U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

    Ontwerpen voor een circulaire economie

     

    In een circulaire economie speelt het ontwerp een belangrijke rol, omdat op dat moment de levenscyclus van (de onderdelen van) het product of dienst bepaald wordt. Door in deze fase al rekening te houden met het behoud van waarde in de rest van die levenscyclus, ontwikkel je bijvoorbeeld een product bestaande uit vervangbare onderdelen dat zo lang mogelijk van hoge kwaliteit blijft.

    Dit is blog twee in een reeks van vier over Circular Economy. Lees meer over circular economy, producten die diensten worden en afvalstromen gebruiken voor nieuwe producten.

    Ontwerpen voor circulair gebruik


    In het Verenigd Koninkrijk onderzocht men van 2012 tot en met 2016 de uitdagingen van afval en de kansen van de circualaire economie vanuit een design-oogpunt. The Great Recovery Project biedt op basis daarvan vier ontwerpmodellen met een grote kans van slagen in de circulaire economie:
     

    1.   Ontwerp voor gebruik in plaats van bezit (koop)

    2.  Ontwerp om te leasen

    3.  Ontwerp voor hergebruik in de productieketen

    4.  Ontwerp om materialen terug te winnen
     

    Grondstofsystemen die nodig zijn om grondstoffen voor deze ontwerpmodellen te leveren, moeten herzien worden met het oog op de levenscyclus van producten en diensten. Het heeft geen nut om een product voor demontage te ontwerpen als er nog geen mogelijkheid is om het product in te leveren en de onderdelen effectief te hergebruiken. En het ontwerpen op basis van onderdelen die al eerder gebruikt zijn, kan bijvoorbeeld gestimuleerd worden als er meer transparantie is in het vinden van dat soort onderdelen.

    Roetz: voorbeeld van ontwerpen voor een duurzamere consumptiemaatschappij


    Als je in 1950 een fiets kocht, dan kocht je een fiets die tientallen jaren meeging. Op dit moment heb je het na tien jaar wel gehad met een fiets. De reden daarvoor is het verdienmodel van producenten. Jaarlijks worden er een miljoen fietsen weggegooid, maar het overgrote deel van de onderdelen daarvan kan nog gebruikt worden. Het doel van Roetz is om een goed, circulair alternatief te bieden voor de manier waarop fietsen op dit moment worden geproduceerd. Roetz is dus een schoolvoorbeeld voor hoe de eerste stap van de circulaire economie geoptimaliseerd kan worden.

    Video: Roetz streeft naar 90% hergebruik

    Roetz richt zich vooral op remanufacturing (herproductie). Dat betekent dat ze zorgvuldig met de grondstoffen omgaan en zelfs volledige onderdelen kunnen hergebruiken in hun ontwerpen. Op die manier worden gebruikte fietsen opgewaardeerd tot nieuwkwaliteit. Zo wordt er flink bespaard op grondstoffen, omdat onderdelen hergebruikt worden voor nieuwe producten. 

    Als je het beheer hebt over je product en zorgt dat het altijd bij je terugkomt, kun je blijven investeren in de kwaliteit van de onderdelen ervan."

     

    - Tiemen ter Hoeven

    Circulaire verlichting


    Voor een duurzame wereld is de transitie van een lineaire naar een circulaire economie essentieel. Ook bij Philips willen we, via het circular lighting model, bijdragen aan een wereld met zo min mogelijk afval en een optimaal behoud van grondstoffen.

    Dit artikel is deels gebaseerd op content die eerder geproduceerd werd door Guardian Labs (de commerciële content-afdeling van Guardian News and Media), in overeenstemming met Philips.