Ziektekiemen tegengaan met desinfectie door middel van UV-C-licht

We hebben veel lessen geleerd sinds het begin van de pandemie. Wereldwijd zijn er vaccinatieprogramma's opgezet en worden er maatregelen genomen om mensen te beschermen tegen de gevolgen van het virus. Maar we hebben ons ook gerealiseerd dat bepaalde methodes effectiever zijn dan andere tegen de verspreiding van het virus.

Men is het er steeds meer over eens dat de voornaamste besmettingsweg voor COVID-19 via de lucht loopt. Verbetering van de luchtkwaliteit en de ventilatie binnen is daarom een van de doeltreffendste manieren om het risico om in contact te komen met schadelijke ziekteverwekkers te verminderen. Het aantal luchtwisselingen per uur (ACH) bepaalt of de binnenlucht voldoende wordt gefilterd door schone lucht of niet.

Luchtkwaliteit verbeteren

Normale luchtventilatie bereikt een niveau van 6 ACH om verse lucht aan te voeren, de luchtvochtigheid onder controle te houden en het gehalte aan geuren en CO2 te verminderen. Maar elke luchtwisseling verlaagt het gehalte aan ziektekiemen maar met 63%. Dus het is niet zo eenvoudig als het openzetten van een raam, dat met een niveau van 1-2 ACH geen ziektekiemen onschadelijk maakt, maar wel invloed heeft op het persoonlijke comfort. Inmiddels is bekend dat het ventilatieniveau naar 15-20 ACH moet om de lucht zodanig te kunnen desinfecteren dat het gehalte aan ziektekiemen zo laag wordt, dat het risico op besmetting nagenoeg nihil is. Een van de beste manieren om dit te bereiken is door UV-C-ventilatie te gebruiken en oplossingen voor klimaatbeheersing, zoals de UV-C-armaturen van Philips. Deze creëren de vereisten niveaus voor het desinfecteren van de lucht en oppervlakken. Uit onze test van de UV-C Upper Air armaturen bleek zelfs dat 99,99% van het virus SARS-CoV-2 in slechts 10 minuten onschadelijk werd gemaakt.1 - het equivalent van 50 ACH.

Hoe werkt desinfectie met UV-C Upper Air-lampen?

Infographic over UV-C Upper Air-desinfectie

Ontdek de kracht van UV-C-technologie

Hoe zetten we COVID-19 buitenspel? UV-C en sport

UV-C-verlichting blijkt in deze onzekere tijden cruciaal in de voortdurende strijd om clubs en competities draaiende te houden, door zowel ondersteunend personeel als spelers te helpen beschermen.

UV-C: een toekomst na COVID-19

Ontdek de buitengewone mogelijkheden van UV-C-verlichting om de lucht, oppervlakken, objecten en water te desinfecteren voor een veiligere toekomst na COVID-19.

Het grootste bezit van de rugby beschermen: de fans en de spelers

Bij de Harlequins zijn UV-C-desinfectielampen de weg naar een schonere toekomst van stadionsporten.

UV-C-desinfectie: wat je moet weten

UV-C is bewezen effectief in het onschadelijk maken van micro-organismes, inclusief bacteriën, schimmels en virussen, waaronder het virus dat COVID-19 veroorzaakt.

Hoe werkt desinfectie met UV-C-lampen?

Ultraviolette straling heeft genoeg energie om de chemische verbindingen tussen elektronen en atomen te verbreken. Daarom kan het schadelijk zijn voor de ogen en de huid (zonnebrand), maar kunnen we er ook van profiteren om oppervlakken te desinfecteren en de lucht te zuiveren.

UV-C-desinfectie maakt gebruik van licht om de chemische verbindingen in een micro-organisme te verbreken, zoals bacteriën, schimmelsporen en virussen, zodat deze zich niet kunnen vermenigvuldigen. In de loop van de jaren zijn er veel soorten bacteriën getest en ze reageren allemaal op UV-C-desinfectie3 , inclusief verschillende coronavirussen. In laboratoriumtests verminderden de UV-C-lichtbronnen van Signify bij een blootstellingstijd van slechts 9 seconden de besmettelijkheid van het SARS-CoV-2-virus op een oppervlak tot een niveau dat niet meer waarneembaar was1. Een duidelijke reden waarom UV-C-licht een belangrijke rol kan spelen in je beschermingsstrategie tegen COVID-19.

Voordelen van UV-C-desinfectietechnologie

Betrouwbaar

UV-C-technologie wordt al ruim 40 jaar gebruikt1

Effectief

Alle bacteriën en virussen die tot op heden zijn getest, reageren op desinfectie met UV-C2

Snel

Desinfecteert oppervlakken en objecten binnen enkele minuten

Veelzijdig

Kan worden gebruikt voor uiteenlopende toepassingen zoals kantoren, scholen, winkels en openbaar vervoer

met Philips UV-C-lampen, armaturen, apparaten, regelsystemen en services

Desinfectie met UV-C-lampen

Al ruim 40 jaar2is UV-C-straling een bewezen methode om de lucht, oppervlakken en water te desinfecteren. Ultraviolet is een type elektromagnetische straling (EM), waardoor posters opgloeien en mensen in de zomer bruin worden. Deze straling valt in het EM-spectrum tussen zichtbaar licht en röntgenstraling en is onzichtbaar voor het menselijk oog.

De duurzame manier om te desinfecteren

Omdat UV-C-desinfectie een fysiek proces is in plaats van chemisch hoeven er geen toxische, gevaarlijke of corrosieve chemicaliën te worden verwerkt, vervoerd of opgeslagen. Ook is er geen chemisch afval. Het is een eenvoudige, duurzame en veiligheidsbewuste oplossing die sterk wordt aanbevolen als onderdeel van een allesomvattende desinfectiestrategie, waar ook het wassen van handen, oppervlakken en objecten met vloeibare desinfectiemiddelen onder valt.

UV-C-verlichting: toepassingen

We bieden een volledig assortiment met UV-lampen, -armaturen, -kamers en regelsystemen die geschikt zijn voor de desinfectie van lucht, oppervlakken, objecten en water, zowel in woningen als voor professioneel gebruik.

UV-C-desinfectie van oppervlakken

UV-C-desinfectie van objecten

UV-lampen voor waterreiniging

Vind de dichtstbijzijnde distributeur, partner of installateur die is gespecialiseerd in Philips UV-C-lampen voor desinfectie

Downloads

Informatiepictogram

Ga naar de Signify Lighting Academy hier om alle relevante educatieve materialen en trainingen te vinden!

Een kleine kanttekening

UV-C-verlichting vormt een minimaal risico wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt. Directe blootstelling aan UV-C is gevaarlijk. De verlichting moet altijd worden geïnstalleerd met afdoende afscherming en veiligheidsmaatregelen (zoals sensors voor aanwezigheidsdetectie of timers) om lichte schade of ernstig letsel aan de ogen en huid te voorkomen. De armaturen voor desinfectie met UV-C die we leveren zonder dergelijke veiligheidsmaatregelen, zijn uitsluitend bedoeld voor gebruik als onderdeel van desinfectiesystemen die in elk geval beschikken over de veiligheidsmaatregelen die worden vermeld in de montage-instructies en gebruikershandleidingen.

Philips armaturen voor desinfectie met UV-C mogen uitsluitend worden verkocht door Signify of erkende partners en mogen alleen worden geïnstalleerd door deskundige professionals volgens onze strenge veiligheids- en juridische vereisten.

Geen van onze UV-C-lampen is waar dan ook ter wereld gecertificeerd of goedgekeurd als medisch apparaat. Onze UV-C-lampen mogen derhalve niet als medisch apparaat worden gebruikt. Ze mogen nooit worden gebruikt bij toepassingen of activiteiten waar het gebruik kan leiden tot ernstig of dodelijk letsel en/of schade aan het milieu. Planten en/of materialen die worden blootgesteld aan hogere doses UV-C, kunnen beschadigd raken en/of verkleuren.

  1. Rapport van de Environmental Protection Agency in de Verenigde Staten, 'Building Retrofits for Increased Protection Against Airborne Chemical and Biological Releases', blz. 56 ​
  2. Fluence (UV Dose) Required to Achieve Incremental Log Inactivation of Bacteria, Protozoa, Viruses and Algae. Herzien, bijgewerkt en uitgebreid door Adel Haji Malayeri, Madjid Mohseni, Bill Cairns en James R. Bolton. Met eerdere bijdragen door Gabriel Chevrefils (2006) en Eric Caron (2006). Peerreview door Benoit Barbeau, Harold Wright (1999) en Karl G. Linden
  3. Nadia Storm et al, Rapid and complete inactivation of SARS-CoV-2 by ultraviolet-C irradiation, 2020. Rapport verkrijgbaar via https://www.nature.com/articles/s41598-020-79600-8 . De UV-C-straling die in dit onderzoek werd gebruikt, bedroeg 0,849 mW/cm².
  4. Volgens de resultaten van een laboratoriumonderzoek dat uitgevoerd werd door Innovative Bioanalysis, een volgens CAP, CLIA en AABB gecertificeerd laboratorium voor veiligheidsnormeringen, in een ruimte met voldoende luchtcirculatie. Voor meer informatie raadpleeg je het rapport dat te downloaden is via deze link.