Hoe kun je aan de ene kant de optimale dagelijkse lichtsom krijgen, terwijl je aan de andere kant de energiekosten van je belichtingsinstallatie minimaliseert?

Uniform en betrouwbaar dimmen met het GrowWise Control System

GrowWise Control System

Met het Philips GrowWise Control System van Signify kun je je belichting betrouwbaar en gemakkelijk dimmen via de klimaatcomputer. Het GrowWise Control System kan worden verbonden met je klimaatcomputer om de instellingen te controleren door middel van één applicatie, locatie, en systeem. Dus je hoeft niet meer te wisselen met andere programma’s. Je kunt het lichtniveau van je LEDs net zo eenvoudig aanpassen als de temperatuur, schermen en irrigatie.

Met het GrowWise Control System kun je de lichtintensiteit aanpassen aan de specifieke behoeftes van het gewas. Als het systeem is geïntegreerd met je klimaatcomputer kun je het aan een daglichtsensor koppelen en de dagelijkse lichtsom voor je gewas volledig geïntegreerd aansturen. Je hebt de volledige controle over het dimmen en de hoeveelheid licht, en nieuwe inzichten en verbeteringen op dit gebied kunnen veel invloed hebben op je eindafrekening. Je kunt reageren op schommelende energieprijzen door je belichting te dimmen als de prijzen hoog zijn, en de belichting volledig aan te zetten als de prijzen lager zijn. Je geeft het gewas uniforme belichting, beheert de dagelijkse lichtsom, en je kunt de energie die je hebt geproduceerd met je WKK weer terug verkopen aan het net wanneer dat jou het beste uit komt.

Gepatenteerde Coded Mains technologie voor uniforme groei van het gewas

Het brein achter dit allemaal is de gepatenteerde Philips Coded Mains technologie. Dit robuuste systeem stuurt een signaal naar iedere groeilamp in de kas om naar dezelfde intensiteit te dimmen. Het signaal wordt via de stroomkabel verstuurd en vervoert een opdracht via de golflengte van de voltage. Dit maakt extra bekabeling overbodig en daarmee ook extra gedoe tijdens de installatie van het systeem. De groeilampen hebben een geïntegreerde sensor die het signaal of de opdracht afleest en die aanpast naar de gewenste dim-instelling.

Waarom gebruikt de Coded Mains technologie een stroomkabel om de signalen te versturen? Het alternatief is een draadloze verbinding door middel van Wifi of Bluetooth. Maar er zijn veel dingen in een kas die het draadloze signaal tegen kunnen houden of verstoren, zoals planten, water van de irrigatie, en staal van de constructie. Hierdoor kunnen verschillende groeilampen in de kas naar verschillende niveaus dimmen, waardoor het gewas niet meer uniform groeit en er onverwachte verassingen kunnen zijn in het energieverbruik. Daarom hebben wij op dit moment gekozen voor een oplossing via Coded Mains, omdat alle groeibelichting in het systeem hetzelfde sterke signaal moeten ontvangen om goed te kunnen functioneren. Het robuuste Coded Mains-systeem geeft je een gerust gevoel wetende dat alle groeibelichting in je kas naar hetzelfde niveau is gedimd en dat je gewas gelijkmatig groeit. Daarom hebben de ingenieurs van Signify ervoor gekozen om gebruik te maken van een bekabeld signaal, dat meer robuust is in de kas.

Dimmen is beter dan een deel van de belichting uitschakelen

Moderne telers kunnen hun klimaatinstellingen met grote precisie aansturen om hoge opbrengsten en kwaliteitsproducten te krijgen, en om duurzaam te produceren met optimaal gebruik van de grondstoffen. Dit kun je ook toepassen op de kunstmatige belichting. Er zijn veel redenen waarom je het lichtniveau in een kas aan zou passen. De planten hebben tijdens bepaalde stadia van de groei, of tijdens bepaalde tijden van de dag minder licht nodig. Jonge planten kunnen een lagere tolerantie hebben voor licht dan planten vlak voor de oogst. Op een zomerse dag kan de lichtbehoefte lager liggen dan op een winterse dag.

Veel telers maken regelmatig gebruik van een dambord-opstelling. In deze opstelling wordt gewoon een deel van de belichting uitgeschakeld om het lichtniveau aan te passen. Dit verlaagt het lichtniveau, maar heeft ook een negatief effect op de uniformiteit van het licht.

Daarom is het beter om te dimmen. Met dimmen blijft de juiste uniformiteit behouden. En een bijkomend voordeel is dat de groeilampen nóg efficiënter worden. Als je de groeibelichting terug dimt naar 50% kan de effectiviteit toenemen met 8%, van 3.7 naar 4.0 µmol/J (afhankelijk van het type product). Dit verbetert niet alleen de duurzaamheid van je onderneming, maar met de huidige energieprijzen kunnen de besparingen snel oplopen en aanzienlijk zijn.

De kracht van dimmen met Signify

Met de dim-technologie van Signify en het Philips GrowWise Control System heb je een krachtige nieuwe manier om je teelt en energieprijzen te controleren.

LED-groeibelichting kan worden gedimd via je klimaatcomputer, dus dan heb je alle knoppen op één plek. De Coded Mains technologie stuurt een robuust signaal via de stroomkabels, dus je hebt geen extra kosten aan extra bekabeling. En alle modules dimmen naar hetzelfde niveau terug om een uniform lichtniveau te garanderen voor je gewas

Samengevat levert LED groeibelichting hogere opbrengst het hele jaar rond, hogere kwaliteit van de producten, en betere voorspelbaarheid. Dit kan helpen om je bedrijfsresultaten er een beetje extra zonnig uit te laten zien.

Bezoek onze website voor meer informatie over hoe LED-groeibelichting telers wereldwijd kan helpen.

Rene van Wees

Rene van Wees geeft leiding aan het team van application engineers bij Signify. Zijn team levert high-end lichtontwerpen zodat tuinders zijn verzekerd van de beste lichtoplossingen voor hun situatie. Met zijn achtergrond in optica, traint hij zowel interne teams als externe klanten in het portfolio van horticulture. Hij houdt ervan om als de spreekwoordelijke spil tussen klanten en productontwikkeling op te treden, trainingen te geven, feedback van klanten te verzamelen en ze te adviseren over LED voor hun toepassingen.

Related articles

De inschakelstroom van LED's en de financiële impact op uw lichtontwerp

Het is van cruciaal belang om de juiste specificaties te kunnen ontvangen over inschakelstroom en andere belangrijke technische factoren, anders kan het project ongeplande kosten riskeren.

Wat is het verschil tussen de manier waarop licht mensen en planten beïnvloedt?

Planten en mensen reageren verschillend op licht. Mensen hebben relatief weinig licht nodig om te kunnen zien, terwijl licht voor planten functioneert als groeimotor.

Interesse?

Producten bestellen

Philips producten worden verkocht via een internationaal partner netwerk. Vind hier een partner in jouw regio.

Contact Philips

Wij zijn er om al jouw vragen en opmerkingen te beantwoorden. Vul hiervoor ons Contactformulier in.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief om de twee maanden om up-to-date te blijven over Philips LED belichting voor de tuinbouw.

Ontwikkelingen bij Philips

Persberichten

Hieronder vind je een overzicht van de laatste persberichten van Philips Horticulture LED Solutions.

Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze LED-oplossingen in de glastuinbouw.