Onderzoek van Signify en WUR toont aan dat tijdelijk langere daglengte leidt naar een aanzienlijk hogere opbrengst in cannabisteelt

15 augustus 2022

  • Belichting verlengen van 12 naar 18 uur kan opbrengst tot 20% verhogen, afhankelijk van timing en cultivar
  • Nieuw lichtrecept geeft control over de kracht van de cannabinoïden/hoeveelheid actieve bestandsdelen

Eindhoven  Signify (Euronext: LIGHT), wereldmarktleider in verlichting, en Wageningen University & Research (WUR) hebben een lichtrecept vastgesteld waarmee de bloeiperiode van medicinale cannabis kan worden verlengd, met hogere opbrengsten tot gevolg. Door de belichtingsduur te verlengen van 12 naar maximaal 18 uur per etmaal, kan de opbrengst tot wel 20% verhoogd worden. Hierin is de timing essentieel. De verlenging moet ingezet worden in de pre-harvest fase en het juiste moment verschilt per cultivar.

Dr. Céline Nicole, senior plant specialist bij Signify, zegt: “Wij hebben nu een baanbrekend licht recept ontwikkeld en gepatenteerd waarmee we veilig de daglengte kunnen verlengen, zonder dat dit de bloei schaadt. Om dit met succes toe te kunnen passen, komt het heel erg aan op het juiste moment en de duur van de periode waarin je de lichtsom opvoert.” Langer belichten met een hogere oogst als resultaat betekent dat telers ook meer rendement uit hun LED’s kunnen halen en een betere return on investment.

Meerjarig onderzoek Signify & WUR

De nieuwe inzichten komen voort uit meerjarig gezamenlijk onderzoek van WUR en Signify, dat werd uitgevoerd in de onderzoeksfaciliteit in Wageningen. Hier wordt geëxperimenteerd met verschillende variaties in lichtintensiteit, -duur en spectrum. Het onderzoek richt zich op specifieke uitdagingen in de medicinale cannabisteelt, zoals het beheersen van de bloeitijd, uniformiteit van het gewas en gelijkmatigheid van de cannabinoïden.

Professor Leo Marcelis, die het onderzoek leidde en PhD-studente Wannida Sae-Tang begeleidde, zegt: “Het is fascinerend om te zien hoe een cannabis plant reageert op de verschillende aspecten van belichten, zoals: daglengte, intensiteit, dagelijks licht integraal, spectrum, richting, en hoe het inwerkt op de andere groei condities. Telers zullen daar tastbare voordelen van zien.” Nicole voegt daaraan toe: “Onze belichtingsstrategie om de fotoperiode te verhogen van 12 naar 18 uur met een installatie die 1000 µmol/m2/s levert, zou het gewas in de praktijk een licht som ervaren gelijk aan die van een belichtingsinstallatie van 1500 µmol/m2/s. En daarom zal de teler ook veel besparen op armaturen.”

Meerjarig onderzoek Signify & WUR

Het optimale spectrum

De tweede belangrijke uitkomst uit het onderzoek betreft het lichtspectrum: het gebruik van bepaalde kleuren beïnvloed de kracht van de cannabinoïden. Ook al kunnen er geen vertrouwelijke details over het lichtrecept worden gedeeld, zijn WUR en Signify ervan verzekerd dat het zal helpen om een constant niveau van cannabinoïden te krijgen. Controleren van de kracht is essentieel bij de teelt van medicinale cannabis. Bepaalde kleuren uit het spectrum hebben effect op de kracht van de cannabinoïden en stellen deze veilig binnen een bepaalde bandbreedte, volgens Dr. Nicole.

Van onderzoek naar toepassing

Volgens Dr. Nicole kunnen telers deze nieuwe kennis in praktijk brengen zodra zij met een nieuwe teeltcyclus beginnen. “Een van de gevolgen van langer belichten is dat je ook andere aspecten van de teelt aan moet passen, zoals klimaatbeheersing, irrigatie en bemesting. Uit ons onderzoek blijkt dat je vergelijkbare resultaten zult krijgen zolang je deze parameters aanpast naar de belichtingsduur.” 

De laatste proef van het onderzoek wordt komend najaar uitgevoerd en afgerond. Daarna zal Signify meer informatie bekend maken over de uitkomsten.

cannabis plant at harvest after experiencing a longer photoperiod.

Cannabis plant bij de oogst na een langere fotoperiode.
Foto's met dank aan Wannida Sae-Tangg

cannabis plant under 12h photoperiod.

Cannabis plant bij een foto periode van 12uur.
Foto's met dank aan Wannida Sae-Tang

Voor meer informatie:

Global Marcom Manager Horticulture bij Signify
Daniela Damoiseaux
Tel: +31 6 31 65 29 69
E-mail: daniela.damoiseaux@signify.com
www.philips.nl/horti

Over Signify

Signify (Euronext: LIGHT) is wereldleider in verlichting voor professionals en consumenten en verlichting voor het Internet of Things. Onze Philips producten, Interact connected lighting systemen en dataverzamelingsservices bieden bedrijfswaarde en transformeren het leven in huizen, gebouwen en publieke ruimtes. In 2021 we hadden een omzet van EUR 6,9 miljard, ongeveer 37.000 werknemers en een aanwezigheid in meer dan 70 landen, benutten we het buitengewone potentieel van licht om de kwaliteit van het leven van mensen te verrijken en voor een duurzame wereld. We werden  CO2 neutraal in 2020, staan sinds onze IPO in de Dow Jones Sustainability World Index voor vijf jaar op rij, en werden uitgeroepen tot Industry Leader in 20172018 en 2019. Nieuws over Signify is te vinden op onze Newsroom, en op TwitterLinkedIn en Instagram. Informatie voor investeerders kan worden gevonden op onze Investor Relations pagina.

Interesse?

Producten bestellen

Philips producten worden verkocht via een internationaal partner netwerk. Vind hier een partner in jouw regio.

Contact Philips

Wij zijn er om al jouw vragen en opmerkingen te beantwoorden. Vul hiervoor ons Contactformulier in.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief om de twee maanden om up-to-date te blijven over Philips LED belichting voor de tuinbouw.

Ontwikkelingen bij Philips

Persberichten

Hieronder vind je een overzicht van de laatste persberichten van Philips Horticulture LED Solutions.

Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze LED-oplossingen in de glastuinbouw.