Efficiënte LED met verrood licht van Signify pakt goed uit in aardbeienteelt

17 mei 2022

Eindhoven, Netherlands – Signify (Euronext: LIGHT), de wereldleider in verlichting, introduceert efficiënte LED-lampen met rood, blauw, groen en verrood licht die meerwaarde bieden voor de aardbeienteelt. Toevoeging van verrood licht aan het gebruikelijke rood/blauwe spectrum bevordert de strekking van bladstelen en trossen in de winterperiode. Sommige rassen kunnen het beschikbare PAR licht hierdoor effectiever benutten. Twee Belgische telers hebben hun nieuwe kassen nu voorzien van Philips LED GreenPower toplighting compact (TLC) groeilampen met het nieuwe FR_5 spectrum.

Het FR_5 spectrum bevat rood, blauw, groen en verrood licht. Het verrode licht verruimt de mogelijkheden van (onder andere) aardbeiproducenten om een efficiënte, hoogwaardige winterteelt op te zetten of deze te optimaliseren. Rassen die in hartje winter onder full LED zonder verrood licht minder makkelijk strekken, doen het vaak beter onder dit nieuwe spectrum.

Plantspecialist Peer Hermans van Signify: “In de winter is er weinig daglicht beschikbaar en levert de lichtinstallatie een groot aandeel in de totale lichthoeveelheid. Wanneer het groeilicht te weinig verrood licht bevat, kunnen sommige aardbeienrassen erg compact blijven. De bladeren onderscheppen dan minder licht en zitten elkaar snel in de weg. Dat gaat ten koste van de fotosynthese. Minder strekking van de trossen betekent ook dat de vruchten minder vrij hangen en lastiger zijn te oogsten. Bovendien zorgt een iets opener gewas voor een gunstiger microklimaat.”

Altijd maatwerk

De plantspecialist benadrukt dat het nieuwe spectrum niet gezien moet worden als een universele oplossing voor alle aardbeienrassen. “Sommige rassen presteren prima zonder extra verrood licht, andere hebben er duidelijk baat bij”, licht hij toe. “Als er überhaupt een ‘ideaal lichtrecept’ voor aardbei bestaat, moeten we dat nog ontdekken. Feit blijft dat deze oplossing voor een aantal bedrijven echt uitkomst biedt.”

Ook efficiënt met verrood

Signify heeft meerdere jaren onderzoek verricht om een betere full LED-lichtreceptuur te ontwikkelen en deze te integreren in een efficiënte module. Toevoeging van verrood licht leidt energetisch tot een iets lagere efficëntie, maar het Philips LED GreenPower toplighting compact (TLC) armatuur waarin het spectrum nu voor meerdere teelten (waaronder aardbei) wordt aangeboden, maakt een hoop goed. De hoge lichtopbrengst en dito efficiëntie drukken het benodigde energieverbruik, waardoor de overstap naar winterteelt onder full LED verantwoord kan plaatsvinden. Dat telers vertrouwen hebben in deze configuratie, blijkt uit de recente investeringen van de Belgische aardbeiproducenten Fresa uit Beveren en Fragaria uit Oostkamp.

Energieplaatje optimaliseren

De ondernemers Alain Lutz en zijn vrouw Hilde van De Vijver (Fresa) exploiteren 6,5 ha aardbeien, waarvan 4 ha onder glas en 2,5 ha op stellingen onder folie. In het voorjaar van 2022 komt er een nieuwe kas bij van 2 ha, die is uitgerust met Philips LED GreenPower toplighting compact en het Philips GrowWise control system. “Wij wilden graag groeien én ons energieplaatje optimaliseren”, licht Alain toe. “Daarvoor moeten we jaarrond kunnen produceren, dus moest er ook groeilicht komen. SON-T lampen zijn bij de huidige prijzen echt veel te duur qua verbruik. Full LED is voor ons de enige optie, maar dan wel met verrood licht. De oplossing van Signify kwam voor ons precies op het juiste moment.“

De nieuwe kas krijgt twee vergelijkbare afdelingen, waarvan één voor de winterteelt. Het lichtplan voor deze afdeling resulteert in 207 µmol/m2/sec extra groeilicht in rood, blauw, groen en verrood. De tweede afdeling is bestemd voor de voorjaars- en najaarsteelt. Omdat er dan meer zonlicht beschikbaar is, blijft het aanvullende groeilicht beperkt tot 105 µmol/m2/sec. Dankzij het Philips GrowWise control system kan de lichthoeveelheid naar wens worden teruggeschroefd op zonrijke dagen, waardoor er minder stroom nodig is.

WKK rendabel maken

Kris en Cedric Deguffroy van Fragaria bouwen een nieuwe kas van 5 ha. “Mijn zoon Cedric is net toegetreden tot het bedrijf en wil op efficiënte manier jaarrond telen”, zegt Kris. “Om de investering in een gasaansluiting en een WKK te verantwoorden, moeten we flink opschalen; het huidige areaal bedraagt 3,5 ha glas, foliekas en stellingenteelt.”

Ook Fragaria kiest voor Philips LED GreenPower toplighting compact en twee verschillende lichtplannen: 2,5 hectare 240 µmol/m2/sec met verroodlicht voor de winterproductie en 2,5 hectare 150 µmol/m2/sec zonder verrood licht voor de voorjaars- en najaarsteelt.

Vertrouwen

“We hebben proeven bekeken bij het Philips GrowWise center in Eindhoven en ik heb gesproken met collega telers in Nederland die al ervaring hebben met belichte teelt onder LED”, vervolgt de aardbeienteler. “Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in de keuze voor Signify als leverancier. Betrouwbaarheid, productkwaliteit en service zijn bij dergelijke investeringen belangrijke aandachtspunten en daarop scoort Signify hoog. Daarnaast vinden wij het prettig dat onze installateur Maïs Automatisering een vaste partner is van het lichtbedrijf. Het geeft nog meer vertrouwen dat onze installatie zijn werk zal doen.”

Wil je meer weten over aardbeien telen met LED-groeilampen? Kijk hier of neem vrijblijvend contact met ons op voor verlichtingsadvies bij jouw bedrijf.

Voor meer informatie:

Global Marcom Manager Horticulture bij Signify
Daniela Damoiseaux
Tel: +31 6 31 65 29 69
E-mail: daniela.damoiseaux@signify.com
www.philips.nl/horti

Signify PR Benelux
Roel Dekoninck
Tel: +32 477 252356
E-mail: roel.dekoninck@signify.com  

Over Signify

Signify (Euronext: LIGHT) is wereldleider in verlichting voor professionals en consumenten en verlichting voor het Internet of Things. Onze Philips producten, Interact connected lighting systemen en dataverzamelingsservices bieden bedrijfswaarde en transformeren het leven in huizen, gebouwen en publieke ruimtes. In 2021 we hadden een omzet van EUR 6,9 miljard, ongeveer 37.000 werknemers en een aanwezigheid in meer dan 70 landen, benutten we het buitengewone potentieel van licht om de kwaliteit van het leven van mensen te verrijken en voor een duurzame wereld. We werden  CO2 neutraal in 2020, staan sinds onze IPO in de Dow Jones Sustainability World Index voor vijf jaar op rij, en werden uitgeroepen tot Industry Leader in 20172018 en 2019. Nieuws over Signify is te vinden op onze Newsroom, en op TwitterLinkedIn en Instagram. Informatie voor investeerders kan worden gevonden op onze Investor Relations pagina.

Interesse?

Producten bestellen

Philips producten worden verkocht via een internationaal partner netwerk. Vind hier een partner in jouw regio.

Contact Philips

Wij zijn er om al jouw vragen en opmerkingen te beantwoorden. Vul hiervoor ons Contactformulier in.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief om de twee maanden om up-to-date te blijven over Philips LED belichting voor de tuinbouw.

Ontwikkelingen bij Philips

Persberichten

Hieronder vind je een overzicht van de laatste persberichten van Philips Horticulture LED Solutions.

Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze LED-oplossingen in de glastuinbouw.