U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

  Kunst zien zoals
  kunst bedoeld is

  Museum Boijmans Van Beuningen, 
  Rotterdam

   

  Veel kunstwerken worden vervaardigd bij daglicht. Dan verdienen ze het ook om bij daglicht bekeken te worden. Toch zijn er maar weinig musea die hun collectie op deze wijze tonen. Met de nieuwe verlichting in het klassieke gedeelte van het museumgebouw, maakt Museum Boijmans Van Beuningen een duidelijk statement.

  Zonder er ruchtbaarheid aan te geven,

  hebben we de nieuwe verlichting ingezet voor de tentoonstelling ‘Gek van surrealisme’. We waren verrast dat bezoekers ons ongevraagd complimenten maakten over het licht en de natuurgetrouwe kleuren. Ook internationale delegaties van andere musea roemden de kleuren van de werken.”

   

  - Cathy Jacob, Hoofd sector presentaties

  Cathy Jacob, Hoofd sector presentaties, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
  720x405_Boijmans-Van-Beuningen_2

  Uitdaging van de klant  

   

  Cathy Jacob: "Ons doel was een daglichtkwaliteit te realiseren in het museum met kunstlicht. We kwamen uit op een combinatie van twee verschillende TL-lampen – warm en koud – in combinatie met een daglichthalogeenspot. We waren behoorlijk tevreden over dat resultaat. Maar toen werd de halogeenlamp uit de handel gehaald en moesten we over op LED-licht. Omdat er nog geen LED-spot bestond met de kwaliteit die wij nastreefden, moest er een LED-spot voor ons ontwikkeld worden.”

  De juiste verlichting

   

  Het museum vroeg beeldend kunstenaar Peter Struycken om hen bij de keuze voor de nieuwe verlichting te adviseren. Hij construeerde een testinstallatie, waarbij een kunstwerk voor de ene helft werd verlicht met daglicht en voor de andere helft met kunstlicht in combinatie met TL-verlichting. Uiteindelijk werd de speciaal voor Museum Boijmans Van Beuningen aangepaste Philips StyliD PerfectBeam Variable Spot uitgekozen als vervanger van de halogeenverlichting. Het licht van deze spot zorgt in combinatie met de TL-verlichting (Philips TL-D 965 (6.500 K) en TL-D 940 (4.000 K)) voor de meest natuurlijke kleurweergave van de kunstwerken. Deze is spot door zijn lange levensduur veel duurzamer en levert hij met 21W een energiebesparing van meer dan 50% op in vergelijking met 50 W halogeenlampen. 

   

  De vele positieve reacties op deze installatie en de technische vorderingen in LED die in korte tijd mogelijk bleken, hebben Philips Lighting gesterkt in de ambitie de LED-verlichting verder te optimaliseren en te komen tot lichtoplossingen die het effect van daglicht kunnen evenaren.

  StyliD PerfectBeam

  StyliD PerfectBeam    

   

  StyliD PerfectBeam is speciaal ontwikkeld om toe te passen in musea. Het zorgt voor een perfecte balans tussen het presenteren en behoud van kunst en de noodzaak van lage onderhoudskosten en energie-efficiëntie. Het modulaire ontwerp, de variabele lichtbundels en geïntegreerde dimmers zorgen voor maximale flexibiliteit om in te springen bij wisselende tentoonstellingen en verlichtingsbehoeften; nu en in de toekomst.

   

  Meer info (Engels)

   

  Genieten van kleuren als bij daglicht

  Het Team

  Museum Boijmans Van Beuningen  

  De klant

  Rotterdam, Nederland  

  Locatie

  Peter Struycken

  Beelden kunstenaar, adviseur

  Gerelateerde projecten