Extra blauw licht heeft geen invloed op smaak en gewaskwaliteit bij de teelt van basilicum

Basilicum wordt al honderden jaren geteeld en is één van de meest populaire kruiden ter wereld. De frisse smaak van deze plant kan door geen enkel ander kruid of specerij worden geëvenaard. Dit maakt deze delicate plant een uitstekende keuze voor de binnenteelt. Helaas worden basilicumblaadjes zwart als ze beschadigd zijn. Dit kan gemakkelijk gebeuren als basilicum tijdens vervoer of opslag wordt blootgesteld aan lage temperaturen. Door de delicate aard van het gewas is basilicum niet alleen één van de duurste kruiden voor de consument, maar ook één van de moeilijkst houdbare. Als blauwe LED-belichting het metabolische profiel van het gewas kan helpen versterken, dan vergroot dat ook de waarde voor de detailhandel, de eindconsument en de teler.

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van blauw licht bij vertical farming een sterke invloed kan hebben op diverse gewassen, waarbij hun smaakprofiel en algemene kwaliteit wordt verbeterd. Maar als het gaat om de toepassing van blauw licht, is er geen standaardaanpak. Samen met de Wageningen Universiteit wilden wij onderzoeken of basilicum positief reageert op een verhoogd niveau van blauw licht, zoals uit eerder onderzoek bij sla is gebleken. Maar we waren verrast dat de prestaties van basilicum onder verhoogde blauwe LED-belichting niet vergelijkbaar waren met de eerder onderzochte prestaties bij bladgroenten en fruit.

LEDs are part of a new system that gives access to new capabilities, such as climate fine-tuning, saving energy and slides with plant data.

Een delicaat karakter

"Door de effecten van blauw licht op een gewas als basilicum te onderzoeken, kunnen we ervoor zorgen dat we de best mogelijke smaak en kwaliteit bereiken", verklaart Dr. Céline Nicole, plantspecialist bij Philips horticulture LED solutions. Ze legt uit dat basilicum, net als andere aromatische kruiden, veel fenolische verbindingen bevat die de plant gebruikt voor bescherming, groei en voortplanting.

Fenolische verbindingen zijn een verzameling plantstoffen die van nature voorkomen in fruit, groenten en bladgroenten, en bieden voordelen voor de gezondheid van zowel de consument als de plant. Zo kan het fenolische profiel van een plant bijvoorbeeld helpen beschermen tegen zwarte bladeren als gevolg van oxidatieve schade. Bovendien kan het de consument antioxiderende en ontstekingsremmende voedingswaarden bieden. Van blauw licht is bekend dat het deze stoffen meer stimuleert dan andere LED-golflengtes. Bovendien beïnvloedt het ook de smaak en andere eigenschappen, daarom is het juiste LED-recept essentieel om de beste oogstkwaliteit te bereiken.

Twee benaderingen vergelijken

Tijdens het onderzoek wilden we zien of de toevoeging van een grotere hoeveelheid blauw licht een verschil maakte voor de houdbaarheid en de kwaliteit van de basilicum. De test werd verdeeld in twee groepen, met verschillende lichtbehandelingen voor zowel groene als paarse basilicum.

Voor beide groepen werden de zaailingen opgekweekt in een klimaatkamer onder Philips GreenPower rood/wit licht, met de lampen op 25 cm boven de planten. De dag- en nachttemperatuur werden ingesteld op 25 °C, de relatieve luchtvochtigheid op 75% en het gewas kreeg water via een eb- en vloedsysteem. De basilicum werd op een aangenaam CO2-niveau gehouden. In deze proeven werden verschillende cultivars getest.

Experiment 1 onderzocht verschillende percentages blauw licht, toegepast als continue behandeling gedurende de gehele groei (d.w.z. gedurende 25 dagen) of als EOP (End of Production).

Experiment 2 onderzocht verschillende EOP-behandelingen met diverse percentages blauw licht tot 90%. Alle planten werden 35 dagen na het zaaien geoogst.

LEDs are part of a new system that gives access to new capabilities, such as climate fine-tuning, saving energy and slides with plant data.

Onverwachte resultaten

Verrassend genoeg blijkt uit deze studie dat basilicum geen positieve invloed ondervindt van blauwe LED-belichting, zoals eerder werd onderzocht bij bladgroenten en fruit. Afgezien van het feit dat paarse basilicum na de oogst een hoger zetmeel- en suikergehalte vertoonde - waardoor het mogelijk bestand was tegen koude kneuzingen bij 4°C - was er gaandeweg voor beide groepen weinig verandering opgetreden bij 12 °C opslag.

Het belangrijkste is dat het fenolische profiel van het gewas niet veel veranderde. Rozemarijnzuur, een belangrijke fenolische verbinding die bijdraagt tot de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van basilicum, werd niet beïnvloed. Bovendien was er geen significante toename van de anthocyanen die de kleur van de plant beïnvloeden, of van metabolieten, die het smaakprofiel van de plant beïnvloeden.

Het juiste recept

"Dit onderzoek heeft bevestigd dat het lichtrecept dat wij hebben toegepast in onze Philips GreenPower LED groeilampen voor de productie van basilicum daadwerkelijk de hoogst mogelijke smaak en gewaskwaliteit garanderen die we tot nu toe met LED-belichting kunnen bereiken. We zijn ervan overtuigd dat we onze klanten het beste lichtrecept kunnen bieden voor de verticale teelt van basilicum; dat garandeert niet alleen de opbrengst, maar ook een optimale kwaliteit van het gewas", aldus Nicole. Dit onderzoek toont aan dat het toevoegen van extra blauw licht geen pasklare oplossing is, en dat het belangrijk is telers een optimaal advies te geven voor hun situatie op basis van gedegen onderzoek.

Lees hier meer over hoe EOP-belichting de houdbaarheid en vitaminen van bladgroenten verbetert.

Dorthe H. Larsen

Dorthe H. Larsen werkt als postdoc bij de vakgroep Horticulture and Product Physiology van de Wageningen University & Research. Ze doet sinds 2017 onderzoek naar het effect van licht op de kwaliteit en groei van planten. Haar onderzoek richtte zich op het effect van lichtspectra en -intensiteit op de koudetolerantie en het metabolietgehalte van basilicum.

Dr. Céline C.S.

Dr. Céline C.S. Nicole-de Groot is onderzoeker bij Philips sinds 2001 en leidt het indoor farming onderzoek in Nederland. Haar expertisegebieden zijn, natuurkunde, scheikunde, thermodynamica, plantonderzoek en lichttechnologie. Afgelopen 14 jaar heeft ze veel ervaring opgedaan naar de invloed van licht binnen de kas en verticale teelt. Sinds 2018 houdt Celine zich bezig met onderzoek naar de indoor cannabisteelt, waar ze open innovatie en onderzoek in samenwerking met universiteiten coordineert

Gerelateerde artikelen

Daarom kun je wit licht in basilicum beter vermijden

Na uitgebreid testen met lichtrecepten met behulp van de Philips LED production module dynamic kwamen we tot de conclusie dat het beter is om wit licht te vermijden in LED installaties

Interesse?

Producten bestellen

Philips producten worden verkocht via een internationaal partner netwerk. Vind hier een partner in jouw regio.

Contact Philips

Wij zijn er om al jouw vragen en opmerkingen te beantwoorden. Vul hiervoor ons Contactformulier in.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief om de twee maanden om up-to-date te blijven over Philips LED belichting voor de tuinbouw.

Ontwikkelingen bij Philips

Persberichten

Hieronder vind je een overzicht van de laatste persberichten van Philips Horticulture LED Solutions.

Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze LED-oplossingen in de glastuinbouw.