Signify ondersteunt Topline Gerbera Kwekerij bij de overstap naar 4 ha full LED-belichting

06 juli 2022

  • Topline Gerbera stapt over op full LED-belichting en gaat bijna 4 hectare kassen uitrusten met LED-lampen van Signify.
  • Met de installatie kan het bedrijf het lichtniveau met 55% verhogen. Dankzij het GrowWise Control System zijn de lampen dimbaar, waarmee het bedrijf beter kan sturen op energieverbruik en productiesnelheid.

Eindhoven, Nederland  Signify, wereldmarktleider in verlichting, helpt Topline Gerbera komend najaar de overstap te maken naar full LED-belichting. Daarmee kan het bedrijf in Tuil (Gelderland) het energieverbruik drastisch terugschroeven én een zwaardere kwaliteit gerbera’s produceren. De gekozen Philips GreenPower toplighting force geeft voor Topline Gerbera 55% meer licht dan de huidige SON-T-lampen. In combinatie met het GrowWise Control System is het mogelijk de lampen naar behoefte te dimmen. Daarmee kan het bedrijf beter sturen op energieverbruik en productiesnelheid.

Top Gerbera

Nu de energieprijzen blijven stijgen, was de kosten-batenanalyse bij Topline Gerbera snel gemaakt. Investeren in LED-belichting was nog nooit zo aantrekkelijk. “Eerder waren we er als bedrijf nog niet klaar voor”, vertelt Rino Mans, mede-eigenaar van Topline Gerbera. “Ook niet toen we in 2018 een volledige nieuwbouwkas realiseerden. Er was naar ons idee nog te weinig praktijkervaring met LED in de gerberateelt.” Maar de ontwikkelingen zijn afgelopen jaren hard gegaan. Er is veel kennis en ervaring opgedaan, zowel met proeven als in de praktijk.

Fors terug in energieverbruik

De huidige energiemarkt trok Topline Gerbera over de streep. “Wij hebben een bepaalde gaspositie vastliggen voor de komende twee winters, maar niet genoeg om alle SON-T-lampen aan te zetten”, vertelt Mans. “Dat betekent dat je gas moet bijkopen, maar dat is met het huidige prijsniveau niet terug te verdienen. Dan kun je ervoor kiezen om de helft van de belichting uit te zetten, maar daarmee zou de kwaliteit teruglopen en dat willen we niet richting onze afnemers.” Mans vond in LED de oplossing. “Daarmee ga je in één keer een heel stuk terug in je energieverbruik”, vertelt de gerberateler enthousiast.

Voorafgaand hebben Topline Gerbera en Signify het plan dan ook zorgvuldig doorgenomen. Er zijn diversie calculaties en scenario’s besproken voor het maken van een weloverwogen keuze. Deze mate van advies en betrokkenheid wordt door klanten van Signify zeer gewaardeerd.

Topline Gerbera besloot te investeren in Philips GreenPower toplighting force. Dit is de ultieme LED-groeilamp voor gerbera’s en andere lichtminnende gewassen. Bovendien kunnen daarmee de SON-T-lampen één-op-één worden vervangen. “We gaan hiermee flink meer licht in de kas brengen, wat naar verwachting een zwaardere kwaliteit bloemen oplevert”, vertelt Mans. “Het lichtniveau zal omhoog gaan van 135 naar 205 µmol per vierkante meter. Althans, als de lampen 100% aan staan. Wij hebben namelijk ook gekozen voor het GrowWise Control System, zodat we de LED-lampen naar een gewenst percentage kunnen dimmen om daarmee nog eens extra energie te kunnen besparen.”

Sturen op productiesnelheid en energieverbruik

Een andere aanleiding voor de overstap op dit moment is de EHG-subsidieregeling waar Topline Gerbera gebruik van maakt. Deze stelt als voorwaarde dat het bedrijf qua vermogen maximaal 60 watt per vierkante meter in LED-belichting gebruikt. Het GrowWise Control System stelt de gerberatelers in staat om de productiesnelheid te sturen en de belichting af te stemmen op hun twee wkk-installaties. Daarbij kunnen ze ook stroom terugleveren aan het net. “Als de energieprijzen het toelaten, kunnen we de lampen weer 100% aanzetten.”

Met 3,9 hectare kassen laat Topline Gerbera komende september een grote hoeveelheid LED-lampen installeren. Installatiepartner Stolze zal de huidige SON-T-lampen vervangen en de benodigde dimcomponenten inbouwen. “Stolze was in 2018 al betrokken bij onze nieuwbouw”, vertelt Mans. “Samen met Priva gaan zij ervoor zorgen dat de LED-belichting straks kan worden aangestuurd met onze bestaande klimaatcomputer.” Mans heeft alle vertrouwen in de goede samenwerking en Signify als leverancier. “Signify is een degelijke partij die haar verantwoordelijkheid neemt.”

Voor goede kostprijs gerbera’s telen

De terugverdientijd van de hele installatie zal afhankelijk zijn van de ontwikkelingen op de energiemarkt. “Maar komende twee winters hoeven we in ieder geval geen gas bij te kopen”, vertelt Mans tevreden. “Dat maakt deze investering al snel rendabel. Komende twee jaar kunnen wij voor een goede kostprijs gerbera’s telen. Bovendien maken we ons bedrijf klaar voor de toekomst. Ik verwacht dat over een aantal jaar SON-T helemaal uit beeld is. We zullen het richting de toekomst met minder energie moeten doen.”

Voor meer informatie:

Global Marcom Manager Horticulture bij Signify
Daniela Damoiseaux
Tel: +31 6 31 65 29 69
E-mail: daniela.damoiseaux@signify.com
www.philips.nl/horti

Over Signify

Signify (Euronext: LIGHT) is wereldleider in verlichting voor professionals en consumenten en verlichting voor het Internet of Things. Onze Philips producten, Interact connected lighting systemen en dataverzamelingsservices bieden bedrijfswaarde en transformeren het leven in huizen, gebouwen en publieke ruimtes. In 2021 we hadden een omzet van EUR 6,9 miljard, ongeveer 37.000 werknemers en een aanwezigheid in meer dan 70 landen, benutten we het buitengewone potentieel van licht om de kwaliteit van het leven van mensen te verrijken en voor een duurzame wereld. We werden  CO2 neutraal in 2020, staan sinds onze IPO in de Dow Jones Sustainability World Index voor vijf jaar op rij, en werden uitgeroepen tot Industry Leader in 20172018 en 2019. Nieuws over Signify is te vinden op onze Newsroom, en op TwitterLinkedIn en Instagram. Informatie voor investeerders kan worden gevonden op onze Investor Relations pagina.

Interesse?

Producten bestellen

Philips producten worden verkocht via een internationaal partner netwerk. Vind hier een partner in jouw regio.

Contact Philips

Wij zijn er om al jouw vragen en opmerkingen te beantwoorden. Vul hiervoor ons Contactformulier in.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief om de twee maanden om up-to-date te blijven over Philips LED belichting voor de tuinbouw.

Ontwikkelingen bij Philips

Persberichten

Hieronder vind je een overzicht van de laatste persberichten van Philips Horticulture LED Solutions.

Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze LED-oplossingen in de glastuinbouw.