U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

    Energiebesparen als sleutel voor betaalbaar klimaatbeleid


    Door Thomas Leenders: Manager Government Affairs

     

    Onlangs was het weer de derde dinsdag van september in Den Haag. Mannen in strakke pakken, dames met niet allerdaagse hoedjes en natuurlijk de troonrede met de miljoenennota. Traditionele pracht, praal en politiek. In deze laatste categorie viel mij vooral de enorme aandacht op voor ons klimaat. Dat is geweldig!


    Meer dan ooit is bijna iedereen overtuigd van de noodzaak van een beter en duidelijker klimaatbeleid. Nederland is gebonden aan het Parijse klimaatakkoord van 2015 waarin de 175 deelnemende landen uitspreken dat de aarde niet meer dan anderhalve graad mag opwarmen. Het doel is duidelijk, maar de haalbaarheid ervan is dat nog niet. Er is daadkracht nodig en duidelijkheid!

    40% energiebesparing

     

    Om het schema te halen van het Parijse klimaatakkoord moet wij, Nederland, 40% energie besparen in 2035. Dat is enorm veel, en daarom is nu investeren in energiebesparing een must. Ja dat kost geld maar betaalt zich uiteindelijk terug door de besparingen die het oplevert en in werkgelegenheid. Wachten met besparen zou niet slim zijn. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) kan de rol van energiebesparing voor een goed klimaatbeleid niet genoeg benadrukt worden. In een studie windt het instituut er dan ook geen doekjes om: er is geen betaalbaar en daarmee realistisch klimaatbeleid denkbaar zonder het besparen van energie!

    Klimaatbeleid rust op drie pijlers:
     
    1. het reduceren van CO2,
    2. de uitrol van duurzame energie
    3. en energiebesparing.

     

    Maatregelen met deze pijlers als uitgangspunt is wat we nodig hebben. Er wordt nog wel eens de suggestie gewekt dat je kan kiezen, maar dat is niet zo. Om de Parijse doelen te halen is het alle hens aan dek. Niet het één óf het ander, maar ‘en-en’.

    Oplossing in LED-verlichting

     

    Wat mij betreft zijn er volop kansen om energie te besparen in de industrie, in kantoren en in woningen. Dat blijkt ook uit een onderzoek van EcoFys namens de Federatie Electrotechniek (Fedet) en het NLA (Nederlandse Lamp Associatie) naar de impact van LED-verlichting voor Nederland. De conclusies liegen er niet om! Wanneer heel Nederland zou overstappen op LED-verlichting, dan wordt er 3,5 megaton minder aan CO2-gassen uitgestoten. Dat staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van maar liefst drie miljoen huishoudens.

    Bespaar met ledverlichting

    Voortrekkende rol kabinet

     

    Ik denk dat het kabinet hier een voortrekkende rol in zou moeten spelen. Het goede voorbeeld geven en burgers en bedrijven helpen met het besparen van energie. Er is al subsidie voor duurzame warmte en isolatie. Dat kan aangevuld worden met subsidies voor LED-verlichting voor gezinnen en bedrijven.

     

    Naar mijn mening zijn de komende vier jaar echt cruciaal om de doelstellingen van Parijs te halen. En het kan met de juiste investeringen. Praten is belangrijk, maar met alleen woorden brengen we de CO2-uitstoot niet omlaag. Een goed, helder en groen overheidsbeleid biedt structuur en zekerheid voor burgers, bedrijven en organisaties. En zo blijven de doelstellingen van het Parijse klimaatakkoord binnen handbereik. Sterker nog, dan gaan we ze halen!

    #stapindegoederichting
    Om duidelijkheid te geven over regelingen en mogelijkheden van energiebesparing hebben wij de belangrijkste energiewetten en -regelgeving eens op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee en heb je vragen? Je weet ons te vinden!