Inzicht in de inschakelstroom van LED's en de financiële impact op uw lichtontwerp

Inschakelstroom en wattage hebben een aanzienlijke impact op de installatiekosten

Naarmate meer telers over de hele wereld LED-belichting in hun kas implementeren, moedigen projectmanagers en LED experts hen aan om alle feiten over een armatuur te verzamelen voordat ze een kortetermijnbeslissing nemen over de prijs die op de lange termijn meer zou kunnen kosten. Er kan een probleem ontstaan als de elektrotechnisch aannemer een ontwerp maakt op basis van een specifieke LED-armatuur. Als de teler vervolgens een andere LED-armatuur koopt, kan een herontwerp nodig zijn om compatibiliteit tussen het ontwerp van de faciliteit en de geselecteerde LED's te garanderen.

“Telers kunnen uiteindelijk meer betalen voor de totale projectkosten omdat de specificaties van het product dat voor de installatie is gekocht, afwijken van het product waarvoor het project was ontworpen. Misschien hebben ze de lagere prijs van een armatuur gezien en zijn ze daarmee aan de haal gegaan," zegt Mark Pedersen, President/CEO, Climatrol Solutions Ltd., Surrey, British Columbia.

"Wij willen dat alles naadloos verloopt en het is bij een LED armatuur heel belangrijk dat we over de volledige informatie beschikken, net als bij elk ander onderdeel dat voor je faciliteit wordt aangeschaft. We moeten er zeker van zijn dat het voor jouw kas zal werken en geen problemen zal veroorzaken voor de elektrische of het hydro-elektrische systeem."

Complete armatuurspecificaties zijn cruciaal

Een belangrijke eerste stap in het ontwerp of herontwerp van een nieuwe installatie is ervoor te zorgen dat de elektrotechnische aannemer beschikt over een volledig specificatieblad voor het armatuur. Deze informatie zal hem in staat stellen om het systeem correct te ontwerpen. Fabrikanten van LED-belichting moeten gepubliceerde specificaties beschikbaar stellen die het bereik van de bedrijfsspanning, de volledige belastingsstroom bij gebruikelijke bedrijfsspanningen, het nominale ingangsvermogen, de vermogensfactor, de totale harmonische vervorming, de bedrijfsfrequentie en de inschakelstroom bij het opstarten bevatten. Vaak gaan telers ervan uit dat technici wattage en andere technische factoren kunnen beoordelen op basis van de naam van de armatuur of de aanblik, wat niet het geval is. Of een kweker begrijpt wellicht niet het belang van minder bekende technische specificaties voor het elektrische ontwerp.

Door deze details vanaf het begin van het project te kennen, kunnen ingenieurs de juiste kabels, panelen, hoogspanningsvoedingen en transformatoren specificeren, naast andere componenten. Zonder exacte specificaties kunnen kleine afwijkingen van het oorspronkelijke plan leiden tot enorme kosten en grote vertragingen tijdens de installatie.

“Alleen al het verschil tussen 800 of 805 watt beïnvloedt alles, en hoe meer armaturen je in je installatie heeft, hoe meer het van invloed is op het ontwerp, inclusief hoeveel circuits er nodig zijn of hoe ver de armatuur van het paneel verwijderd is," zegt Pedersen. "Wat ik hier echt waardeer zijn bedrijven zoals Signify, met hun Philips LED belichting, met een team van engineers ..... Hoewel een verschil van 5 watt misschien niet veel lijkt, kan het "kleine" wattageverschil een aanzienlijke afwijking en grote complicaties in een systeem veroorzaken bij 1.000, 10.000 of 25.000 armaturen.

Zorg ervoor dat u de onmiddellijke stroomvraag kent

“Het afstemmen van de inschakelstroom is bijzonder belangrijk", zegt Evann Seney, Master Electrician, Honey Electric, Chatham, Ontario. Eenvoudig gezegd, de waarde van de inschakelstroom informeert de elektricien over het momentane vermogen dat van een lamp wordt gevraagd. De inschakelstroom heeft gevolgen bij het opstarten, in geval van stroomuitval en voor het aantal armaturen dat tegelijkertijd kan worden ingeschakeld.

Een armatuur met een zeer hoge inschakelstroom kan grote problemen veroorzaken in een belichtingssysteem, vooral als de circuits, kabels en transformatoren niet zijn gebouwd om die belasting aan te kunnen. Een kasinstallatie kan 150 tot 200 belichtingspanelen hebben, die allemaal moeten worden aangepast - tegen aanzienlijke kosten - als de inschakelstroom hoger is dan gespecificeerd.

Bepaalde drivers voor LED-armaturen zullen de inschakelstroom van de armatuur bij het opstarten actief beheren. In deze gevallen is de inschakelstroom te verwaarlozen. "Al onze producten zijn ontworpen met onze eigen drivers", zegt Chris Strom, Application Engineer voor Signify North America, fabrikant van Phillips LED-producten. "Een van de belangrijkste dingen die we in de drivers hebben ingebouwd, is een lage inschakelstroom. Veel kant-en-klare drivers en zelfs geavanceerde drivers hebben een hoge inschakelstroom, en dat beïnvloedt de belasting van het systeem."

Het is belangrijk om rekening te houden met het effect dat het inschakelprofiel zal hebben op de systeembeveiliging (zoals stroomonderbrekers en zekeringen). Een circuit met de juiste dimensionering voor een armatuur met een verwaarloosbare of nominale belasting kan bij het opstarten doorslaan als het niet op een hogere inschakelstroom is berekend.

De verkeerde inschakelstroom tussen armatuur en paneel betekent ook dat telkens wanneer de stroom flikkert of er een stroomonderbreking is in het hele elektriciteitsnet, de besturing individuele panelen uitschakelt. En dat zorgt er weer voor dat zekeringen doorslaan. Als de stroom hersteld is en alle armaturen weer tegelijk aan gaan, kunnen er meer problemen ontstaan.

Seney zegt. "Als de verlichting wordt uitgeschakeld in geval van een stroomflikkering, zou een timer in elk paneel het zo spreiden dat je dat je één paneel per keer zou inschakelen wanneer de stroom weer aangaat." Bovendien kan het zijn dat de aannemer tot vier timers moet installeren om dat belichtingspaneel vervolgens in vier secties in te schakelen, in plaats van één, als de inschakelstroom op een armatuur aanzienlijk hoger is dan verwacht. "De elektricien moet dit van tevoren weten, zodat dit niet pas gebeurt nadat je alles hebt geïnstalleerd," zegt hij. "Dat is een enorme kostenpost."

Geef niet onnodig geld uit aan je transformator

Op dezelfde manier kunnen ontbrekende of onjuiste informatie of specificaties over armaturen ook leiden tot onnodige uitgaven aan transformatoren. Als een ingenieur bijvoorbeeld rekening houdt met een armatuur die 848 Watt trekt, en de teler kiest voor een armatuur die 840 Watt trekt, dan zou de installateur een transformator meer kunnen installeren dan ze nodig hebben, of een transformator met een hogere spanning dan nodig is.

"Dit kan betekenen dat je je transformator hebt ontworpen voor 80% belasting, en dat hij slechts 70% belasting heeft," legt Seney uit. "Dus, als je naar de hele faciliteit kijkt, had je één 2,5 mva transformator kunnen besparen in plaats van een 2,75 mva transformator. Het verschil van een 2,5 mva transformator naar een 2,75 mva transformator is ongeveer $20.000 Canadese dollar."

De kosten worden op hun beurt vermenigvuldigd met begeleidende kosten zoals kabels, betonnen pads, en elektrische panelen. "De installatie kost meer. Het is een zwaardere kabel; het voegt meer gewicht toe, wat betekent dat je meer steunen in de structuur nodig hebt om het gewicht van de belasting op de bovenbouw te dragen," zegt Pedersen.

Beide experts benadrukken dat het van cruciaal belang is om de juiste specificaties te krijgen voor de inschakelstroom en andere belangrijke technische factoren, anders loopt het project het risico op ongeplande kosten. "Het is een domino-effect omdat al het andere nu groter moet zijn. Uiteindelijk is het allemaal voor niets, omdat niemand de kosten wil dragen om terug te gaan en nog meer armaturen toe te voegen," zegt Seney. "Dit zijn kosten die het gevolg zijn van het feit dat men niet over de juiste gegevens beschikt."

Related articles

Dimmen met LED voor lagere energiekosten

Met Signify’s dim-technologie en het Philips GrowWise Control System heb je een krachtige nieuwe manier om de groei van je gewas en energiekosten te beheersen.

Wat is het verschil tussen de manier waarop licht mensen en planten beïnvloedt?

Planten en mensen reageren verschillend op licht. Mensen hebben relatief weinig licht nodig om te kunnen zien, terwijl licht voor planten functioneert als groeimotor.

Interesse?

Producten bestellen

Philips producten worden verkocht via een internationaal partner netwerk. Vind hier een partner in jouw regio.

Contact Philips

Wij zijn er om al jouw vragen en opmerkingen te beantwoorden. Vul hiervoor ons Contactformulier in.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief om de twee maanden om up-to-date te blijven over Philips LED belichting voor de tuinbouw.

Ontwikkelingen bij Philips

Persberichten

Hieronder vind je een overzicht van de laatste persberichten van Philips Horticulture LED Solutions.

Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze LED-oplossingen in de glastuinbouw.