U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

    Producten die diensten worden

     

    Een circulaire economie biedt kansen voor nieuwe verdienmodellen. Zoals bijvoorbeeld betalen voor ‘gebruik’ in plaats van ‘bezit’. Sommige productgroepen zullen meer baat hebben bij een dienstenmodel dan andere.

    Dit is blog drie in een reeks van vier over Circular Economy. Lees meer over circular economyontwerpen voor circulair gebruik en afvalstromen gebruiken voor nieuwe producten.

    Product-dienstenmodellen kunnen meerdere vormen aannemen, bijvoorbeeld:

     

    1.       Betaling voor gebruik

    2.       Huren of delen

    3.       Leasen en pooling/multi-access

    Een nieuwe manier van consumeren: van kopen naar gebruiken


    De tweede stap in het circulaire model is overgaan op gebruik in plaats van bezit. Dit vraagt om een nieuwe visie op consumeren, die ook vragen oproept. Bijvoorbeeld over kosten van het gebruiken van producten. Terwijl je bijna altijd een stuk voordeliger uit bent op deze manier. Een goed voorbeeld van een bedrijf dat naar een product-dienstenmodel is overgestapt, is Bundles, een organisatie die onder andere wasmachines verhuurt voor een bepaalde periode, tegen een vaste vergoeding. Een soort abonnement op een apparaat, waardoor je het gebruikt zonder de zorgen van onderhoud. Bundles werkt op haar beurt samen met een partner, een grote wasmachinefabrikant, en leveren zo de beste kwaliteit wasmachines.

    Video: Een nieuw verdienmodel


    Een voorbeeld van hoe het huren van producten kan werken.

    Als je een product gebruikt via Bundles, betaal je maandelijks een bedrag. Bundles blijft eigenaar van het product. Dat is in eerste instantie even onwennig, maar daar zitten meer voordelen dan nadelen aan. Ten eerste hoef je zelf geen investering te doen in de aankoop van een hoogwaardig product. Daarnaast worden je maandelijkse kosten flink verlaagd. Dankzij slimme energiemeters en wasmiddelregelaars bespaar je op energie, water en wasmiddel. De laatste kostenpost die wordt weggenomen is die van reparatie en onderhoud. Dat betekent dat als je wasmachine kapotgaat, je niet zelf betaalt voor de reparatiekosten, maar dat deze voor je wordt gerepareerd. Zo verandert een wegwerpapparaat in een duurzaam apparaat.

    Onze klant betaalt voor gebruik en dat betekent: hoe minder je gebruikt hoe minder  je betaalt."

     

    - Wouter Buijze

    Circulaire verlichting


    Voor een duurzame wereld is de transitie van een lineaire naar een circulaire economie essentieel. Ook bij Philips proberen we, via het circular lighting model, bij te dragen aan een wereld met zo min mogelijk afval en een optimaal behoud van grondstoffen. Zo kunnen bedrijven voor bedrijfsverlichting bij ons door middel van circular lighting licht afnemen in plaats van lampen. Lees in deze case-study over de keuze Schiphol Airport voor circulaire verlichting.

    Dit artikel is deels gebaseerd op content die eerder geproduceerd werd door Guardian Labs (de commerciële content-afdeling van Guardian News and Media), in overeenstemming met Philips.