Dynamisch belichten met LED levert forse besparingen op

Energie wordt zeer duur betaald. Dat zien we terug in het gebruik van lichtinstallaties. SON-T lampen staan uit en worden vervangen door LED-lampen. Die zijn zuiniger en kun je bovendien dimmen. De behoefte om te belichten is er nog steeds, maar het moet slimmer gebeuren om uit de kosten te komen. Liefst zonder beperkingen voor gewasgroei, opbrengst en kwaliteit.

In het nieuwe denken en doen rond kunstlicht staan twee begrippen centraal: kostenefficiëntie en flexibiliteit. Planten hebben Photosynthetic Active Radiation (PAR) nodig om te groeien. De kunst is immers om planten tegen de laagst mogelijke kosten voldoende PAR-licht in de juiste samenstelling (spectrum en intensiteit) te geven om goed te presteren. En zoals de stroomkosten geen constante zijn, maar van uur tot uur kunnen variëren, is ook de lichtbehoefte van een plant niet constant. Onderzoek en praktijk hebben al uitgewezen dat het zowel voor de plantontwikkeling als de energierekening gunstig kan zijn om licht te behandelen als een dynamische groeifactor. De tijd dat lichtinstallaties op vaste tijden altijd op vol vermogen draaiden, zal snel tot het verleden behoren.

Spelelementen

Kostenefficiënt kun je derhalve beschouwen als een dynamisch spel met verschillende variabelen, zoals de te geven PAR-lichtsom per etmaal of week, de benodigde hoeveelheden LED-licht om het natuurlijke daglicht tot die hoeveelheden aan te vullen en de verdeling van de belichtingsmomenten en belichtingsduur over etmaal en week om die hoeveelheden zo voordelig mogelijk te realiseren. Om het spel nog leuker en uitdagender te maken, kun je ook het aangeboden spectrum variëren om gebruik van minder efficiënte, maar soms noodzakelijk of wenselijke lichtkleuren (denk aan verrood en groen/wit licht), zo laag mogelijk te houden. Daar moet de lichtinstallatie en software uiteraard wel geschikt voor zijn. Daarnaast zal er nog het een en ander moeten gebeuren om de gewasreacties op een degelijke manier te monitoren, te duiden en te vertalen in stuuracties.

Dynamic LED lighting Signify 1

Gezond verstand

Wat zouden telers nu al kunnen doen om zonder dynamisch spectrum, maar met een traploos dimbare LED-installatie, een handvol sensoren en een redelijk eigentijds stuurprogramma kosten te kunnen besparen? In de eerste plaats door afscheid te nemen van vaste patronen. Laat je leiden door het gewas en het al aanwezige daglicht, en vul dat aan naar behoefte. Bedenk hierbij dat naast temperatuurcorrectie ook lichtcorrectie mogelijk is. Je kunt daardoor wat meer belichten op de goedkope momenten per etmaal (nacht en vroege ochtend in plaats van namiddag en avond) en zelfs per week (meer in het weekend, minder door de week).

Dynamic LED lighting Signify 2

Belichten naar behoefte

De ochtend is voor plantengroei een belangrijk moment en in de nachtkost (ingekochte) stroom vaak minder dan ’s avonds. Waarom zou je daar geen gebruik van maken? Als je van middernacht tot 9 uur ’s ochtends belicht (eventueel gedimd, da’s efficiënter dan voluit), dan neem je al een aardige hap uit de benodigde lichtsom. Overdag kunnen de lampen dan misschien uitblijven. Wordt er doorgegaan met belichten? Dim de installatie dan zodanig, dat de plant het daglicht maximaal kan benutten en ook dat kan dynamisch verlopen.

De proef op de som

In een vergelijkingsproef bij Botany passen wij de principes van timing en lichtcorrectie toe in tomaat. Dat gebeurt in twee afdelingen, die op weekbasis dezelfde lichtsom ontvangen. In afdeling 1 wordt belicht bij een constante lichtsom van 220 µmol/m2/sec. De belichtingsduur is afgestemd op de verwachte instraling. In de naastgelegen afdeling wordt dynamisch belicht bij een maximale lichtsom van 300 µmol/m2/sec, maar wordt ook gedimd. Sturing vindt plaats op basis van stroomtarieven. Het meest lichtinput ligt hierdoor in de weekenden en in de nacht.
Er vinden ook metingen plaats om de gewasreacties en plantprocessen te monitoren, zoals verdamping, fotosynthese-activiteit, toename van de biomassa, fysieke opbrengst en vruchtkwaliteit.

Hoe ver kun je gaan?

Voor harde uitspraken is het nog te vroeg. Toch zien we al verschillen ontstaan in het voordeel van dynamisch belichten. De energiekosten liggen er duidelijk lager, terwijl het gewas tot nu toe vergelijkbaar presteert. Hier komen we later ongetwijfeld op terug.. Hoe ver denkt u ongestraft te kunnen dimmen?

Erik Stappers

Erik Stappers is plantspecialist voor groenten bij Philips Horticulture LED Solutions, met een focus op hogedraadteelt. Erik is nauw betrokken bij projecten in West-Europa en werkt samen met telers om de optimale oplossing voor hun gewas en situatie te bereiken.

Gerelateerde artikelen

Extra blauw licht heeft geen invloed op smaak en gewaskwaliteit

Tijdens het onderzoek wilden we zien of de toevoeging van een grotere hoeveelheid blauw licht een verschil maakte voor de houdbaarheid en de kwaliteit.

3 Tips voor het daglichtloos telen van aardbeien met Philips LED

Philips GWCS onderzoekt voor een gewas relevante groeiparameters: licht is uiteraard essentieel, maar ook factoren als klimaat en rassenkeuze zijn van belang

Daarom kun je wit licht in basilicum beter vermijden

Na uitgebreid testen met lichtrecepten met behulp van de Philips LED production module dynamic kwamen we tot de conclusie dat het beter is om wit licht te vermijden in LED installaties

Interesse?

Producten bestellen

Philips producten worden verkocht via een internationaal partner netwerk. Vind hier een partner in jouw regio.

Contact Philips

Wij zijn er om al jouw vragen en opmerkingen te beantwoorden. Vul hiervoor ons Contactformulier in.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief om de twee maanden om up-to-date te blijven over Philips LED belichting voor de tuinbouw.

Ontwikkelingen bij Philips

Persberichten

Hieronder vind je een overzicht van de laatste persberichten van Philips Horticulture LED Solutions.

Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze LED-oplossingen in de glastuinbouw.