Wereldwijd ondersteuning bieden bij klimaatbescherming

Bosch-kantoren, verlicht door Philips

Bosch, Duitsland

Ontdek hoe Bosch kantoorverlichting gebruikt om een productieve werksfeer te scheppen en energie te besparen.

Als leider in innovatie op diverse gebieden stellen we ook hoge normen als het aankomt op producten van derden. Daarom hebben we gekozen voor de nieuwe CoreLine LED-armaturen die voldoen aan onze hoge standaarden voor lichtkwaliteit en kostenbeheersing.
- Günter Obwieser, Hoofd Facilitymanagement, Robert Bosch GmbH, fabriek München
Open kantoorruimte bij Bosch, Duitsland, verlicht met verlichting van Philips

Uitdaging van de klant

Bosch helpt geschiedenis te schijven. Al 125 jaar is haar naam synoniem met toekomstvaste uitvindingen en de technologie van morgen. Vandaag de dag zet zij zich in voor het ondersteunen van het milieu en de maatschappij in haar werk. In het kader van de renovatie van de fabriekskantoren in München zocht zij naar een oplossing voor de algemene verlichting.

De juiste verlichting

Bosch stelde heel wat eisen aan hun kantoorverlichting. Het nieuwe systeem moest integreren met de architectuur van de ruimte en significante besparingen op energie en onderhoud opleveren bij lage investeringskosten. Het was essentieel dat de verlichting gemakkelijk regelbaar zou zijn en de medewerkers een hoog comfortniveau zou opleveren.

We voerden een pilotproject uit om de kracht van LED's aan te tonen. Er werden Coreline LED inbouwarmaturen geïnstalleerd die een aangenaam licht produceren in de 240 m² kantoorruimte en privékantoren. De lampen, die mooi passen bij de architectuur van het gebouw, leveren ook een verblindingsvrij licht dat de concentratie van de medewerkers ondersteunt.

De verlichting wordt geregeld met OccuSwitch DALI-multisensors. De sensors schakelen en dimmen het licht in de open kantoorruimte automatisch, afhankelijk van aanwezigheid van mensen en beschikbaarheid van daglicht. Dit zorgt voor extra energiebesparing, want het licht is alleen aan indien en waar dat nodig is. Slimme oplossingen, langdurige impact.

De nieuwe kantoorverlichtingssystemen hebben het elektriciteitsverbruik verminderd met 52%. Bij een optimaal gebruik van de daglicht- en aanwezigheidsfuncties kunnen energiebesparingen tot 72% worden bereikt. Na vijf jaar zullen de kostenbesparingen een bedrag van € 15.000 overschrijden, ofwel € 126 per maand, en is de jaarlijkse CO₂-uitstoot verminderd met ten minste 8 ton.

Collega's helpen geconcentreerd te blijven

Collega's helpen geconcentreerd te blijven

Het team

Robert Bosch GmbH , Gasoline Systems

De klant

Günter Obwieser, Robert Bosch GmbH

Facilitymanagement

Martin Stark, Dirk Seifert

Signify

Gerelateerde voorbeelden