U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

    Tuinverlichting aanleggen: Tips voor je bestaande of nieuwe tuin

     

    Je kent ze vast wel, die mooi verlichte tuinen waarin het ook ’s avonds heerlijk genieten is. Ook jouw tuin biedt volop mogelijkheden om mooi en sfeervol verlicht te worden. Zelfs als deze al is ingericht! Maar hoe pak je dit aan? Jurgen Smit, auteur, tuinontwerper en ervaren hovenier, helpt je hier graag bij. Als voormalige televisiepresentator van verschillende tuinprogramma’s staat hij graag voor de camera. Op zijn Youtube kanaal ‘Tuinmanieren’ combineert hij zijn passies en vertelt hij in korte informatieve video’s alles maar dan ook alles over tuinieren. Lees het blog en kom meer te weten over het aanleggen van tuinverlichting.

    Tuinverlichting aanleggen tips | Philips Lighting

    Tip 1. Waar welk licht? Maak een lichtplan!


    Tuinverlichting aanleggen begint met het tekenen van een lichtplan. Hou het simpel; A4’tje, potlood, gum, liniaal, en klaar ben je om aan de slag te gaan. Maak het jezelf niet te moeilijk. Geef in je plan aan waar tuinverlichting moet komen: een moderne wandlamp, een stoere grondspot, charmante verlichtingspaaltjes of een statige lantaarn. Ook handig: een lamp met bewegingssensor naast de achterdeur. Heb je eenmaal bepaald waar de verlichting moet komen, dan is het tijd om in het lichtplan de elektra aan te geven: kabels, wandcontactdozen, stopcontacten en buitenschakelaars. Bekijk je ideeën eens van een afstandje, zoals de schilder die even afstand neemt… Je zult zien, jouw tuinontwerp schiet al aardig op.

    Tip 2. Sfeer én functionaliteit met LED-tuinverlichting

     

    Kiezen voor LED-tuinverlichting betekent kiezen voor sfeerverlichting of functionele verlichting die past bij jouw stijl. Of je nu sfeer wilt of functionele verlichting: met LED kies je precies de kleurwarmte die jij wilt. Hoewel je sfeerverlichting natuurlijk vooral voor sfeer gebruikt, bijvoorbeeld rond het terras, is deze vaak ook functioneel. Denk bijvoorbeeld aan een wandlamp met bewegingssensor; deze zorgt voor sfeer, maar ook voor een extra veilig gevoel. Buitenverlichting doet ook veel met een ogenschijnlijk vlakke muur. En eenmaal uitgelicht met een grondspot zien boomkruinen er vaak prachtig uit. Heel functioneel is oriëntatieverlichting die je plaatst naast het pad, of tussen de tegels. Het ziet er ’s avonds ook nog eens heel leuk en uitnodigend uit.

    Groen mag in de tuin niet ontbreken als sfeermaker. Klinkt logisch, maar toch zien we steeds vaker tuinen waar geen plantje meer is te zien. Het onderhouden van planten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en zorgt voor veel sfeer in de tuin. Hou je niet van tuinieren? Kies dan voor planten die nauwelijks verzorging nodig hebben. Ook voor het terras of balkon zijn er genoeg mogelijkheden voor groen. Met de mooiste plantenbakken en bloempotten zorg je voor leven en kleur. 
    Groen mag in de tuin niet ontbreken als sfeermaker. Klinkt logisch, maar toch zien we steeds vaker tuinen waar geen plantje meer is te zien. Het onderhouden van planten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en zorgt voor veel sfeer in de tuin. Hou je niet van tuinieren? Kies dan voor planten die nauwelijks verzorging nodig hebben. Ook voor het terras of balkon zijn er genoeg mogelijkheden voor groen. Met de mooiste plantenbakken en bloempotten zorg je voor leven en kleur. 

    Tip 3. Zo leg je buitenverlichting aan in je bestaande tuin

     

    Tuinverlichting aanbrengen in een bestaande tuin lijkt lastiger dan in een lege tuin. Maar er zijn ook voordelen. In een bestaande tuin weet je vaak al precies waar tuinverlichting moet komen, bijvoorbeeld om hem achterin minder donker te maken, of om een boom te verlichten. Bij het aanleggen van tuinverlichting kan het natuurlijk zijn dat je onderweg ‘uitdagingen’ tegenkomt: bestaande bestrating, een gazon, boomwortels, etc. Toch hoeven deze geen probleem te zijn. Kies om te beginnen voor een lichte spade met een lang, smal blad. Je zult merken dat het daarmee heel prettig werken is. Ontzie het gazon door er langs af te graven, precies daar waar de border begint. Mocht je onderweg bestrating tegenkomen, verwijder dan een zo smal mogelijke strook stenen. En tref je een boomwortel, graaf daar dan onderdoor. Dat scheelt je veel werk.

    Tip 4. Tuinverlichting aanleggen? Veiligheid voorop!

     

    De aanleg van tuinverlichting lijkt ingewikkeld, maar is het in de praktijk niet. Je hoeft er geen professional voor te zijn. Jouw enthousiasme en aandacht zijn meer dan voldoende voor een goed resultaat. Nog een paar tips om veilig te werken:
     

    • Schakel in de meterkast de groep uit waarop de tuinelektriciteit is aangesloten. Je werkt nu veilig, zonder dat je stroom kunt krijgen;
    • Gebruik alleen materialen die voor buitengebruik zijn bedoeld; 
    • Gebruik ook altijd een drie-aderige grondkabel (dus met aardedraad) met een stalen binnenmantel. Deze is sterk en kan niet stuk;
    • Zijn de draden netjes aan elkaar gekoppeld, giet de kabeldoos dan af met een speciale kunsthars. Dat wordt heel hard. Je weet nu zeker dat er nooit meer kortsluiting in de buitenverlichting kan ontstaan.
    Zoals je kan lezen, is buitenverlichting belangrijk voor je tuin. Een perfecte balans tussen sfeer en functionele verlichting, zorgen er voor dat je het maximale haalt uit je tuin. Ben je geïnspireerd en klaar om aan de slag te gaan? Bekijk hier het ruime assortiment aan buitenwandlampen, sokkels en grondspots.