U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

  Tunnelverlichting die

  het waarmaakt

  Lundbytunnel,
  Göteborg, Zweden


  Ontdek hoe LED-verlichting de veiligheid verbetert in de lange Lundbytunnel
   Het interieur van de Lundbytunnel, verlicht met Philips tunnelverlichting

  We maakten ons zorgen over
  verblinding

  door de LED-verlichting maar dat bleek helemaal geen probleem te zijn. De TunLite LED-armatuur levert een goede lichtverdeling en uniformiteit en bovendien is de systeemoplossing als geheel erg aantrekkelijk.”

   

  -Berth Torsson, Technisch Projectmanager, Trafikverket (Zweedse overheidsbureau voor transportzaken)

  Lundbytunnel verlicht door Philips
  Lundbytunnel verlicht door Philips

  De uitdaging van de klant

   

  De Lundbytunnel in Göteborg vereiste verlichting over een lange afstand. Hij heeft een lengte van 2,2 km en zijn verlichtingssystemen zijn 24 uur per dag in bedrijf. Toen de bestaande armaturen het einde van hun levensduur bereikten, zochten de wegbeheerders van Trafikverket naar een grensverleggende vervanging.

  De juiste verlichting 


  Er moest aan diverse normen voldaan worden, wilde de tunnelverlichting het tot het einde volhouden. Trafikverket wilde energie-efficiënte armaturen die wit licht zouden leveren met een goede kleurweergave. Aangezien onderhoud storend en kostbaar is, moest de verlichting ook een lange nuttige levensduur hebben. Ten slotte moest het systeem voldoen aan helderheidsnormen en een hoge mate van gelijkmatigheid bieden om eventuele stroboscoopeffecten te voorkomen.

   

  Philips TunLite LED werd op de testbank gelegd. “We voerden een testinstallatie uit met tien TunLite LED´s van 66 W”, legt Berth Torsson uit, Technisch Projectmanager bij Trafikverket. “De resultaten met de LED´s waren zo goed dat we probeerden het vermogen te verlagen naar 61 W. Het resultaat was werkelijk indrukwekkend en daarom installeerden we 160 armaturen in het midden van het tunnelplafond. De afstand tussen de armaturen is 8 meter; voorheen was de afstand 6 meter. We hebben nu besloten LED´s te installeren in de hele tunnel.”

  Er zijn nu minder lampen nodig en dat verlaagt de totale kosten. Wat belangrijker is: de nieuwe verlichting heeft de veiligheid in de tunnel versterkt. Berth Torsson legt uit: “Gebruikers hebben er erg positief op gereageerd. Zij vinden het witte LED-licht veel helderder dan het gele licht van de oude SON-lampen. Die hebben ook een betere kleurweergave, Ra 70, wat resulteert in een betere verkeersveiligheid in de tunnel”.

  De baanbrekende LED-lampen hebben een nuttige levensduur van 60.000 uur en dat minimaliseert de onderhoudskosten en hinder voor het verkeer. Het energieverbruik is verlaagd met 21.000 kWh per jaar, en de CO₂-uitstoot met 25.000 kg per jaar.

  Leer meer over onze sytemen voor openbare verlichting

  • TunLite LED BCP560
   TunLite LED BCP560
   Tunnelbeheerders hebben voor motorvoertuigen, fietsers en voetgangers verlichting nodig die ook de energiekosten en hinderlijk onderhoud minimaliseert.TunLite LED is een op LED’s g...

  Verminderen van risico's op de weg
  met licht

  Het team

  Trafikverket, Berth Torsson

  De klant

  Gerelateerde cases