Philips horticulture LED solutions en Stolze voorzien Bryte als eerste tomatenkwekerij in Nederland van full LED

21 september 2022

  • Bryte stapt als eerste tomatenteeltbedrijf in Nederland over op full LED-belichting van Philips.
  • Met de installatie kan het bedrijf het lichtniveau met 40% verhogen, dan wel ofwel voor dezelfde hoeveelheid licht 40% energie besparen.

Eindhoven, Nederland – Philips horticulture LED solutions, wereldmarktleider in verlichting voor de tuinbouw, helpt Bryte uit 's-Gravenzande deze zomer de overstap te maken naar full LED-belichting. Het tomatenbedrijf deed afgelopen drie jaar ervaring op met LED in een hybride opstelling, waarbij LED gecombineerd werd met SON-T. Het positieve resultaat geeft voldoende vertrouwen om nu de volgende stap te zetten en volledig over te gaan op LED. Bryte kiest daarbij voor Philips GreenPower LED toplighting compact. Een duurzamere oplossing, waarmee het bedrijf ruim 40% meer licht kan creëren in de kas en tegelijkertijd heel wat energie bespaart.

De huidige energiemarkt heeft de overstap naar full LED bij Bryte in een stroomversnelling gebracht. “SONT is gewoon een dure lamp waar ontzettend veel vermogen in gaat”, vertelt algemeen directeur en mede-eigenaar Tom Zwinkels. “LED is vele malen duurzamer.” Zwinkels is trots om als eerste tomatenteler in Nederland over te stappen op full LED van Philips.

Logische stap in verduurzaming

Bryte beschikt in totaal over 40 hectare tomatenteelt, verdeeld over zeven locaties. De afzet verloopt via de coöperatie Growers United. Om de klanten jaarrond van smaakvolle tomaten te kunnen voorzien, werd tot afgelopen winter bij een deel van het areaal belichting gebruikt. “Dat doen we al sinds 2003”, vertelt Zwinkels. “In 2019 hebben we ervoor gekozen om op dit vlak te verduurzamen. Investeren in LED was een logische stap.

Bryte koos bewust voor een hybride opstelling in een kas van 8,3ha, waarmee ze met dezelfde hoeveelheid licht minder energie gingen verbruiken. “Afgelopen drie jaar hebben we ervaring opgedaan en geleerd wat de verschillen zijn tussen de belichtingstypen. Anders dan bij SON-T geeft LED bijvoorbeeld geen stralingswarmte. Met de huidige hoge energiekosten is het dus extra belangrijk om warmte vast te houden. Komende winter hebben wij daarom geïnvesteerd in een tweede scherminstallatie.”

Bryte with full LED

Licht en warmte losgekoppeld

Erik Stappers, plantspecialist bij Philips horticulture LED solutions, beaamt dat telen met LED om andere teeltmaatregelen vraagt. “Anders dan bij SON-T geven LED-lampen geen stralingswarmte. Zeker bij full LED is investeren in een tweede scherminstallatie een logische stap om de warmte in de kas te behouden. We zien momenteel dat veel van onze klanten deze investering doen of overwegen, om teeltomstandigheden onder LED te kunnen optimaliseren. Gebruikmaken van full LED maakt je tegelijkertijd als teler ook een stuk flexibeler. Dat geldt vooral in de periode maart-april, wanneer het buiten warmer wordt. LED geeft nauwelijks warmte af, waardoor je het lichtniveau niet hoeft terug te schroeven.”

Na drie jaar ervaring met de combinatie LED en SON-T, is Bryte klaar voor de volgende stap. “Belichten met de huidige energiemarkt is absoluut niet lonend”, bekent Zwinkels. “Dat betekent dat we komende winter helaas minder tomaten kunnen oogsten. Met de huidige energieprijzen gaan we zeker niet alle lampen aan zetten, maar voor het deel dat wel aan gaat is LED de meest efficiënte en duurzame manier.” Door de kas uit te rusten met full LED kan Bryte een hogere lichtopbrengst realiseren én energie besparen. “Als alle lampen voluit aan staan, gaan we ruim 40% meer licht creëren.” Bryte heeft daarbij de mogelijkheid om de lichtintensiteit in stappen van 25% te schakelen. “De energiemarkt en de wens van klanten zullen daarin leidend zijn.”

Inzicht in kostprijs en opbrengst

Met de huidige hybride opstelling realiseert Bryte een lichtniveau van 180 µmol per vierkante meter. “De nieuwe situatie, met full LED-belichting, zorgt voor 260 µmol per vierkante meter”, vertelt Stappers. “Met dezelfde elektra-input kunnen ze dus ruim 40% meer licht realiseren. Anderzijds kunnen ze voor dezelfde hoeveelheid licht 40% energie besparen. Wij geven klanten altijd inzicht in kostprijs en opbrengst; wat doet de hoeveelheid licht met de opbrengst? Samen met de teler zoeken we naar de meest optimale balans tussen energie-input en productie. En die is voor iedere bedrijfssituatie anders.”

De gekozen Philips GreenPower LED toplighting compact van Bryte past in de bestaande elektriciteitsinfrastructuur. Ook is goed gekeken naar het kleurenspectrum om de meest optimale omstandigheden voor plant én mens te bewerkstelligen. Prettige werkomstandigheden en behoud van smaak waren belangrijke voorwaarden. Wat het laatste betreft, laat onderzoek volgens Zwinkels zien dat LED een positief effect kan hebben. “Voor ons is het belangrijk dat we onze jaarrond productielijnen in stand houden en klanten voorzien van overheerlijke tomaatjes. Wij zien ook collega-telers binnen Growers United de stap naar LED maken. Vooralsnog allemaal met hybride oplossingen. Omdat wij al ervaring hebben, durven we de stap naar full LED te maken. Wij zijn er heel erg trots op om dit samen met Philips horticulture LED solutions als leverancier en Stolze als installatiepartner te kunnen doen. We werken al jaren met hen samen. Wij hebben vertrouwen in deze partijen, voor nu en op de lange termijn.”

Voor meer informatie:

Global Marcom Manager Horticulture bij Signify
Daniela Damoiseaux
Tel: +31 6 31 65 29 69
E-mail: daniela.damoiseaux@signify.com
www.philips.nl/horti

Over Signify

Signify (Euronext: LIGHT) is wereldleider in verlichting voor professionals en consumenten en verlichting voor het Internet of Things. Onze Philips producten, Interact connected lighting systemen en dataverzamelingsservices bieden bedrijfswaarde en transformeren het leven in huizen, gebouwen en publieke ruimtes. In 2021 we hadden een omzet van EUR 6,9 miljard, ongeveer 37.000 werknemers en een aanwezigheid in meer dan 70 landen, benutten we het buitengewone potentieel van licht om de kwaliteit van het leven van mensen te verrijken en voor een duurzame wereld. We werden  CO2 neutraal in 2020, staan sinds onze IPO in de Dow Jones Sustainability World Index voor vijf jaar op rij, en werden uitgeroepen tot Industry Leader in 20172018 en 2019. Nieuws over Signify is te vinden op onze Newsroom, en op TwitterLinkedIn en Instagram. Informatie voor investeerders kan worden gevonden op onze Investor Relations pagina.

Interesse?

Producten bestellen

Philips producten worden verkocht via een internationaal partner netwerk. Vind hier een partner in jouw regio.

Contact Philips

Wij zijn er om al jouw vragen en opmerkingen te beantwoorden. Vul hiervoor ons Contactformulier in.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief om de twee maanden om up-to-date te blijven over Philips LED belichting voor de tuinbouw.

Ontwikkelingen bij Philips

Persberichten

Hieronder vind je een overzicht van de laatste persberichten van Philips Horticulture LED Solutions.

Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze LED-oplossingen in de glastuinbouw.