U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

    Afvalstromen gebruiken voor nieuwe producten

     

    Als we praten over hergebruik, dan is dat meestal in termen van recycling (ook wel ‘downcycling’ genoemd). Bij deze traditionele manier van hergebruiken neemt de waarde van het materiaal doorgaans verder af. ‘Upcycling’ is een manier van recyclen waarbij afvalproducten worden verwerkt tot nieuwe, hoogwaardige materialen of producten die ook nog eens goed voor het milieu zijn. Hierbij wordt de originele samenstelling van het materiaal niet gewijzigd en blijft de waarde gelijk of daalt deze minder snel.

    Dit is de laatste blog in een reeks van vier over Circular Economy. Lees meer over circular economyontwerpen voor circulair gebruik en producten die diensten worden.

    Een tweede leven voor je spijkerbroek?


    Lege flessen lever je in zodat ze gerecycled worden en er nieuwe flessen geproduceerd kunnen worden. Maar wat doe je met oude spijkerbroeken? Gooi je die weg? Wat als je daar ‘statiegeld’ voor krijgt om te besteden bij de ‘aankoop’ van je volgende spijkerbroek? Dat was de gedachte van MUD Jeans.

    Circulair betekent dat je een grondstof neemt, je maakt daar een product
    van en je zorgt dat je het terugkrijgt."

     

    - Bert van Son

    Video: gebruikt product wordt nieuw product


    Lease a Jeans is een concept dat werd geïntroduceerd door MUD Jeans. Klanten kunnen een jaar lang een spijkerbroek huren. Hierna kunnen ze de broek houden, ruilen of terugsturen. De teruggestuurde spijkerbroeken worden opnieuw verwerkt, zodat de ruwe materialen en gerecyclede vezels in nieuwe kleding kunnen worden gebruikt.

    Hoe maak je van een gebruikt product een nieuw product?

    Wanneer MUD Jeans spijkerbroeken terugkrijgt, worden de metalen eraf gesneden en worden de stoffen tot een katoenachtig wol gemalen. Vervolgens wordt dit vermengd met nieuwe katoen en tot nieuwe garen gesponnen.

    Iedereen heeft invloed


    De verantwoordelijkheid ligt volgens MUD Jeans niet alleen bij bedrijven, maar ook bij consumenten en de politiek. Om de circulaire economie te stimuleren kunnen kleine dingen al grote invloed hebben. Zo zit er in Zweden bijvoorbeeld geen btw op tweedehands goederen, wat een stimulans is deze goederen te (her)gebruiken.

    Circulaire verlichting


    Voor een duurzame wereld is de transitie van een lineaire naar een circulaire economie essentieel. Ook bij Philips willen we, via het circular lighting model, bijdragen aan een wereld met zo min mogelijk afval en een optimaal behoud van grondstoffen. Zo nemen we voor de circulaire (bedrijfs)verlichting van Philips gebruikte lampen terug om daarna opnieuw te verwerken in onderdelen en producten.

    Dit artikel is deels gebaseerd op content die eerder geproduceerd werd door Guardian Labs (de commerciële content-afdeling van Guardian News and Media), in overeenstemming met Philips.