Champagne: het lichtrecept om verkleuring en vetoxidatie in kaas te beperken

Praktijkvoorbeeld AH XL

Rijke, romige kaas

Een zorgvuldig samengestelde selectie van wereldkazen; dat is vaak de favoriete plek van een fijnproever in de supermarkt. Maar hoe kun je je producten nu het beste etaleren en tegelijkertijd de versheid en topkwaliteit behouden? Het antwoord ligt in een verlichtingsrecept dat aan alle verwachtingen voldoet.

SPAR Wespelaar België

De versheid behouden

Hoewel de vetten in kaas dit heerlijke product voorzien van een goede smaak, zijn ze ook problematisch als je dit gedeelte van de supermarkt goed wil verlichten. Wanneer kaas wordt blootgesteld aan licht beginnen de vetten (of lipiden) te oxideren, waardoor eerst het uiterlijk van de kaas verandert en vervolgens ook de smaak en geur. Dit proces voltrekt zich in slechts enkele dagen. Door licht veroorzaakte verkleuringen en de oxidatie van vetten kunnen klanten ervan afzien het product te kopen en kan de kaas anders smaken als zij toch besluiten het product te kopen.

Ervaar Champagne: het nieuwste LED-recept voor kaas

Ons onderzoek:

  • Het lichtspectrum heeft een groot effect op de hoeveelheid vetoxidatie. Deze hoeveelheid is veel groter bij traditionele lampen dan bij LED-lampen. Een optimalisatie van het LED-spectrum kan de vetoxidatie nog verder beperken.
  • Vetoxidatie kan tot 0,5 cm diep in de kaas plaatsvinden.
  • We hebben ontdekt dat het proces van vetoxidatie doorgaat in het donker zodra de kaas is blootgesteld aan verlichting. Als de winkel traditionele verlichting gebruikt, gaat dit proces in het donker sneller dan wanneer er LED's worden gebruikt.

Grafiek 1a Hoeveelheid vetoxidatie

Effect of spectrum and illuminance on lipid oxidation. Data after 10 days illumination. Red treshold line is based on sensory evaluations in literature: above this line odor and taste affected by light.

Grafiek 1b Verkleuringsniveau

Effect of spectrum and light exposure duration on discoloration. Results for illumination level of 1000 lx.

De aantrekkingskracht van de kaasafdeling verhogen met: Champagne

Op basis van het onderzoek hebben we een speciaal spectraal afgestemd LED-recept voor verse producten ontwikkeld, genaamd Champagne. Dat betekent het volgende:

  • Aantrekkelijke presentatie van de kaas
  • Langere versheid van de kaas

Contact

Neem voor vragen en verdere informatie contact op met ons lokale klantencentrum.

Downloads

Meer over verlichting voor...