U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

  Slimme stadsverlichting: betere leefbaarheid voor minder kosten

   

  Steeds meer gemeenten vervangen de gewone straatverlichting die elke dag simpelweg aan- en uitgaat door ‘connected verlichting’ – slimme verlichting op maat. Waarom? Het leidt tot meer veiligheid en leefbaarheid tegenover lager energiegebruik en minder onderhoudskosten.

   


  De vraag is niet of, maar wanneer gemeenten overstappen”

  Ralph Langen, product marketing manager voor CityTouch bij Philips Lighting.
  Ralph Langen, product marketing manager voor CityTouch bij Philips Lighting

  Wat past bij jouw gemeente?

  Ongeveer een vierde van alle Nederlandse gemeenten gebruikt nu een of andere vorm van connected verlichting. ‘Een Limburgse gemeente zorgt bijvoorbeeld voor fellere verlichting van uitgaansgebieden tot een uur na sluitingstijd. Voor woonwijken is dit niet nodig,’ vertelt Langen. City Touch is meer dan licht alleen. Je kunt als gemeente de verlichting aanpassen aan wat inwoners op dat moment nodig hebben. Dat komt de veiligheid en leefbaarheid ten goede.

  Kaart slimme verlichting

  Win-win

  Ralph Langen: ‘Het werkt ook de andere kant op: als je verlichting aanpast aan de behoeften van het moment, ga je lichtvervuiling tegen. Zo dempt een gemeente in Zeeland buiten het toeristenseizoen de verlichting, zodat de natuur minder wordt verstoord.’ Slimme verlichting heeft meer voordelen, zoals kostenbesparing. Niet overal in de stad hoeft de hele nacht dezelfde – felle – verlichting te branden. Daardoor dalen het energiegebruik en de CO2-uitstoot. In combinatie met LED-armaturen kan de CityTouch-software het energieverbruik met 70 procent terugbrengen.

   

  Geen onderhoudsrondes meer 

  ‘Ook het onderhoud is gemakkelijker en daardoor goedkoper. Van elke lamp is het energieverbruik duidelijk. Connected verlichting geeft zelf een seintje via gps als een lamp defect is. Meldingen van inwoners of omslachtige onderhoudsrondes waarbij de onderhoudsmonteur in een hoogwerker de lampen stuk voor stuk controleert, zijn verleden tijd. Omdat het per gemeente al snel om achtduizend armaturen gaat, scheelt dat een hoop werk én kosten.’

   

  Stap voor stap naar slimme verlichting

  Gemeenten die vrezen voor een ingewikkelde en dure installatie van connected verlichting kan Langen geruststellen: ‘Ook bij de aanschaf is maatwerk mogelijk. Het is echt niet nodig om het hele verlichtingssysteem in één keer aan te passen. Je kunt het ook geleidelijk uitrollen. Kies voor connected verlichting in de binnenstad of op plekken die bekend staan als minder veilig en bouw het dan verder uit. Zelfs beginnen met één enkele mast is mogelijk. Ook binnen het bestaande beheersysteem.’ Lees hier verder over slimme verlichting in jouw gemeente. Of bekijk de onze webinar en kom alles te weten over  “Optimaal profiteren met slimme verlichting”.