U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

  Energiebesparing kan niet wachten tot morgen

   

  Thomas Leenders Manager Government Affairs bij Philips Lighting maakt zich zorgen. “Er valt nog een wereld te winnen met eenvoudige manieren van energiebesparing. Tot mij grote spijt blijft dit nog veel te veel onbenut. In een eerdere gezamenlijke oproep tot actie vroeg Greenpeace, Natuur & Milieu en wij aan het nieuwe Kabinet om energiebesparing te stimuleren door het btw-tarief op ledverlichting te verlagen. Waarom? Omdat het kan! Ledverlichting kan in Nederland evenveel stroom besparen als drie miljoen huishoudens op dit moment verbruiken (Noord- en Zuid-Holland samen)”. 

  Welk kabinet er ook komt, het zal meer daadkracht moeten tonen om het klimaatakkoord van Parijs waar te gaan maken en verdere opwarming van de aarde te voorkomen door onder andere het energiebesparingspotentieel van ons land veel intensiever te gaan benutten.

  Energiebesparing kan en moet sneller


  Energiebesparing kan en moet sneller. Drie procent energiebesparing per jaar leidt alléén al in Nederland tot 20 miljard euro lagere energiekosten in 2030 (cumulatief). Energiebesparing is niet alleen iets voor de Nederlandse overheid. Het gaat iedereen aan. Om te komen tot een CO2-neutrale wereld in 2050 moeten ‘we’ met z’n allen - industrie, bedrijven en huishoudens - elk jaar drie procent energie blijven besparen. Die drie procent halen we nu helaas niet. En dat terwijl de wereldbevolking verder groeit, de voedselproductie wereldwijd stijgt en de behoefte aan energie toeneemt. Er zijn voldoende innovaties waarmee we gemakkelijk energie kunnen besparen. 

  Switch naar Led


  Zo gaat een zesde van het Nederlandse stroomverbruik, zo’n 20 terra watt (Twh), volgens een schatting van Ecofys (adviesbureau voor energie en klimaat) op aan verlichting. Alleen al in Nederland kan, als alle conventionele lampen in één keer zouden worden vervangen door led-verlichting, 10 tot 14 Terra watt op het elektriciteitsverbruik worden bespaard. Dat is evenveel stroom als 3 miljoen huishoudens per jaar verbruiken!


  The time is now

  Ledverlichting past bijna in alle bestaande "armaturen en kan dus snel worden doorgevoerd. Helaas wordt conventionele verlichting in huis op straat of op kantoren vaak pas vervangen door led-verlichting als het kapot gaat of als de boel toe is aan renovatie. Maar dat duurt veel te lang en die tijd hebben we absoluut niet. Daarom introduceer ik bij deze een nieuw en noodzakelijk werkwoord: we zijn toe aan versnelde verledding. Met mogelijk een nieuwe minister van Duurzaamheid heb ik er alle vertrouwen in, dat het terugbrengen
  van het Nederlandse stroomgebruik door middel van LED wel gerealiseerd zal worden!" 

   

  - Aldus Thomas Leenders


  Meer lezen?


  Meer lezen? Je leest meer over de oproep aan het nieuwe kabinet op deze pagina . En meer over de kansen van led-verlichting op dit blog.