Dit kan gebeuren als u gebruikmaakt van hetzelfde product van hetzelfde merk, met dezelfde optiek en hardware. In het algemeen echter beïnvloedt de aard van de componenten (zoals het optisch systeem, het koelblok, de LED-chip en de driver) de lichtopbrengst meer dan het vermogen doet.

Een 3 W LED -armatuur van een en dezelfde fabrikant zal een andere lichtopbrengst hebben dan een 3 W LED -armatuur van een andere fabrikant, zelfs als dezelfde LED-chip wordt gebruikt. Het gebruiken van alleen een chip van hoge kwaliteit garandeert dus geen betere prestaties.

Merk op dat het rendement enigszins afneemt naarmate het vermogen toeneemt. Een LED die wordt aangestuurd op 3 W straalt enigszins minder dan driemaal de lichtopbrengst uit van een LED die op 1 W wordt aangestuurd.