De kunst van het verlichten ... van kunst

Caravaggio en Europa

Ernst Moritz

Centraal Museum

Utrecht, Nederland

Bekijk hoe de schilderijen van Caravaggio precies het licht kregen dat ze verdienen. 

Dankzij de Philips StyliD PerfectBeam is de verlichting van kunstwerken in ons museum nu 100% controleerbaar. We kunnen steeds een volledig andere sfeer neerzetten
- Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum, Utrecht
Schilderijen van Caravaggio in Centraal Museum

Ernst Moritz

Museumzaal Centraal Museum, Caravaggio en zijn navolgers

Ernst Moritz

De uitdaging van de klant

Toen het Centraal Museum in Utrecht de kans kreeg om schilderijen van Caravaggio tentoon te stellen, drong zich de vraag op: hoe en waarmee gaan we deze werken verlichten?

De juiste verlichting

De Philips StyliD PerfectBeam, speciaal ontwikkeld voor musea, bleek de perfecte oplossing. Het resultaat was verbluffend. Maar alleen met de aanschaf van 200 armaturen waren ze er niet. Hoe zorgde het museum ervoor dat elk werk perfect werd verlicht? Voor het vinden van de juiste balans werd lichtdesigner Bart van Gils erbij gehaald, die ook het lichtplan voor de tentoonstelling had verzorgd. Rutten: “Het was prachtig om te zien hoe hij met de Philips StyliD PerfectBeam de verlichting naar zijn hand zette. Elk schilderij kreeg zo precies het licht dat het verdiende. Dat deze spot kan worden gedimd, was niet onbelangrijk."

Dankzij de Philips StyliD PerfectBeam is de verlichting van kunstwerken in zijn museum volgens Rutten nu 100% controleerbaar. “Dat hebben we direct gemerkt tijdens de daaropvolgende tentoonstelling, waarin kleurige foto’s, schilderijen en objecten te zien waren. Toen wisten we met deze spot een volledig andere sfeer neer  te zetten dan bij de vorige tentoonstelling.”

Centraal museum Utrecht

Het Team

Klant
Sales Application Specialist

Bart van Gils

Gerelateerde projecten