Aardbeien en het effect van verrood bij junidragers

  • Het toevoegen van verrood licht geeft een toename van biomassa (stengels + bladmassa, zowel droog- als versgewicht).
  • Dit vertaalt zich niet naar een hogere vruchtproductie in kg/m2.
  • Het toevoegen van ca 5% verrood licht kan de strekking verbeteren.

Al sinds 2019 doet Signify onderzoek naar Philips GreenPower LED licht en het effect van verrood licht bij junidragers. Hoewel er zeker effecten gemeten zijn, bleef een hogere productie uit waardoor de exacte meerwaarde in de business case voor de teler lastig te kwantificeren was. Een uitdaging hierbij was de combinatie tussen plantdata, rassen en teeltlocatie. Tijd dus om met een nieuw onderzoek meer duidelijkheid te scheppen: wat kan verrood licht betekenen voor de teelt van junidragers?

Moeilijkste maanden

Voor dit onderzoek hebben we bij Botany Group een proef uitgevoerd met de twee meest gangbare aardbeienrassen voor de belichte winterteelt: 'Sonsation' en 'Sonata'. Deze zijn in zes rijen om en om geplant, met oplopende verroodbelichting van 1 tot 9 procent. Zo konden we goed de verschillende parameters testen: wat is het effect op de plantontwikkeling, het vruchtuiterlijk en de productie? Belangrijk voor deze studie is ook dat we hebben gekozen voor een plantdatum midden oktober om zo het effect van belichting met verrood optimaal te kunnen meten. Half tot eind oktober is immers het meest uitdagende moment om een winterteelt te beginnen, omdat je dan zowel tijdens de vegetatieve groei als tijdens het oogsten weinig natuurlijk licht hebt en hiermee het effect van het spectrum het grootst is.

We hebben de aardbeienplanten een totale lichtintensiteit gegeven van 195 micromol/s/m2 inclusief verrood. De maximale belichtingsduur bedroeg 16 uur per dag; in totaal hebben we ongeveer 1800 belichtingsuren gemaakt.

brook berries

Verzekeringspolis

De belangrijkste conclusie blijft ook na dit onderzoek onveranderd: ondanks een toename van de totale groei (stengel en bladmassa, zowel droog- als versgewicht) heeft het toevoegen van verrood aan de belichting geen effect op productie in kg/m2. Er zijn wel andere voordelen waargenomen, vooral op het gebied van strekking. De ervaring leert dat bepaalde rassen die onder full LED geteeld worden de neiging hebben iets te compact te blijven, wat in combinatie met andere klimaatfactoren kan leiden tot een verslechterd microklimaat rond de plant. Dit heeft als gevolg een minder actief gewas, te veel vocht rondom de vruchten en (te) hoge worteldruk, wat de vruchtkwaliteit en gewaskwaliteit negatief kan beinvloeden.

De blootstelling aan verrood licht stimuleert de strekking van bladstengels en trosstengels waardoor de kans op deze problemen wordt verminderd. Al met al ontstaat daardoor een grotere bandbreedte in de teelt, waarbij er wat meer ruimte is voor klimaatsturing. Bij 'Sonsation', wat van zichzelf al wat makkelijker strekt, bleek dit effect sterker dan bij 'Sonata', wat aangeeft dat de keuze van het ras ook een duidelijke rol speelt en kan bijdragen aan betere plukprestaties en daarmee arbeidsvoordeel kan opleveren. Tot slot kan het ook leiden tot een verlaging van het chemiegebruik”.

Er is dus geen ‘one size fits all’-oplossing, waardoor sommige telers het lastig vinden om een keuze te maken tussen wel of geen verrood. Het volledig weglaten ervan blijft immers de meest energie-efficiënte optie. De eerder aangegeven voordelen leiden er echter toe dat er vaak gekozen wordt voor het toevoegen van 5 à 6 procent verrood, als een soort vangnet om de genoemde risico’s weg te nemen. Signify levert in haar standaardrecepten om die reden sinds enkele jaren de mogelijkheid voor een aantal procent verrood bij junidragers.

Toekomst

De ontwikkelingen met betrekking tot full LED gaan razendsnel en ook op het gebied van aardbeien houden we continu de vinger aan de pols. Een recente ontwikkeling is bijvoorbeeld de dynamische lichtmodule. De eerste kleurinstelbare producten zijn beschikbaar, waardoor telers andere keuzes kunnen maken en kunnen kiezen voor meer flexibliteit zonder noodzakelijk meer energie te gaan gebruiken. Verder onderzoek zal de komende jaren moeten aantonen wat dit gaat brengen voor de teler.

Peer Hermans

Peer Hermans is plantspecialist bij Signify op het gebied van zacht fruit, sla en jonge planten. Zijn focus ligt op het omzetten van onderzoeken naar praktische adviezen voor de telers.

Gerelateerde artikelen

Daarom kun je wit licht in basilicum beter vermijden

Na uitgebreid testen met lichtrecepten met behulp van de Philips LED production module dynamic kwamen we tot de conclusie dat het beter is om wit licht te vermijden in LED installaties

HPS- en LED-lampen combineren voor hogere tomatenopbrengsten en langere verlichtingsperiodes

Resultaten uit het Tomato Hybrid Lighting project van Signify in samenwerking met Delphy Improvement Centre tonen aan dat er hogere opbrengsten mogelijk zijn.

Interesse?

Producten bestellen

Philips producten worden verkocht via een internationaal partner netwerk. Vind hier een partner in jouw regio.

Contact Philips

Wij zijn er om al jouw vragen en opmerkingen te beantwoorden. Vul hiervoor ons Contactformulier in.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief om de twee maanden om up-to-date te blijven over Philips LED belichting voor de tuinbouw.

Ontwikkelingen bij Philips

Persberichten

Hieronder vind je een overzicht van de laatste persberichten van Philips Horticulture LED Solutions.

Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze LED-oplossingen in de glastuinbouw.