LED-verlichting hangt samen met de zeer hoge lichtkwaliteit: de kleurweergave van deze generatie verlichting benadert bijna het daglicht, waarin de kunstwerken tot stand zijn gekomen. Daarnaast geeft LED-verlichting de contrasten en het reliëf in een kunstwerk bijzonder scherp weer."
- Tim Zeedijk, Hoofd Tentoonstellingen van het Rijksmuseum.
Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een verbouwing van bijna 10 jaar achter de rug. Belangrijk onderdeel van de monumentale en innovatieve renovatie was de verlichting. Tachtig zalen met achtduizend kunstwerken vroegen om maatwerk met een hoofdletter 'M'.
De collectie van het Rijksmuseum beslaat kunstwerken die teruggaan tot de Middeleeuwen. Terwille van de kunstbeleving - bijvoorbeeld weergave van kleuren, contrasten en reliëf - vragen die stuk voor stuk om uitgekiende belichting. Philips tekende voor deze bijzonder uitdagende verlichtingsoplossing, die bijna driekwart miljoen LED's behelst. Daartoe behoren 3.800 LED-spots, meer dan 1.8 kilometer LED-verlichting voor de plafonds en een geavanceerd LED-lichtbedieningssysteem dat door de museummedewerkers bediend kan worden via een draagbare applicatie.
Naast het verlichten van kunst is ook in vele andere delen van het museum LED toegepast. Zo worden alle souvenirs in de winkel in de spotlights gezet en wordt het gebouw van buiten aangelicht. Ook zijn in een aantal hallen enorme kroonluchters te vinden waarin LED-verlichting is geïntegreerd. Van de gigantische Nachtwacht tot het poppenhuis van Petronella Oortmans: Philips werpt nieuw licht op het Rijksmuseum.