Daarom kun je wit licht in basilicum beter vermijden

Onderzoek groeilicht bevestigt effect op elektraverbruik en gewas, zoals ervaringen in andere gewassen

Als wit licht in LED-installaties voor groeilicht niet strikt noodzakelijk is, kun je het beter vermijden. Ten opzichte van rood en blauw licht voegt het geen waarde toe voor het gewas, terwijl het stroomverbruik wel toeneemt. Die conclusie trekken we na uitgebreide proeven met lichtrecepten met de Philips GreenPower LED production module dynamic. De recente resultaten in basilicum bevestigen eerdere ervaringen in onder andere sla, tomaat en spinazie.

Er is veel discussie over de toepassing van wit licht in LED-installaties voor groeilicht. Bij wit licht werkt het prettiger en kun je de kleur van gewassen beter beoordelen. Wanneer mensen met regelmaat in het gewas moeten werken, is een beetje wit licht op momenten dat er geen daglicht beschikbaar is dus best handig. In andere situaties voegt wit licht ten opzichte van rood en blauw licht geen waarde toe voor de plant en werkt het alleen maar kostenverhogend.

Proeven in basilicum

In een klimaatkamer van het Philips GrowWise research center is drie keer op rij basilicum geteeld onder verschillende lichtrecepten. Het lichtniveau bedroeg telkens 220 µmol/m2/s, met een varierend aandeel wit licht ten koste van het rode en blauwe licht.

Trials with basil

In onderstaande staafdiagram is te zien dat de inbreng van wit licht wel resulteert in een hoger stroomverbruik (relatieve kWh, referentie = 100), maar niet in een toenemend versgewicht. Sterker nog, het versgewicht daalt naarmate het aandeel wit licht hoger wordt. De kwaliteit van de geoogste basilicum blijft gelijk.

Het onderzoek van Signify bevestigt eerdere ervaringen in andere gewassen die ook elders zijn opgedaan. Onderzoek aan jonge tomatenplanten bij Wageningen University & Research (Dieleman e.a., 2022) naar de invloed van groen en wit licht leverde dezelfde conclusies op. Ook in sla en spinazie is al gebleken dat wit licht geen groeiwinst oplevert, maar slechts de kosten verhoogt.

White light not useful for basil

Dynamisch groeilicht heeft de toekomst

Dynamic grow light is the future

Is er dan helemaal geen perspectief voor wit licht in LED-installaties voor gewasbelichting? Toch wel, maar uitsluitend wanneer mensen in het gewas moeten werken én er geen of te weinig natuurlijk daglicht voorhanden is. Om prettig te kunnen werken in een kas, is een aandeel van ~5% wit afdoende.

Bij een daglichtloze teelt, kun je het best efficiënt belichten voor plant én mens door middel van een dynamische LED-installatie, waarmee zowel de lichtsterkte als de lichtkleuren zijn af te stemmen op de momentane behoefte. Alleen dan kun je de verhouding tussen gewasopbrengst (output) en elektriciteitsverbruik (input) optimaliseren met respect voor de arbeidsomstandigheden.

Wist je dat additioneel blauw licht geen invloed heeft op de smaak en kwaliteit van basilicum? Lees ook onze blog over dit effect.

Silvia Booij

Silvia Booij is onderzoeker bij Signify Research. Zij werkt sinds 4 jaar samen met het cityfarming team van horticulture aan plant gerelateerd onderzoek. Ze is natuurkundige met een achtergrond in optisch ontwerp. Samen met Leonie is ze verantwoordelijk voor de experimenten in de research cellen van het Philips GrowWise Research Center.

Leonie Geerdinck

Leonie Geerdinck is onderzoeker bij Signify Research. Zij werkt sinds 3 jaar samen met het cityfarming team van horticulture. Zij heeft een achtergrond in chemische technologie en als lichtapplicatie specialist. Ze onderzoekt de invloed van licht op de groei en kwaliteit van gewassen maar ook het effect van licht op beleving en visuele perceptie van mensen.

Related articles

Extra blauw licht heeft geen invloed op smaak en gewaskwaliteit

Tijdens het onderzoek wilden we zien of de toevoeging van een grotere hoeveelheid blauw licht een verschil maakte voor de houdbaarheid en de kwaliteit.

Interesse?

Producten bestellen

Philips producten worden verkocht via een internationaal partner netwerk. Vind hier een partner in jouw regio.

Contact Philips

Wij zijn er om al jouw vragen en opmerkingen te beantwoorden. Vul hiervoor ons Contactformulier in.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief om de twee maanden om up-to-date te blijven over Philips LED belichting voor de tuinbouw.

Ontwikkelingen bij Philips

Persberichten

Hieronder vind je een overzicht van de laatste persberichten van Philips Horticulture LED Solutions.

Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze LED-oplossingen in de glastuinbouw.