U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

  De klimaatcrisis begint in je achtertuin, maak daar het verschil


  Auteur: Thomas Leenders – Manager Overheidsrelaties Philips Lighting

   

  Volgens de 745 leden van het World Economic Forum is klimaatverandering de grootste bedreiging voor de wereldwijde stabiliteit, zo schreef NRC op 17 januari van dit jaar. Het is moeilijk en eerlijk is eerlijk, ook niet zo eenvoudig om wereldwijd een verandering teweeg te brengen. Laten we in onze eigen achtertuin beginnen. Daar waar we de meeste invloed hebben. 

  ‘Think global, act local’


  De urgentie is er, code oranje voor het klimaat is geen overdreven classificatie. We hebben dit probleem met z’n allen veroorzaakt, de oplossing ligt dus ook bij ons. De landelijke overheid heeft gemeenten gevraagd een lokaal energieakkoord te ontwikkelen waarin de komende jaren de bijdrage aan de landelijke duurzaamheidsdoelstellingen wordt aangegeven. De vraag is dan: hoe kun je als gemeente je energieverbruik verminderen zonder het voorzieningenniveau te verlagen? 

  Wind en zon brengen nog niet wat we nodig hebben


  Vaak zoeken gemeenten de oplossing in duurzame energie, zoals wind- en zonne-energie. Dan zien we dat het maatschappelijk draagvlak voor de eerste oplossing vrij laag is en beide oplossingen nog niet genoeg opleveren om echt het verschil te maken. Ledverlichting is een laagdrempelige manier om een stap in de goede richting te zetten. Dat voelt voor veel mensen als een tegenstelling, toch hoeft het niet zo te zijn. Ledverlichting verbruikt niet alleen veel minder energie dan de conventionele verlichting die je nog veel ziet in gemeenten, het gaat ook veel langer mee.

  Besparen in plaats van opwekken voor snel resultaat


  Wanneer je start met energie besparen, in plaats van opwekken, leidt dat snel en gegarandeerd tot resultaat. Een eenvoudige manier om dat te doen, is met ledverlichting. Het elektriciteitsnet ligt er immers al. Er hoeft niets gebouwd te worden en energiebesparing start op het moment dat je ledverlichting toepast. Het kan rekenen op maatschappelijk draagvlak en de kosten voor de gemeente gaan direct naar beneden.

  Slimme verlichting zorgt voor nog meer besparing


  Wanneer je verlichtingspunten verbindt met het internet ontstaat er ‘connected’ ofwel slimme verlichting. Door de combinatie van ledverlichting en ‘connected’, kan het energieverbruik in totaal met 70% worden teruggebracht. Doordat lichtpunten met elkaar en met het internet verbonden zijn, kunnen ze centraal worden beheerd. Dit zorgt voor meer efficiëntie en verdere besparing.

  Gebruik je invloed om lokaal het verschil te maken


  Tegen wethouders en gemeenteraadsleden die na 21 maart aan de knoppen gaan draaien: kijk eens naar de straatverlichting, de veldverlichting bij sportclubs en gebouwen van de gemeente. Minimaal 50% van de energierekening van een gemeente gaat op aan verlichting. Goede openbare ledverlichting leidt tot een groter gevoel van veiligheid, een aantrekkelijk centrum en het is een concrete actie om een gemeente te verduurzamen. Laten we dicht bij huis beginnen en innovatieve technologie tegen een aanvaardbare prijs inzetten. De werelwijde klimaatcrisis begint in je achtertuin, maak daar het verschil.