5 aandachtspunten wanneer u verlichtingsontwerpen voor LED-groeilampen vergelijkt

Als teler investeert u in extra LED-groeilampen omdat ze de opbrengst en kwaliteit van uw gewassen bepalen. Als vuistregel kan zelfs gesteld worden dat 1% lichtopbrengst gelijk is aan 1% gewasopbrengst. Daarom is het van wezenlijk belang dat uw investering in LED-verlichting de volledige prestaties biedt waarvoor u betaald hebt.

De prestaties worden bepaald door de lichtsterkte en de gelijkmatigheid van het licht van de LED-kweeklampen die u gebruikt. Als de lichtsterkte van de groeilampen die u hebt geïnstalleerd lager is dan u volgens het ontwerp verwacht had, is de opbrengst ook minder. Als het licht niet uniform is, zullen afzonderlijke planten met verschillende snelheden groeien en tot wasdom komen en is de productie in uw kas ongelijkmatig.

Voordat u begint

Als u verschillende verlichtingsontwerpen gaat vergelijken, moet u er wel voor zorgen dat u appels met appels vergelijkt. Dat betekent dat u met 3 dingen rekening moet houden:

  1. Verifieer of de prestatieclaims van fabrikanten geloofwaardig zijn.
  2. Zorg dat de DIALux-berekeningssoftware wordt gebruikt voor het verlichtingsontwerp. Deze berekeningssoftware wordt geleverd door een onafhankelijk bedrijf en wordt veel gebruikt in de tuinbouwsector.
  3. Controleer welke inputparameters gebruikt zijn voor elk verlichtingsontwerp. Het is gemakkelijk om de inputparameters een beetje bij te stellen om de indruk te geven van een beter lichtniveau en meer uniformiteit in het verlichtingsontwerp. Maar welke parameters zijn cruciaal?

De belangrijkste inputparameters die u moet controleren zijn:

  • Is het juiste product gespecificeerd? Controleer of het exacte product dat u hebt geselecteerd voor uw project ook gebruikt is in het verlichtingsontwerp, met de juiste lichtopbrengst (PPF in µmol/s) en het juiste spectrum (blauw/rood/wit/ver rood/…).
  • Zijn uw specifieke ontwerpwaarden gebruikt, zoals het gemiddelde lichtniveau op uw gewas (PPFD in µmol/m2/s) en de algehele uniformiteit van het licht?
  • Wat zijn de standaardinstellingen? De hoogte van de groeilamp en het gewas (vrije hoogte), reflectiefactoren en de afmetingen en positie van het gebied dat wordt gebruikt voor het berekenen van de uniformiteit zijn allemaal van invloed op het gemiddelde lichtniveau en de algehele uniformiteit die bereikt wordt.

#1 Controleer de vrije hoogte

De eerst inputparameter die u moet controleren is de vrije hoogte, die de afstand aangeeft tussen de LED-module en de top van het gewas. De vrije hoogte kan aanzienlijk invloed hebben op de algehele uniformiteitswaarde. Voor hogedraadtomaten met een beperkte vrije hoogte van 1,50 tot 2,50 m kan het bijvoorbeeld een uitdaging zijn om een goede algehele uniformiteitswaarde te bereiken. Als er gerekend wordt met een optimistische vrije hoogte of als de uniformiteit op grondniveau wordt berekend, alsof er helemaal geen gewas is, levert dit een te rooskleurig beeld op van de algehele uniformiteitswaarde.

De vrije hoogte wordt berekend door de afstand te meten tussen de uiteindelijke top van het gewas en de montagehoogte van de LED-kweeklamp.

De vrije hoogte wordt berekend door de afstand tussen de uiteindelijke bovenkant van het gewas te meten

#2 Controleer de reflectiefactoren

Een andere belangrijke parameter om te controleren zijn de reflectiefactoren die in het verlichtingsontwerp worden gebruikt. Een reflectiefactor geeft aan hoeveel licht wordt gereflecteerd door wanden en andere voorwerpen in een ruimte. De DIALux-berekeningssoftware is oorspronkelijk ontworpen voor binnenruimtes zoals kantoren, waar de reflectie van wanden, plafonds en vloeren van invloed is op het lichtniveau op een bureau. Om te voorkomen dat de uitkomst te optimistisch is, zijn de reflectiewaarden in DIALux voor een kasverlichtingsontwerp ingesteld op 0% omdat het glas in een kas het licht van de kweeklampen niet weerkaatst.

#3 Controleer het gebied dat gebruikt is voor berekeningen van de lichtsterkte

Vervolgens moet u de oppervlakte controleren die voor de berekeningen gedefinieerd is. De afmetingen van het gebied dat voor de berekening wordt gebruikt en de positie van de kweeklampen in dat gebied hebben aanzienlijk invloed op de gemiddelde hoeveelheid fotonen die het oppervlak van het gewas bereiken (PPFD-waarde in µmol/m2/s). Controleer bij het vergelijken van de resultaten van verlichtingsontwerpen van verschillende fabrikanten of de berekeningsoppervlakte evenveel maximale (pieken) en minimale (dalen) waarden voor de lichtsterkte laat zien. Dit is de enige manier om een realistische gemiddelde PPFD-waarde in het verlichtingsontwerp te berekenen.

In het onderstaande voorbeeld ziet u twee posities van een berekeningsgebied in hetzelfde verlichtingsontwerp. Laten we veronderstellen dat de pieken van de lichtsterkte zich loodrecht onder de kweeklamp bevinden en dat de lichtsterkte het zwakst is tussen twee kweeklampen. De waarden in scenario B zorgen voor veel betere gemiddelde waarden van de lichtsterkte, omdat de lichtsterkte berekend wordt in een gebied met 4 pieken en 1 dal. Scenario A toont 4 pieken en 4 dalen en is dus een veel realistischere weergave van de situatie na installatie.

De positie van het meetraster bepaalt de uitkomst van de gemiddelde lichtintensiteit

#4 Controleer de afmetingen van de berekeningsoppervlakte

Een andere belangrijke factor is de afmetingen van de berekeningsoppervlakte, die van invloed is op de algehele uniformiteitswaarde. Controleer bij het vergelijken van de resultaten van verlichtingsontwerpen van verschillende fabrikanten of dezelfde berekeningsoppervlakte gebruikt is.

Voor een weergave van de werkelijke omstandigheden moet een berekening van het gebied van het hele compartiment worden gemaakt, inclusief de buitenranden van de kas. Er moet ook een berekening worden gemaakt van het kleinere gebied in het midden, dat een typisch productiegebied weergeeft. De berekening voor het hele compartiment resulteert in minder uniforme lichtniveaus, door de lagere lichtsterktes bij de randen. Zorg er daarom altijd voor dat u ofwel berekeningen van hele compartimenten, ofwel van kleinere gebieden in het hele compartiment met elkaar vergelijkt.

#5 Controleer het gebruikte uniformiteitstype

De laatste parameter om te controleren, is welk type uniformiteit wordt gebruikt. Uniformiteit kan op verschillende manieren worden uitgedrukt. Wanneer u de DIALux-software voor verlichtingsontwerp uitvoert, krijgt u verschillende uniformiteitstypen te zien. Controleer bij het vergelijken van de resultaten van verlichtingsontwerpen van verschillende fabrikanten of hetzelfde soort berekening voor de uniformiteit gebruikt is. Bij tuinbouwtoepassingen verdient het de voorkeur om uniformiteit uit te drukken als de gemiddelde lichtsterkte, gedeeld door de maximale lichtsterkte. Deze waarde vormt de beste benadering van de werkelijke situatie.

Samengevat

Bij het vergelijken van verlichtingsontwerpen mag niet vergeten worden dat leveranciers hun ontwerp op een heleboel manieren kunnen aanpassen. Als u een goede vergelijking wilt maken, moet u met een paar parameters rekening houden.

  • Is het juiste product, met het juiste spectrum en de juiste lichtopbrengst, gebruikt in de berekeningen?
  • Is het juiste lichtniveau voor uw gewas en de juiste algehele uniformiteit van het licht gebruikt?
  • Zijn de instellingen vergelijkbaar:

                - Is de vrije hoogte goed gedefinieerd?
                - Zijn de reflectiefactoren op 0% ingesteld?
                - Heeft het meetraster evenveel lichte en donkere vlekken?
                - Vergelijkt u de cijfers van een volledig compartiment of van een klein gebied in het midden?
                - En is de uniformiteit in de verlichtingsontwerpen op dezelfde manier gedefinieerd?

Werk samen met ervaren verlichtingsprofessionals

U wilt er zeker van zijn dat u uw investering snel terugverdient en dat alle aspecten van uw project professioneel worden uitgevoerd. Bij Signify is uw project in goede handen. Signify is wereldwijd marktleider in de verlichtingsbranche en heeft een indrukwekkende trackrecord opgebouwd met meer dan 500 verlichtingsprojecten in de glastuinbouw sinds 1995. Deze projecten omvatten meer dan twee decennia expertise en ervaring in het ontwikkelen van op maat gemaakte lichtrecepten op basis van LED, die telers en kwekers helpen om de groei te versnellen, de opbrengst te verhogen en de kwaliteit van gewassen te verbeteren. Met de grensverleggende LED-innovaties waarover wij beschikken, kunnen we een wetenschappelijk onderbouwde maatwerkoplossing voor u bouwen.

Pascal van Megen

Pascal van Megen is een application engineer bij Signify met een achtergrond in werktuigbouwkunde. Als application engineer zorgt Pascal ervoor dat telers en kwekers de beschikking krijgen over hoogwaardige ontwerpen voor tuinbouwverlichting. Hij voorziet klanten en partners van interne en externe training in het toepassen van de producten en systemen van Philips LED Horticulture. Hij treedt op als consultant voor klanten en technici en stuurt voortdurend aan op verbetering van LED-verlichtingsoplossingen van Philips.

Gerelateerde artikelen

De inschakelstroom van LED's en de financiële impact op uw lichtontwerp

Het is van cruciaal belang om de juiste specificaties te kunnen ontvangen over inschakelstroom en andere belangrijke technische factoren, anders kan het project ongeplande kosten riskeren.

Dimmen met LED voor lagere energiekosten

Met Signify’s dim-technologie en het Philips GrowWise Control System heb je een krachtige nieuwe manier om de groei van je gewas en energiekosten te beheersen.

Wat is het verschil tussen de manier waarop licht mensen en planten beïnvloedt?

Planten en mensen reageren verschillend op licht. Mensen hebben relatief weinig licht nodig om te kunnen zien, terwijl licht voor planten functioneert als groeimotor.

Interesse?

Producten bestellen

Philips producten worden verkocht via een internationaal partner netwerk. Vind hier een partner in jouw regio.

Contact Philips

Wij zijn er om al jouw vragen en opmerkingen te beantwoorden. Vul hiervoor ons Contactformulier in.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief om de twee maanden om up-to-date te blijven over Philips LED belichting voor de tuinbouw.

Ontwikkelingen bij Philips

Persberichten

Hieronder vind je een overzicht van de laatste persberichten van Philips Horticulture LED Solutions.

Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze LED-oplossingen in de glastuinbouw.