U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

  Aparte regeling van  

  warmte en licht

  Leo van der Harg BV, 
  Nederland 

     

  Ontdek hoe groeilichtsystemen met LED's de kwaliteit van de gewassen verbeteren bij Leo van der Harg.
  Leo van der Harg poseert met kleurige bloemen in zijn handen.

  LED heeft
  de toekomst.

  Daarom kies ik nu voor deze oplossing."


  - Leo van der Harg

  Leo van der Harg poseert in zijn kas, die wordt verlicht door Philips Lighting

  De uitdaging

   

  Leo van der Harg BV is een kampioen-bloemenkweker. Zijn bedrijf produceert 5 miljoen potrozen per jaar, ongeveer 10% van de Europese markt. Omdat het bedrijf zich wil onderscheiden door de superieure kwaliteit van zijn planten, ging het op zoek naar een betere manier om de groeiomstandigheden te beheersen.

  Kleurig boeket van de bloemen die Leo van der Harg in zijn kas kweekt.

  De juiste belichting

   

  Leo van der Harg beschikt over een teeltoppervlak van 36.000 m2. Dit oppervlak werd bereikt in 2013 met de bouw van een nieuwe kas voor de afkweek van 7000 m2. Voor de bouw van de nieuwe kas werden de planten verlicht met HPS. Dit systeem produceert zowel warmte als licht, wat betekent dat deze twee factoren niet apart kunnen worden geregeld. In de winter is dat normaalgesproken geen probleem, maar in het voorjaar en de herfst kan het een beperking zijn.

   

  Leo van der Harg, de eigenaar, zette zijn zinnen op LED. "Andere projecten hebben al bewezen dat de installatie van LED-oplossingen het beheer vergemakkelijkt", legt hij uit. "Deze combinatie maakt het eenvoudiger om de groeicondities te controleren. Omdat LED's geen stralingswarmte genereren, kun je de temperatuur en de verlichting apart regelen.”

   

  Een nieuwe verlichtingsinstallatie werd geïnstalleerd met een combinatie van LED- en HPS-groeilichtsystemen. De planten worden 5000 uur per jaar verlicht. 1000 uur daarvan worden ze verlicht door uitsluitend LED of HPS. Welk type verlichting gedurende die 1000 uur wordt gebruikt, hangt af van de temperatuur in de kas. Dit verbeterde controleniveau levert sterkere planten op van hogere kwaliteit, het hele jaar door.

   

  De energiebesparing die met de nieuwe kasverlichting is gerealiseerd, bedraagt meer dan 10%. Leo van der Harg meldt dat "de investering zichzelf direct terugbetaalt, niet alleen door de energiebesparing, maar ook door de hogere plantkwaliteit."

  Philips GreenPower LED toplighting

  Philips GreenPower LED toplighting

   

  De LED topbelichtingsoplossing opent nieuwe kansen om winterproductie in de kas te verbeteren voor onder andere vaste planten, potrozen, sierplanten, tomaten en bladgroenten.

   

  Naar de oplossing

  Gerelateerde case studies