Champagne: het lichtrecept om verkleuring en vetoxidatie in kaas te beperken

Praktijkvoorbeeld AH XL

Rijke, romige kaas

Een zorgvuldig samengestelde selectie van wereldkazen; dat is vaak de favoriete plek van een fijnproever in de supermarkt. Maar hoe kun je je producten nu het beste etaleren en tegelijkertijd de versheid en topkwaliteit behouden? Het antwoord ligt in een verlichtingsrecept dat aan alle verwachtingen voldoet.

SPAR Wespelaar België

De versheid behouden

Hoewel de vetten in kaas dit heerlijke product voorzien van een goede smaak, zijn ze ook problematisch als je dit gedeelte van de supermarkt goed wilt verlichten. Wanneer kaas wordt blootgesteld aan licht, beginnen de vetten (of lipiden) te oxideren, waardoor eerst het uiterlijk van de kaas verandert en vervolgens ook de smaak en geur. Dit proces voltrekt zich in slechts enkele dagen. Door licht veroorzaakte verkleuringen en de oxidatie van vetten kunnen klanten ervan doen afzien om het product te kopen en kan de kaas anders laten smaken als ze toch besluiten het product te kopen.

Ervaar Champagne: het nieuwste LED-recept voor kaas

Ons onderzoek:

  • Het lichtspectrum heeft een groot effect op de hoeveelheid vetoxidatie. Deze hoeveelheid is bij traditionele lampen veel hoger dan bij LED-lampen. En optimalisatie van het LED-spectrum kan de vetoxidatie nog verder beperken.
  • Vetoxidatie kan tot een 0,5 cm diep in de kaas plaatsvinden.
  • We hebben ontdekt dat het proces van vetoxidatie doorgaat in het donker, zodat de kaas is blootgesteld aan verlichting. Als de winkel traditionele verlichting gebruikt, gaat dit proces in het donker sneller door dan wanneer LED's worden gebruikt.

Grafiek 1a Hoeveelheid vetoxidatie

Effect van spectrum en verlichtingssterkte op vetoxidatie. Gegevens na 10 dagen verlichting. Rode grenslijn is gebaseerd op smaakbeoordelingen in de literatuur: boven deze grens wordt de geur en smaak beïnvloed door het licht.

Grafiek 1b Verkleuringsniveau

Effect van spectrum en de duur van de blootstelling aan licht op verkleuring. Resultaten voor verlichtingssterkte van 1000 lx.

De aantrekkingskracht van de kaasafdeling verhogen met: Champagne

Op basis van het onderzoek hebben we een speciaal spectraal afgestemd LED-recept voor verse producten ontwikkeld, genaamd Champagne. Dat betekent het volgende:

  • Kaas aantrekkelijk tonen.
  • De versheid van kaas behouden.

Contact

Neem voor vragen en nadere informatie contact op met ons lokale klantencentrum.

Downloads

Meer over verlichting voor...