U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

    De circulaire economie: meer dan recycling

     

    Wanneer we het hebben over duurzaamheid, dan spreken we vaak over maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaam omgaan met energie en het recyclen van materialen. De volgende stap die we kunnen zetten, is het omarmen van het concept circulaire economie. Dit is een economisch systeem dat economische groei loskoppelt van het gebruik van natuurlijke, eindige grondstoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fossiele brandstoffen of metalen, die binnen enkele decennia op zullen zijn. Ga met ons mee op een verkenningstocht door de toekomst.

    Een nieuw soort economisch systeem


    Jaarlijks worden er alleen in Nederland al 600.000 wasmachines bij het grofvuil gezet, 1 miljoen fietsen weggegooid en wordt er 135 miljoen kilo kleding in de afvalbak gegooid. Apparaten of producten worden in hun geheel weggegooid omdat er één onderdeel defect is. En dat is natuurlijk absurd. De circulaire economie is een alternatief voor deze economie en gebouwd op drie pijlers: Make, Use en Return.

     

    De cyclus begint bij de ontwerpfase (Make). Fabrikanten of dienstverleners kijken naar het ontwerp met het idee van hergebruik in het achterhoofd, want uiteindelijk komt het product aan het eind van de levenscyclus bij hen terug. De consument krijgt het product in bruikleen en betaalt voor het gebruik in plaats van het bezit (Use), de fabrikant blijft de eigenaar en ontfermt zich over het product als het terugkomt (Return). Dat verzekert de klant van een kwalitatief goed product en zo heeft de fabrikant er baat bij om een product van goede kwaliteit te fabriceren.

    Video: wat is een circulaire economie?

    Win-win-win


    De circulaire economie biedt een uitkomst die gunstig is voor zowel de aarde, het bedrijfsleven als de consument. Win-win-win dus. In samenwerking met Bright Business leggen we het principe van circulariteit uit aan de hand van een bezoekje aan het gebouw the Circle op de Zuidas in Amsterdam.

    Deze economische denkwijze wordt ondersteund door talloze onderzoeken. Zowel The World Economic Forum als de Ellen MacArthur Foundation en McKinsey suggereren dat de circulaire overgang kan leiden tot een economische groei van maar liefst 1 biljoen dollar! Niet alleen met betrekking tot banengroei, het biedt ook een uitgelezen kans voor bedrijven en hun klanten om de wegwerpeconomie te verruilen voor een duurzaam model.

     

    Een duurzame(re) consumptiemaatschappij


    Ook consumenten zijn gebaat bij een circulaire economie. De consument is niet meer eigenaar van een product, maar betaalt voor het gebruik ervan. Als je erover nadenkt is dat eigenlijk heel logisch. Als je naar de andere kant van de wereld wilt vliegen koop je geen vliegtuig, maar een vliegticket. Het onderhoud van het vliegtuig en de brandstof zijn de verantwoordelijkheid van de vliegmaatschappij.

    Circular lighting

     

    Hetzelfde geldt voor andere producten, in ons geval lampen. Ook bij Philips willen we, via het circular lighting model, bijdragen aan een wereld met zo min mogelijk afval en een optimaal behoud van grondstoffen. Waarbij de afnemer betaalt voor het licht in plaats van lampen. Als een lamp kapot gaat of opgebruikt is, is dat onze zorg.

     

    Dit artikel is deels gebaseerd op content die eerder geproduceerd werd door Guardian Labs (de commerciële content-afdeling van Guardian News and Media), in overeenstemming met Philips.