U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

  NRC live debat: ‘De toekomst is circulair’


  De circulaire economie is geen kwestie van willen maar moeten. Zonder hergebruik van grondstoffen zal het gebrek daaraan de economie de das om doen. Daarover waren sprekers en publiek het tijdens de eerste avond van de NRC Live serie ‘De kracht van circulair’ roerend eens. Het moet dus. Maar hoe?
  Foto’s van Hannie Verhoeven 

  De circulaire economie is een opgave maar ook iets om naar uit te kijken.

   

  - Frank van der Vloed Country Manager Philips Lighting Benelux

  Anders denken


  De armaturen en lampen op Schiphol zijn geen eigendom van de luchthaven, maar van Philips Lighting. De luchthaven zou ze bij veroudering vermoedelijk gewoon afdanken – want wat moet ze ermee? De leverancier daarentegen kan de onderdelen een nieuwe bestemming geven. De wijziging in het businessmodel organiseert in feite een circulaire omgang met materiaal.
  Foto’s van Hannie Verhoeven 
  In het voorbeeld van Schiphol liet Frank van der Vloed Country Manager Philips Lighting Benelux zien hoe techniek, organisatie en businessmodel in elkaar haken om de circulaire economie handen en voeten te geven. Vaak ontbreekt het daar nog aan, constateerde Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit: ‘Ons fiscale, juridische, economische, organisatorische en logistieke stelsel zit zo niet in elkaar. Probeer bijvoorbeeld maar eens als groep bedrijven een lening bij een bank te krijgen om je keten beter op elkaar af te stemmen.’

  Kansen voor bedrijven en ondernemers


  Begin volgend jaar zal duidelijk moeten zijn welk overheidsbeleid naar een circulaire economie gaat toewerken. Het bedrijfsleven hoeft daar natuurlijk niet op te wachten, want er liggen meer dan voldoende mogelijkheden voor het oprapen. Net zoals Philips Lighting kijken naar verlengen van de levensduur van materialen en omdenken van het businessmodel. Maar ook voorrang geven aan hernieuwbare bronnen, afval gebruiken als grondstof, ontwerpen voor hergebruik, samenwerken binnen de grondstofketen en beter inzetten van digitale middelen om verspilling te voorkomen. De circulaire economie is een opgave maar ook iets om naar uit te kijken.
   

  Lees verder over circulaire economie en  ontwerpen voor circulair gebruikproducten die diensten worden en afvalstromen gebruiken voor nieuwe producten op ons blog.

  Meer lezen?


  Meer lezen? Je leest op hier meer over de reeks van vijf avonden over de circulaire economie.