LED-groeilampen zijn productiemiddelen voor telers en kwekers, daarom wordt bij vragen over de levensduur vooral gekeken naar de afname in fotonflux. Omdat de verwachte levensduur van LED-kweeklampen meestal erg lang is, kunnen de uren die worden beweerd onmogelijk worden gemeten voordat een product op de markt wordt gebracht. Fabrikanten gebruiken daarom kortere metingen die ze extrapoleren om voorspellingen voor de lange termijn te doen. Dit vereist een diepgaand begrip van welke ontwerpparameters doorslaggevend zijn voor een langere levensduur van de LED-groeilamp en voldoende kennis van statistiek om de juiste berekeningen te maken. Niet alle leveranciers doen dit echter op dezelfde manier, waardoor ze niet zomaar met elkaar vergeleken kunnen worden. Daardoor loopt de betrouwbaarheid van voorspellingen voor de levensduur erg uiteen.
Er zijn een aantal internationaal erkende normen die Signify gebruikt om de levensduur van een product te voorspellen. Hier volgen er twee:
- IES LM-80 beschrijft hoe fotonfluxbehoud van LED's in de loop der tijd gemeten moet worden
- IES TM-21 beschrijft hoe consistente voorspellingen van de levensduur gedaan kunnen worden op basis van de testresultaten volgens LM-80
Wanneer de norm LM-80 wordt toegepast, moet het LED-pakket minimaal 6.000 uur worden getest. Natuurlijk ligt de verwachte levensduur van LED-groeilampen ver boven 6.000 uur. Daar komt norm TM-21 om de hoek kijken. Met TM-21 kun je een voorspelling over de levensduur doen door de levensduur die bepaald is volgens de norm LM-80 met een factor van maximaal 6 te vermenigvuldigen. Tests voor de norm LM-80 lopen doorgaans 6.000 tot 10.000 uur, wat inhoudt dat voorspellingen voor de levensduur volgens TM-21 resulteren in een voorspelling voor maximaal 36.000 tot 60.000 uur. Het betekent niet dat de LED-groeilamp na deze periode defect raakt, maar dit is de limiet voor betrouwbare uitspraken met betrekking tot de levensduur volgens de internationale norm TM-21. De reden dat je geen beweringen voor een langere periode kan doen met deze norm, is dat zo wordt gewaarborgd dat de voorspellingen niet buiten statistische zekerheidsniveaus komen te liggen. Anders zouden beweringen onbetrouwbaar worden. Dit betekent ook dat beweringen over een levensduur van meer dan 60.000 uur niet kunnen worden onderbouwd.
Natuurlijk zijn er andere factoren die van invloed zijn op de verwachte levensduur van een LED-kweeklamp. Het ontwerp zelf is van cruciaal belang, vooral omdat het ontwerp de hitte reguleert die de LED's genereren. De optieken, de driver en het ontwerp zijn parameters die de prestaties bepalen en waarmee rekening moet worden gehouden bij het bepalen van de verwachte levensduur. Als klant moet je in gedachten houden dat het gebruik van dezelfde LED's in een ander product niet betekent dat de prestaties op lange termijn hetzelfde zullen zijn.
Er zijn drie manieren om de levensduur van de groeilampmodule te definiëren:
- Ten eerste, de robuustheid van ons productontwerp evalueren door onze groeilampen te 'verouderen', een beetje zoals de 'ladenkast'-test bij IKEA. Deze versnelde tests laten zien hoe onze producten zich gedragen tijdens jaren van gebruik in de zware omstandigheden van een kasomgeving.
- Ten tweede, verschillende LED-kweeklampen onderwerpen aan een duurtest. We laten de lampen jarenlang branden en meten de fotonflux met regelmatige tussenpozen. De temperatuur en luchtvochtigheid van de kas worden in deze opstelling nagebootst.
- Ten derde, door de jaren heen meetgegevens van klanten registreren die worden verzameld uit meerdere praktijkprojecten. Alle werkelijke testgegevens worden vergeleken met onze voorspelde afname van de fotonflux om zo met meer vertrouwen uitspraken te kunnen doen over prestaties. Deze gegevens bevestigen dat we onze beloftes nakomen!