Lichtgevende diodes (Light Emitting Diodes) produceren licht door de beweging van elektronen tussen de twee aansluitingen van de diode, wat wordt veroorzaakt door een proces dat elektroluminescentie wordt genoemd.
Als een lichtgevende diode elektrisch wordt aangesloten, beginnen elektronen te bewegen op de overgang van het N-type en het P-type halfgeleider binnen in de diode. Als elektronen overspringen bij de P/N-overgang, verliezen ze een deel van hun energie.
Bij normale diodes gaat deze energie verloren in de vorm van warmte. Bij LED's produceren de specifieke typen N- en P-geleiders echter fotonen (licht) in plaats van warmte. De hoeveelheid verloren energie bepaalt de kleur van het geproduceerde licht.
De onderstaandse video laat zien hoe licht geproduceerd wordt in LED's.
- Hoewel de initiële kosten van conventionele lichtbronnen lager zijn dan die van LED's, zijn de bedrijfs- en onderhoudskosten van LED's aanzienlijk lager.
- LED's hebben een langere levensduur en lagere onderhouds- en lampvervangingskosten.
- Doordat LED's minder vaak vervangen hoeven te worden, besteedt de eigenaar minder aan nieuwe lampen en de arbeidskosten voor het vervangen.
- LED's verbruiken ook minder energie; daardoor kunnen de totale kosten van een LED-systeem significant lager zijn dan die van conventionele verlichtingssystemen. De meeste toepassingen met LED's bieden een terugverdientijd van slechts drie tot vier jaar.
LED's produceren licht via een directe omzetting van elektrische energie in lichtenergie.
Daarentegen produceren gloeilampen licht door het verhitten van een gloeispiraal totdat die oplicht. Lineaire en compacte fluorescentielampen gebruiken een UV-ontlading plus een fosfor om licht te produceren. HID-lampen gebruiken de ionisatie van gassen in een ontladingsbuis wat vervolgens weer fotonen produceert.