U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

  De weg naar een leeftijdsvriendelijke werkomgeving verlichten

   

  Met het veranderende karakter van werken en een ouder wordend personeel moeten werkgevers aandacht schenken aan het ontwerp van de werkplek. Die omvat ook de verlichting.
   

  Lees verder om meer te ontdekken over het belang van kantoorverlichting voor ouder wordende ogen.

  De weg naar een leeftijdsvriendelijke werkomgeving verlichten

   

  Organisaties staan voor een van de grootste uitdagingen van onze tijd: we gaan allemaal langer leven en werken. Vandaag de dag is 30-50% van de kantoormedewerkers ouder dan 45 jaar.[1]

  Verder verandert het karakter van het werk. We brengen meer tijd binnen door dan ooit tevoren. Bij onze huidige afhankelijkheid van pc's en mobiele apparaten doen we steeds meer van ons werk via beeldschermen. Ook kennen we conflicterende behoeften aan werkplekken die zowel samenwerking bevorderen als tegelijk privéruimtes opleveren voor het stimuleren van de concentratie. Een onderzoek in 2008 wees uit dat werkplekken de individuele concentratie opofferen ten gunste van het samenwerken, wat erin resulteert dat de effectiviteit van beide afneemt[2].

  Hoe kunnen organisaties de werkomgeving optimaliseren voor het steeds oudere personeel en tegelijk de productiviteit en het welzijn voor iedereen verbeteren? Het antwoord heeft veel te maken met mensgericht ontwerpen.

  Mensgericht ontwerpen is meer dan ergonomisch meubilair, comfortabele kamertemperatuur en aanvaardbare geluidsniveaus; verlichting wordt een nog belangrijker aandachtsgebied naarmate we meer leren over de impact van licht: natuurlijk daglicht, kunstlicht, vermindering van verlichtingscontrast en gebruik van kleuren kunnen alle een enorm effect hebben op hoe mensen denken en voelen op hun werk.

  Het belang van goede kantoorverlichting

  Verlichting beïnvloedt ons functioneel, fysiologisch en emotioneel. In functionele termen stelt licht ons in staat zowel kleine details als de grotere wereld om ons heen te zien. De huidige Europese standaard voor schrijven, typen, lezen en gegevensverwerking in kantoren is 500 lux. Dit is echter de minimumwaarde en is mogelijk niet voldoende voor intensiever of langduriger visueel werk, of voor oudere medewerkers.
   

  Ontoereikende verlichting heeft sterke implicaties voor het oudere personeel. We ervaren allemaal veranderingen in onze ogen naarmate we ouder worden. De lens verliest flexibiliteit en wordt wolkiger, waardoor de beelden vager worden. Ouder worden beïnvloedt ook het zicht in termen van verblinding en bij het bewegen van donkere naar goed verlichte ruimtes.[3],[4] Daardoor heeft een 60-jarige aanzienlijk meer licht nodig dan een 20-jarige om hetzelfde visuele detail te kunnen zien.

  De weg naar een leeftijdsvriendelijke werkomgeving verlichten

  De voordelen van persoonlijke lichtregeling

  Deze resultaten wijzen erop dat werkomgevingen zouden kunnen profiteren van geavanceerde verlichtingsoplossingen die ruimte laten voor zowel taakbehoeften als verschillende leeftijdsgroepen. In 2013 voerde Philips een onderzoek uit onder mensen die een bureaulamp uitprobeerden die hen de mogelijkheid bood de lichtintensiteit en kleurtemperatuur aan te passen aan hun persoonlijke voorkeuren. Hoewel de mensen zeer uiteenlopende keuzes maakten in de instellingen van de lamp, rapporteerde 90% of meer een scherper zicht, optimaal oogcomfort, de mogelijkheid kleinere dingen te zien en een beter contrast. Deze resultaten illustreren niet alleen de sterke voordelen van persoonlijke lichtregeling maar leiden ook tot de conclusie dat ieders ogen uniek zijn en dat de perceptie van licht erg persoonlijk is.
   

  Het onderzoek van Philips toont drie van de vijf aspecten van kunstlicht aan die ook volgens andere onderzoeken een positieve impact kunnen hebben op de werkplek. De juiste lichtintensiteit verhoogt de visuele scherpte[5] en leessnelheid[6], verbetert de concentratie en alertheid[7] en kan de samenwerking versterken[8]. De juiste kleurtemperatuur vermindert oogvermoeidheid[9] en slaperigheid[10], en verhoogt de door de medewerkers zelf gerapporteerde prestaties[11]. Persoonlijke regeling van de werkplek leidt tot een hogere tevredenheid met het werk[12], een betere stemming[13] en een hogere waargenomen productiviteit.[14]
   

  De mogelijkheid om de verlichtingsomstandigheden op de werkplek aan te passen aan persoonlijke voorkeuren wordt in verband gebracht met een betere stemming, betere beoordeling van de lichtkwaliteit en tevredenheid over de omgeving[15]. Doordat individuele voorkeuren ver uiteenlopen, is individuele regeling het enige praktische middel om te verzekeren dat mensen een goede kans hebben op het instellen van hun eigen voorkeuren.

  Het vierde aspect is de lichtverdeling, die het visuele comfort verhoogt en het aanzien van een ruimte verbetert[16]. Het vijfde aspect is een aantrekkelijk verlichtingsontwerp, dat de vier andere parameters combineert voor het creëren van een esthetisch aantrekkelijke werkomgeving en tegelijk zorgt voor een hoog niveau van psychologisch en visueel comfort voor alle medewerkers. Onderzoek heeft aangetoond dat het oordeel over de verlichting is gekoppeld aan tevredenheid met het werk[17], inzet voor de organisatie en betrokkenheid van de medewerker.[18]

  De weg naar een leeftijdsvriendelijke werkomgeving verlichten

  Mensgerichte verlichting is goed voor de business

  Deze onderzoeken zouden kunnen suggereren dat mensgerichte verlichting niet alleen een positieve invloed heeft op de prestaties en het welzijn van mensen, maar ook de bedrijfsdoelstellingen van een organisatie ondersteunt. Maar is het werkelijk de moeite waard te investeren in verlichtingsoplossingen die verder gaan dan standaardsystemen?

  Er is altijd beweerd dat enthousiasme over de verlichting gekoppeld is met de inzet van medewerkers voor de organisatie en hun verlangen om van baan te veranderen. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat medewerkers die zich mentaal en emotioneel verbonden voelen met een organisatie waarschijnlijk topprestaties leveren en 20% minder werkdagen afwezig zijn.[19]

  Naarmate de bevolking ouder blijft worden en de manier waarop we werken blijft veranderen, zijn de succesvolle organisaties waarschijnlijk juist die welke de kansen grijpen die worden geboden door nieuwe verlichtingsinnovaties. Door verlichting te realiseren die verder gaat dan alleen medewerkers in staat stellen goed te zien, ervaren organisaties niet alleen de voordelen van de prestaties en gezondheid van mensen, maar zien ze ook de resultaten in hun winstgevendheid.

  Wilt u weten hoe de verlichting in uw kantoor ervoor staat? Doe onze test op Facebook om dat te ontdekken!

  Als u meer wilt leren over het belang van verlichting en het ouder wordende personeel, raadpleeg dan de homepage van onze Lighting University, waar u kunt deelnemen aan een onlineforum over dit onderwerp of kunt meedoen aan een kosteloos webinar.

  [1] Exacte percentages kunnen variëren tussen verschillende organisaties

  [2] Gensler, 2008

  [3]Haegerstrom-Portnoy et al. 1999

  [4] Bitsios et al 1996

  [5] Adrian, 1993

  [6] Mott, 2012; Barkmann, 2010; Fuchs, 2001

  [7] Steidle, 2010; Hoffmann 2008; Ruger, 2005

  [8] Galetzka, 2010

  [9] Dou, 2011

  [10] Viola, 2008

  [11] Viola, 2008

  [12] Lee and Brand, 2005; Herman Miller 2007

  [13] Newsham, 2003

  [14] Bordass, 1993

  [15] Veitch, 2010

  [16] Wright, Hill, Cook, & Bright, 1999; Barbosa, 2010; Boyce, 2003; Houser, Tiller, Bernecker, & Mistrick, 2002


  [17] Charles, 2003

  [18] Veitch, 2010

  [19] Miller, 2009