De donkere maanden voor kerst zijn weer aangebroken. De blaadjes vallen van de bomen en de strooiwagens maken zich weer op voor een gladde winter. Voor Signify betekend dat dan het (slimme) lichtseizoen geopend is.
De donkere maanden voor kerst zijn weer aangebroken. De blaadjes vallen van de bomen en de strooiwagens maken zich weer op voor een gladde winter. Voor Signify betekend dat dan het (slimme) lichtseizoen geopend is.
Nu het weer donker is gebruikt men veel meer verlichting dan tijdens de zomermaanden. Dit was overigens ook ooit het principe achter de huidige zomer- en wintertijd discussie. In 1784 verscheen in Amerika het artikel ‘An Economical Project for Dimnishing the Cost of Light’. Daarin stond dat mensen best ‘eerder konden leven’ omdat de zon ’s ochtends al dusdanig fel was dat dit veel (kaars)geld zou besparen. Later in 1907 ontstond het idee om de zomer- en wintertijd in te voeren. Je hebt dan meer aan je dag en minder energie nodig om 's avonds lampen te laten branden. In de jaren '70 was er een grote wereldwijde oliecrisis waardoor iedereen zo min mogelijk energie wilde verspillen. Als gevolg hiervan is in 1977 de zomertijd is ingevoerd.
Destijds kon je de lamp alleen aan en uit zetten, inmiddels kijken we op een andere manier naar licht. Signify geeft na de zon het meeste licht en hebben we dus een verantwoordelijkheid te nemen om dit op een verantwoorde, duurzame en slimme manier te doen. Een goed voorbeeld daarvan is de verlichting op het mooie eiland Ameland dat 27 oktober officieel in werking is gesteld. Samen met partners van ‘Duurzaam Ameland’ hebben we een slim en innovatief verlichtingssysteem geïnstalleerd dat niet alleen, zoals vroeger, feller brandt als er beweging is, zoals voetgangers en ander menselijk verkeer, maar ook nog eens verlicht via een slim lichtprotocol. Zo kan de verlichting op bepaalde momenten (bijvoorbeeld ’s nachts) uitgezet of op bepaalde plekken waar het best donker mag zijn gedimd worden.
De innovatieve Philips armaturen op Ameland zorgen samen met het verlichtingssysteem ervoor dat het licht alleen schijnt waar het moet en het donker is waar het kan. Hierdoor is de impact op lichtvervuiling minimaal en wordt er maximaal aan energiebesparing gedaan, wat een gunstige invloed heeft op de natuur. Tijdens ‘de Nacht van de Nacht’, het landelijke initiatief van natuur- en milieufederaties om aandacht te geven aan lichtvervuiling, laat de slimme, innovatieve verlichting op Ameland zien dat het anders kan en hoort!
Kortom: Bezoek tijdens het lichtseizoen Ameland en ervaar zelf wat het effect is van slimme, duurzame verlichting op het eiland, hoe prachtig de duisternis is op Ameland, en hoe mooi de sterrenhemel is wanneer er geen lichtvervuiling is.
Thomas Leenders