Meer merken van

Waarschijnlijk het
duurzaamste gebouw
ter wereld

Dit markante gebouw, ontwikkeld door OVG Real Estate, werd in 2015 geopend in het zakendistrict Zuidas in Amsterdam. Het is een innovatief kantoorgebouw van 40.000 m² met meerdere huurders en is uitgerust met een massa duurzaamheidsfuncties en grensverleggende technologie voor facilitymanagement.

 

Deze baanbrekende benadering van de vastgoedontwikkeling van kantoren door eigenaar, ontwikkelaar en huurder van het gebouw heeft erin geresulteerd dat The Edge de kwalificatie 'Uitstekend' ontving van BREEAM, 's werelds toonaangevende ontwerp- en beoordelingsmethode voor duurzame gebouwen. Zijn score van 98,36% is in feite de hoogste die ooit werd toegekend.

Infographic hoogste BREEAM-classificatie

Om werkelijk een duurzame innovatie als deze te kunnen ontwikkelen en te bouwen, moest Deloitte het willen, moest OVG het durven aannemen, en moest Philips het waarmaken.”

 

- Kevin Raaijmakers, Marketing Manager, Philips

 

Drie dimensies in het duurzaam maken van
kantoorgebouwen

Coen gaat door met uit te leggen hoe maatregelen op het gebied van energiebesparing en energieopwekking en het gebruik van duurzame materialen die zo lang mogelijk meegaan, de pijlers waren die de kern van het gebouwontwerp vormen.

 

“Voor de gevel is alles gedaan om die zoveel mogelijk te isoleren, en daarnaast zijn er nog honderden andere duurzame maatregelen”
Coen van Oostram, oprichter en CEO, OVG.

 

Tot de maatregelen die Coen beschrijft, horen duizenden vierkante meters zonnepanelen, opslag van thermische energie in waterhoudende grondlagen om te voorzien in alle verwarmings- en koelingsbehoeften van het gebouw, benutting van regenwater en een opvallend 15 etages hoog atrium met state-of-the-art daglichttoetreding en natuurlijke ventilatie.

 

We hebben geprobeerd een gebouw te realiseren met de kleinst mogelijke CO₂‑uitstoot en
invloed op het milieu.”

 

- Kevin Raaijmakers, Marketing Manager, Philips

De derde dimensie, legt Kevin uit, is het analyseren van de gegeven die worden gegenereerd door de sensors en de mensen in het gebouw. “Het op een app gebaseerde connected verlichtingssysteem dat samenwerkt met de IT-infrastructuur verzamelt gegevens over het gebruik van het gebouw om het facilitymanagementteam te voorzien van hoogwaardige informatie. Zij kunnen de inzichten vervolgens gebruiken voor het uitvoeren van aanpassingen en voorspellingen die de efficiëntie en duurzaamheid van het gebouw versterken.”
Infographic licht en gegevens

Toekomstgericht denken
dat verder gaat dan alleen CO₂‑neutraal zijn

Maar het proces van vooruitdenken stopt daar niet; het team achter The Edge denkt nu al na over hoe duurzame ontwikkelingen voor het kantoor verder kunnen gaan. Dit gebouw heeft een BREEAM-classificatie ontvangen en bereikt de hoogste score die ooit is verstrekt, dus we kunnen zeggen dat dit het duurzaamste gebouw ter wereld is. Daar heb je echter partners voor nodig; je kunt dit niet op de traditionele manier doen. Dit gebouw scoorde 98,36 op de duurzaamheidsindex, dus we zijn er bijna. Maar we kunnen nog veel verder gaan dan 100 procent.

 

In de toekomst zullen gebouwen niet alleen maar klimaatneutraal zijn, maar zullen ze CO₂ absorberen zodat ze goed zijn voor het milieu en in feite energie leveren.”

 

- Jim Stolze, schrijver en ondernemer

Bekijk hier het video-interview met Kevin en Coen en ontdek meer over het leven in The Edge door ons artikel 'Verbinding maken met de toekomst van kantoorontwerp' te lezen, of over een duurzamere benadering van kantoorontwerp door het lezen van onze artikelen 'De groenste ontwikkelaar' en 'De betekenis van vergroenen'.
The Edge, Amsterdam

Gerelateerde artikelen

Verkennen van de belangrijkste trends en de nieuwste denkwijzen verandert de werkplek van vandaag

FutureOffice

Gezondheid en welzijn

Bekijk hoe comfort op de werkplek kan helpen mensen gezond, gelukkig, gemotiveerd en productief te houden.
Infographic gezondheid en welzijn
Infographic betrokkenheid en ervaring

Betrokkenheid en ervaring

Bekijk hoe de digitale revolutie de manier waarop wij werken veranderd heeft.

 

Lees verder

Connectiviteit

Ontdek hoe de naadloze technologie van een "smart building" uw kantoor kan optimaliseren.

Lees verder
Infographic connectiviteit