3 macrotrends zorgen dat LED-oplossingen de standaard worden in de tuinbouwsector

Eindhoven, Nederland - LED-technologie zal nog verder worden ontwikkeld voor de tuinbouwsector en door meer bedrijven gebruikt gaan worden. Volgens schattingen van Signify zal tegen 2025 ongeveer 30% van het aantal kassen wereldwijd worden verlicht, een stijging van de ongeveer 20% in 2020. LED-technologie zal daar maar de helft van verlichten.

Visuele marktpenetratie van LED

Vanwaar deze verschuiving? Om de eenvoudige reden dat LED-verlichting een betekenisvolle impact heeft op de drie belangrijkste wereldwijde trends.

Een toenemende bevolkingsgroei

De wereldbevolking groeit snel. Demografen voorspellen dat er in 2050 ongeveer 10 miljard mensen op aarde wonen, waarvan steeds meer in steden. Als gevolg van die trend wordt de voedselzekerheid een steeds grotere uitdaging voor nationale overheden. Dat is vooral het geval gezien de kwetsbaarheden in de supply chain die duidelijk werden tijdens de COVID-19-pandemie.

Een van de manieren waarop leiders hun voedselbronnen veilig kunnen stellen is door de binnenlandse tuinbouwsector te stimuleren. Rusland, de VS, China, Singapore en Turkije zijn allemaal begonnen met investeringen in zelfvoorzienende jaarronde productiefaciliteiten. Geavanceerde kassen, uiteraard uitgerust met de beste technologie, waaronder LED, zijn een vereiste om het hele jaar door voedsel te kunnen produceren.

En datzelfde geldt voor geavanceerde vertical farms met LED-verlichting. In de steeds drukker wordende steden zorgen deze farms ervoor dat het aantal kilometers die voedsel en bloemen moeten reizen tussen bedrijf en consument sterk afnemen. Daarnaast zijn ze geschikt voor regio's waar de productie van voedsel of bloemen niet in kassen kan plaatsvinden vanwege het klimaat.

Klimaatverandering en duurzaamheid

Dan is er nog de geopolitiek en de noodzaak om groen en duurzaam te werken. Het Akkoord van Parijs verplicht landen om de CO2-uitstoot te verminderen. Die taak wordt gemakkelijker met duurzame LED-technologie. LED-subsidies van de overheid zullen telers dwingen om van LED de nieuwe standaard in de tuinbouwsector te maken. De intrinsieke efficiëntie van LED en andere voordelen ten opzichte van HPS zullen helpen dat doel te bereiken.

Afgezien daarvan worden duurzame werkwijzes steeds noodzakelijker in onze economie, niet alleen omdat bedrijven een goede ethiek willen nastreven, maar ook omdat ze goed zijn voor de zaken. Telers die groen willen gaan telen zullen ontdekken dat het gebruik van LED-technologie hun productieniveau of productkwaliteit zal verhogen en tegelijkertijd hun energieverbruik en CO2-uitstoot zal verlagen.

De ecologische voetafdruk van LED's zal nog kleiner worden naarmate dimbare en dynamische groeilampen en de kennis over het verbeteren van de productie verder worden ontwikkeld. Dergelijke apparatuur zal een teler in staat stellen om de verlichtingshoeveelheden en spectra van moment tot moment aan te passen aan de behoeften van specifieke planten, daarbij rekening houdend met de ontwikkelingsfase van een gewas, de hoeveelheid natuurlijk licht die de faciliteit binnenkomt, enzovoort.

Door de steeds duurzamere manier waarop kassen van energie worden voorzien, zal LED ook steeds relevanter worden. Duurzame energiebronnen zoals wind en zon, die een groter aandeel van de energiemix zullen gaan innemen, wekken gelijkstroom op. Dat past veel beter bij LED dan bij de HPS-verlichting die nu nog domineert in de tuinbouw.

Vraag van consumenten en winkels

Alhoewel duurzame praktijken belangrijker zijn dan ooit zal de mondiale voedselconsumptie niet dalen, maar de behoefte aan gezonde kwaliteitsproducten wel toenemen. En we moeten slim zijn om de behoeften van de consument af te stemmen op onze doelstelling om het milieu te beschermen. Eén manier om dit te bereiken is door van LED de norm te maken.

Om het hele jaar door kwaliteitsproducten, -bloemen en -planten te kunnen leveren is er tenslotte stabiel licht nodig, en dat is niet iets wat de natuur biedt. Telers hebben met succes geëxperimenteerd met aanvullend HPS lampen, maar efficiëntere, flexibelere LED's kunnen ervoor zorgen dat de processen voorspelbaarder en minder arbeidsintensief worden.

Ook kunnen ze producten, bloemen en planten gezonder maken voor de consument. De juiste hoeveelheden licht met de juiste spectra, toegediend via dynamische lichtrecepten, kunnen de veerkracht van een plant vergroten, waardoor de behoefte aan chemicaliën afneemt of zelfs verdwijnt. Het juiste licht kan er ook voor zorgen dat planten de voedingsstoffen bevatten die specifieke retailers of klanten wensen.

Naar de LED-toekomst

LED wordt dankzij verschillende macrotrends steeds populairder als verlichtingsoplossing voor de tuinbouwsector: een toenemende wereldbevolking, duurzaamheid en een steeds groeiende vraag van steeds kritischere consumenten. Nu LED wereldwijd steeds meer de standaard wordt zullen er ook de nodige innovaties mogelijk worden in de manier waarop we telen. Signify zal de leider blijven op dit gebied met een voortdurend evoluerend assortiment aan verlichtingsoplossingen.

Werk samen met ervaren verlichtingsprofessionals

Ben je op zoek naar een snelle ROI en een professionele uitvoering van alle aspecten van je verlichting? Bij Signify is je project in goede handen. Signify is wereldwijd marktleider in de verlichtingssector en heeft sinds 1995 een aanzienlijke staat van dienst opgebouwd met meer dan 500 projecten in de tuinbouwverlichting. Dit komt neer op meer dan twee decennia aan specifieke ervaring in het ontwikkelen van op maat gemaakte, LED-gebaseerde lichtrecepten waarmee telers de groei kunnen versnellen, de opbrengst kunnen verhogen en de kwaliteit van de planten kunnen verbeteren. Met de allernieuwste LED-innovaties in huis kunnen wij voor jou een op wetenschap gebaseerde oplossing op maat maken.

Pascal van Megen

Pascal van Megen is een application engineer bij Signify met een achtergrond in werktuigbouwkunde. Als application engineer zorgt Pascal ervoor dat telers en kwekers de beschikking krijgen over hoogwaardige ontwerpen voor tuinbouwverlichting. Hij voorziet klanten en partners van interne en externe training in het toepassen van de producten en systemen van Philips LED Horticulture. Hij treedt op als consultant voor klanten en technici en stuurt voortdurend aan op verbetering van LED-verlichtingsoplossingen van Philips.

Gerelateerde artikelen

3 tips voor het beoordelen van prestatieclaims van LED-groeilampen

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Hier volgen drie belangrijke tips om de prestatieclaims van verschillende fabrikanten over LED-groeilampen te beoordelen.

5 dingen om op te letten wanneer je LED-groeilampen vergelijkt

De belangrijkste parameters die je moet controleren bij het vergelijken van verlichtingsontwerpen voor LED-groeilampen van verschillende fabrikanten. Zodat je met je investering in LED-verlichting kan profiteren van alle prestaties waarvoor je hebt betaald.

Neem contact op met ons

Neem contact op met gecertificeerde partners

Philips-producten worden verkocht via een wereldwijd netwerk van gecertificeerde partners. Zoek partners in jouw regio voor meer informatie over Philips LED-groeilampen.

Neem contact op met Philips

Wat zijn de beste LED-groeilampen voor jouw situatie? Wij helpen je verder. Gebruik ons formulier om je vraag aan ons te stellen.

Abonneer je op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Philips LED-verlichting voor de tuinbouw door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Word onderdeel van ons team

Wil je het juiste groeirecept ontdekken en onderdeel worden van ons team? Bekijk dan onze carrièrepagina voor meer informatie.

Geïnteresseerd?

Lees meer over LED-verlichting in de tuinbouw in onze nieuwste artikelen en casestudies.

Blog

Het succesvol opbouwen van een verticale boerderij
Hier zijn een paar belangrijke conclusies die stadslandbouwexpert Roel Janssen heeft getrokken uit succesvolle projecten.