U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

  Hogere productie
  en grotere vruchten

  Stefan Gulin,
  Närpes, Finland


  In de Finse situatie is meestal maar een beperkte hoeveelheid daglicht voorhanden, en wordt dus gedurende vele uren aanvullende verlichting toegepast.
  Stefan Gulin. Finland

  Ik was aanvankelijk
  een beetje sceptisch,

  maar er was duidelijk sprake van een hogere productie en grotere vruchten."

  - Stefan Gulin, eigenaar van Oy Gulin Ab

  Stefan Gulin, Finland
  Stefan Gulin, Finland

  De uitdaging

   

  In Finland is het gedurende het winterseizoen alleen met belichting mogelijk tomaten te telen. Het is de uitdaging de opbrengst van de oogst zo groot mogelijk te maken, in combinatie met het behoud van de topkwaliteit van de tomaten.

  Stefan Gulin, Finland

  De juiste belichting 

  Aanvankelijk was Stefan een beetje sceptisch over het gebruik van LED-belichting: "meer verlichting in de kas betekende een substantiële investering. Je moet dus zorgvuldig berekenen of dit winstgevend is/zich zal terugbetalen", zei hij. Stefan hield de oogst bij in het LED-deel van de kas en had regelmatig contact met de plantspecialist van Philips om de voortgang te bespreken.

  Stefan merkte op dat op de 300 m2 waar LED-tussenbelichting werd toegepast, de tomaten groter waren en de oogst per plant hoger. Dit demonstreert opnieuw de X-factor van LED-tussenbelichting, namelijk dat de fotonen van LED-tussenbelichting meer groei opleveren dan dezelfde hoeveelheid fotonen van HPS-toplighting.

  In dit geval produceerden de planten 1,4 keer zoveel kilo tomaten per mol LED-lichtfotonen dan het controlegewas (kilo per mol daglicht- + HPS-lichtfotonen). De LED-tussenverlichtingsmodules zijn ook heel energie-efficiënt: ze produceren al fotonen bij een lage energie-input. Het resultaat is dat de extra kilo's tomaten worden geproduceerd met de laagste hoeveelheid energie per kilogram.

  Philips GreenPower LED-tussenverlichting

  Philips GreenPower LED interlighting

  De interlighting module is een bidirectionele belichtingsmodule voor belichting tussen hoge draadgewassen zoals tomaten

   

  naar de oplossing

  Gerelateerde case studies