U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

  Connected verlichting: het Internet der Verlichte Dingen

   

  Jonathan Weinert

  Vandaag de dag veranderen connected producten niet alleen hoe we zaken doen, maar ook hoe mensen werken, met elkaar communiceren, en omgaan met hun omgeving.


  Sommige connected producten, zoals smartphones, zijn overal te zien. Andere, zoals connected medische apparaten, zijn alleen toegankelijk voor de mensen die ermee werken in specifieke vakgebieden.

  Ongeacht hoe wijdverspreid het gebruik ervan is, alle connected producten hebben de mogelijkheid gemeen om deel te nemen in het Internet der Dingen (Internet of Things - IoT). Maar connected lampen en armaturen doen iets wat andere connected producten niet doen: ze geven licht. Connected armaturen beginnen te verschijnen voor elke denkbare professionele verlichtingstoepassing, van straatverlichting tot kantoor- en gevelverlichting en de verlichting van displays in winkels en supermarkten.


  Laten we dat het Internet der Verlichte Dingen noemen.


  Systeemdenken: een revolutie in de professionele verlichtingspraktijk

  connected-lighting2
  Het Internet de Dingen vraagt om systeemdenken. Deze manier van denken is een soort tweede natuur voor mensen die werkzaam zijn in IT-disciplines zoals netwerken en software. Voor verlichtingsprofessionals die geen IT-achtergrond hebben, is denken over verlichting vanuit een systeemstandpunt echter net zo ontmoedigend lijken als het leren van een vreemde taal. Het beste is eenvoudig te beginnen, met een bruikbare definitie van het woord 'systeem'. Dit is een heel basaal woord, maar het kan verwarrend zijn omdat het vaak wordt gebruikt als verwijzing naar een aantal verschillende dingen. In de meest algemene betekenis is een systeem een set componenten die samenwerken om een specifieke set functies te leveren. Een verlichtingssysteem is een set componenten die samenwerken om een specifieke set verlichtingsfuncties te leveren. Een connected verlichtingssysteem is een set componenten die samenwerken om een specifieke set verlichtingsfuncties te leveren plus functies die verder gaan dan alleen licht geven. Lees hier meer

  Van standaard via slim naar connected
  connected-lighting3

  Evenals andere producten die zijn geëvolueerd om te kunnen deelnemen in het Internet der Dingen hebben professionele armaturen de vooruitgang gemaakt van standaard via slim naar connected.


  Vroegere telefoons met conventionele draaischijven en druktoetsen deden maar één ding en niet meer dan dat: ze verzonden en ontvingen gesproken oproepen. Decennialang waren telefoons zo.


  Toen de technologie eind jaren 1970 beschikbaar kwam, begonnen telefoonfabrikanten allerlei soorten 'slimme' functies toe te voegen aan telefoons, zoals het opslaan van telefoonnummers, snelkiezen, draadloze werking en voicemail. Hoewel deze functies de mogelijkheden van de telefoons uitbreidden, veranderden ze niet de aard van wat een telefoon is: een apparaat voor het verzenden en ontvangen gesproken oproepen.


  Dit veranderde allemaal met de komst van de smartphone. Door spraakfuncties te integreren met een reeks andere, op gegevens gebaseerde communicatiemogelijkheden, werd de smartphone meer dan alleen een telefoon. U kunt hem gebruiken voor zakelijke communicatie, navigatie, plannen en waarschuwen, spelen van games, muziek of video's, in verbinding blijven met vrienden via sociale media, en toegang tot het internet. Lees hier verder ›


  Connected armaturen en mogelijkheden die verder gaan dan alleen licht geven

  connected-lighting4

  'Connected' heeft een speciale betekenis binnen het Internet der Dingen. Het duidt op apparaten die over de mogelijkheid beschikken om te communiceren met andere apparaten en met mensen. Dat is nu precies wat connected armaturen doen. Ze hebben elektronica aan boord waarmee ze geïntegreerd kunnen worden met datanetwerken in een gebouw of een stad.


  Eén manier om dit te doen, is door ze uniek te identificeren en te voorzien van de mogelijkheid om in netwerken te functioneren; bijvoorbeeld via een IP-adres, een MAC-adres, een DALI-adres of een andere logische identificatie. Op die manier werken connected armaturen hetzelfde als computers in een computernetwerk. Ze kunnen net als elke andere armatuur schakel- en dimcommando's ontvangen, maar nu kunnen ze ook gegevens delen over hun status en werking. Deze mogelijkheid van tweewegcommunicatie is precies wat een connected armatuur connected maakt.


  Aangezien LED-lampen en ‑armaturen al solid-state elektronica aan boord hebben, lenen ze zich uitstekend voor dit soort connectiviteit. Maar conventionele lampen en armaturen kunnen ook later nog voorzien worden van de noodzakelijke connectiviteit, waardoor ze ook in staat zijn deel te nemen in het Internet der Dingen.

  Door verlichtingsmogelijkheden te integreren met een reeks andere op data gebaseerde communicatiemogelijkheden wordt een armatuur veel meer dan alleen een armatuur. Indien hij connected is, kan een armatuur ook dienen als middel voor het verzamelen en verdelen van gegevens en diensten. Lees hier meer

  Systemen van systemen: de nieuwe digitale ecologie

  The Edge

  Eén belofte van de IoT-revolutie is de grotere mate van onderlinge connectiviteit en integratie van alle systemen. Deze onderlinge connectiviteit wordt soms wel het systeem van systemen genoemd, ofwel de digitale ecologie.


  Het ultieme doel van 'systemen van systemen' is een volledig geïntegreerde omgeving van beheerde bedrijfsmiddelen te realiseren die meerdere systemen in een stad of gebouw centraal kan bewaken en beheren, met inbegrip van klimaatinstallaties, verkeersmanagement, energiemanagement, alarmerings- en beveiligingssystemen, noodsystemen enzovoort. Connected verlichtingssystemen maken het mogelijk verlichtingsfuncties te integreren in dit opkomende landschap.

  Een andere belofte van de IoT-revolutie is het inzicht dat voortvloeit uit het streamen, opslaan, combineren en doorzoeken van enorme gegevenshoeveelheden uit meerdere bronnen. Met integratie aan de kant van software en databases kunnen connected verlichtingssystemen deelnemen in een andere belangrijke technologietrend: Big Data. Lees hier meer

  Kijk naar het geavanceerde kantoorgebouw The Edge in Amsterdam voor een voorbeeld van wat er gebeurt als big data en connected armaturen bij elkaar komen om een meer comfortabele, productieve en duurzame omgeving te realiseren.