Signify en Wageningen University & Research zetten samenwerking in Innovation & Demonstration Center voort

Eindhoven - Signify (Euronext: LIGHT), de wereldleider in verlichting, en Wageningen University & Research verlengen hun samenwerking in het Innovatie & Demonstratiecentrum voor toepassing van Philips GreenPower LED-belichting in de tuinbouw (IDC-LED) te Bleiswijk. Hierdoor kan het onderzoek naar energie- en kostefficiënte lichtstrategieën voor tuinbouwgewassen met kracht worden voortgezet. Recent onderzoek bevestigt dat dynamisch groeilicht nog meer aandacht verdient. Met variabele spectra en lichtsterktes kun je zowel de teelt als het energiemanagement optimaliseren. Daar is grote behoefte aan, mede vanwege de sterk gestegen energieprijzen.

Het IDC-LED is sinds 2013 gevestigd op de onderzoeklocatie van Wageningen University & Research in Bleiswijk. Signify voorziet de gezamenlijke onderzoeksfaciliteit van meet af aan van state-of-the-art Philips GreenPower LED-installaties  en regelsoftware. Het IDC-LED omvat twee kassen met twaalf en veertien teelttafels en een kas met vier compartimenten voor hogedraadteelten. Alle teelttafels en compartimenten zijn afzonderlijk te belichten met LED modules die apart stuurbaar zijn in intensiteit en lichtspectrum (blauw, wit, rood en verrood licht).

Baanbrekend onderzoek

In de afgelopen tien jaar is hiermee baanbrekend onderzoek verricht, dat heeft bijgedragen aan een versnelde omschakeling van SON-T installaties naar energie-efficiënte LED-installaties op tuinbouwbedrijven met belichte teelten. “Niet zelden konden de resultaten één op één worden toegepast in de praktijk”, zegt hoofdonderzoeker Anja Dieleman van Wageningen University & Research. “Zo zijn er onder andere full LED lichtrecepturen ontwikkeld voor roos, komkommer, chrysant en alstroemeria. Telers boeken daar goede resultaten mee, tegen een veel lager elektriciteitsverbruik ten opzichte van SON-T.”

signify wur idc led 3

Energiekosten en dynamisch belichten

Een recent onderzoeksproject naar de (nieuwe) mogelijkheden van dynamisch belichten lijkt eveneens een grote belofte in te houden voor de praktijk. Esther de Beer, global manager van de plantspecialisten voor Philips LED: “Door sterk opgelopen energiekosten zoeken telers nieuwe manieren om de kosten voor belichten te drukken. Er wordt veel actiever met installaties geschakeld om dure belichtingsuren te vermijden en relatief goedkope uren zo goed mogelijk te benutten. Op zich is dat een interessante en kansrijke strategie, maar er was nog nooit specifiek onderzoek naar gedaan. Vorig jaar resulteerde dit in een nieuw project, gefinancierd door Kas als Energiebron, waarvan we nu veelbelovende resultaten zien.”

Minimale hoeveelheid licht volstaat

In het IDC-LED zijn jonge tomatenplanten geteeld onder verschillende variabele belichtingsregimes, waarin de lampen in verschillende mate en voor uiteenlopende tijdsduren werden gedimd of afgeschakeld. “We hebben de groei van tomatenplanten onder constante lichtintensiteit vergeleken met die van planten waarboven de lichtintensiteit iedere minuut of ieder half uur werd aan- en afgeschakeld of gedimd”, licht Anja Dieleman toe. Aan- en uitschakelen bij volledige lichtintensiteit resulteerde in een lager chlorofylgehalte, minder fotosynthese en een lager plantgewicht. Strategieën waarbij het licht niet werd afgeschakeld, maar per minuut of half uur werd gedimd, leverden vergelijkbare resultaten op als continu voluit belichten. “Onze conclusie is dat een minimale hoeveelheid licht volstaat om het groeiproces gaande te houden en dat tomatenplanten dan snel kunnen reageren op wisselingen in lichtintensiteit. Tijdelijk dimmen heeft dus duidelijk de voorkeur boven het tijdelijk uitschakelen van lichtinstallaties.”

signify wur idc led 2

Sleutelrol

Uitgebreide publicaties over het onderzoek volgen op een later moment, maar hiermee geven beide partijen aan dat er een goede toekomst is weggelegd voor dynamisch belichten. “Naarmate we meer te weten komen over de precieze effecten en grenswaarden voor specifieke gewassen, zal dynamisch belichten een sleutelrol krijgen in het energiemanagement binnen glastuinbouwbedrijven”, zegt De Beer tot besluit. “Het IDC-LED zal hiervoor ook de komende jaren zijn waarde bewijzen.”

Neem voor meer informatie contact op met:

Global Marcom Manager Horticulture bij Signify
Daniela Damoiseaux
Tel: +31 6 31 65 29 69
E-mail: daniela.damoiseaux@signify.com
www.philips.com/horti

Over Signify

Signify (Euronext: LIGHT) is wereldleider in verlichting voor professionals en consumenten en verlichting voor het Internet of Things. Onze Philips producten, Interact connected lighting systemen en dataverzamelingsservices bieden bedrijfswaarde en transformeren het leven in huizen, gebouwen en publieke ruimtes. In 2021 we hadden een omzet van EUR 6,9 miljard, ongeveer 37.000 werknemers en een aanwezigheid in meer dan 70 landen, benutten we het buitengewone potentieel van licht om de kwaliteit van het leven van mensen te verrijken en voor een duurzame wereld. We werden  CO2 neutraal in 2020, staan sinds onze IPO in de Dow Jones Sustainability World Index voor vijf jaar op rij, en werden uitgeroepen tot Industry Leader in 20172018 en 2019. Nieuws over Signify is te vinden op onze Newsroom, en op TwitterLinkedIn en Instagram. Informatie voor investeerders kan worden gevonden op onze Investor Relations pagina.

Interesse?

Producten bestellen

Philips producten worden verkocht via een internationaal partner netwerk. Vind hier een partner in jouw regio.

Contact Philips

Wij zijn er om al jouw vragen en opmerkingen te beantwoorden. Vul hiervoor ons Contactformulier in.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief om de twee maanden om up-to-date te blijven over Philips LED belichting voor de tuinbouw.

Ontwikkelingen bij Philips

Persberichten

Hieronder vind je een overzicht van de laatste persberichten van Philips Horticulture LED Solutions.

Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze LED-oplossingen in de glastuinbouw.