Suggesties

  Geef uw aquarium het

  licht dat het verdient

  De unieke eigenschappen van CoralCare zijn:

   

   

  • Breed spectraal bereik – geoptimaliseerd voor koraalgroei en een natuurlijke weergave van het rif
  • Perfecte lichtbalans – unieke oplossing voor homogene lichtverdeling en kleurmenging
  • Gemakkelijk te regelen – Door verschillende LED's op intelligente wijze te combineren met verschillende golflengtes, hebben we het instellen van de controller voor de gebruiker vereenvoudigd. Daardoor hoeft die alleen nog maar het gewenste kleurpunt en de intensiteit te selecteren, zonder zich druk te hoeven maken over de optimale lichtkwaliteit voor koraalgroei en een fraaie weergave
  • Weinig onderhoud – robuuste vormgeving en materialen voor lange levensduur
  • Gemakkelijk te installeren – driver geïntegreerd in armatuur, inclusief ophangkit en computerinterface
  • Laag energieverbruik dankzij uiterst efficiënte LED's

  De impact van licht op koraalgroei

   

  Een fragment uit het rapport van Tim Wijgerde “Correcte verlichting is een van de belangrijkste aspecten bij het onderhouden van een zeeaquarium met koralen en koraalvissen. Op de eerste plaats is licht essentieel voor de groei van koralen. Deze koralen functioneren als gastheer voor symbiotische dinoflagellaten, ook wel bekend als zooxanthellae, die licht gebruiken voor fotosynthese, een biochemisch proces waarin kooldioxide (CO2) wordt omgezet in organische samenstellingen zoals glycerol, koolhydraten, vetzuren en aminozuren. Deze samenstellingen worden gedeeltelijk afgezet op de weefsels in het gastheerkoraal, die ze gebruikt voor groei en metabolisme (Muscatine et al. 1981; Muscatine 1990; Furla et al. 2005)”.


  Kijkend naar licht voor aquariums zijn drie factoren belangrijk: lichtintensiteit (uitstraling), spectrale verdeling en lichtverdeling.


  “In termen van spectrum is voldoende blauw vereist om gezonde zooxanthellae, koraalgroei en chlorofylsynthese te verkrijgen (Kinzie et al. 1984, 1987; Wang et al. 2008; Wijgerde et al. 2014)." Daarnaast moeten, om de kleuren van al het aquariumleven juist weer te kunnen geven, alle golflengten in een gegeven spectrum aanwezig zijn. Dit betekent dat het 'ideale' lichtspectrum voor het gemiddelde zeeaquarium een continuverloop heeft, met een blauwe piek om een natuurlijk effect te creëren. Dit is vergelijkbaar met een zeewaterdiepte van ongeveer 10 meter, waar nog steeds alle kleuren zichtbaar zijn maar met een geringere aanwezigheid van rood en oranje. Dit komt doordat zeewater het zonlicht selectief verzwakt, waarbij licht met langere golflengten effectiever gefilterd wordt (Mass et al. 2010)”.


  Naast het vervullen van deze primaire spectrale eisen heeft Philips Lighting ervoor gekozen de spectrale inhoud te verbeteren om een nog betere kleurweergave te verkrijgen met een maximale fotosynthetisch actieve straling voor de koralen en een betere reflectiviteit van het fosfor.

  CoralCare LED-module

   

  De CoralCare LED-module is ontworpen om een optimale balans te leveren van koraalgroei en een natuurlijke weergave van het rif. Het ontwerp is gebaseerd op diverse publicaties, onze eigen kennis van verlichtingsontwerp en wetenschappelijke onderzoeken die zijn uitgevoerd samen met de universiteit van Wageningen en Coral Publications.


  De ervaring van Philips, uitgebreide gebruikstesten en hulpmiddelen voor het simuleren van spectra werden gebruikt om deze balans te bewerkstelligen van weergave (de kleurperceptie van de rifliefhebber) en groei (verzekeren van de gezondheid en een goede kleuring van het koraal).


  Met behulp van een "lichtsimulatie" zijn we in staat elk gegeven spectrum na te bootsen in een afgesloten doos. Het licht kan in discrete golflengtestappen van 5 nanometer ingesteld worden om het ideale spectrum na te bootsen.

  Spectrum
  Door de formule op een slimme manier op te splitsen in twee onafhankelijk regelbare kanalen is het voor de eindgebruiker mogelijk het kleurpunt aan te passen zonder dat hij zich zorgen hoeft te maken over het instellen van een onjuiste spectrale inhoud. Onze onderzoeken hebben aangetoond dat bepaalde spectrale instellingen een negatieve invloed hebben op de koraalgroei en zelfs zouden kunnen leiden tot sterfte van het koraal.

  Kortgolvig blauw (400-450 nm)

   

  Veel koralen bevatten fluorescerende chromoproteïnen en stralen levendige kleuren uit als het juiste licht wordt toegepast. De meeste koraalfosforen reageren op golflengten tussen 400 en 500 nm en stralen golflengten uit in een gebied dat beter zichtbaar is voor onze ogen (500-700 nm). 's Avonds kan een volledig verzadigd blauw kleurpunt geselecteerd worden om een maximale fluorescentie van het koraal te verzekeren. Normaal wordt dit fluorescentie-effect verzwakt door de aanwezigheid van de blauwe kleur.


  De formule van het CoralCare-licht maakt onder andere gebruik van LED's die kortgolvig blauw licht produceren. Deze LED's zijn veel duurder dan andere LED's (een factor 5) maar leveren aanzienlijke voordelen in termen van kleur, groei en weergave. Als we kijken naar de gevoeligheidskromme van ons oog en de lichtgevoeligheidskromme van een koraal dan zien we dat die niet met elkaar overeenkomen. Het kortgolvige blauwe licht is zeer efficient door het koraal te benutten. Maar in dit gebied is juist het menselijk oog minder gevoelig.


  Ter verduidelijking: het menselijk oog neemt koningsblauw licht (455 nm) driemaal sterker waar dan blauw licht met een korte golflengte, maar het koraal merkt heel weinig verschil in helderheid tussen deze twee. Door gebruik te maken van blauw licht met een korte golflengte en een hoog vermogen kunnen we hetzelfde groeiniveau bereiken maar wel zonder een volledig verzadigd blauw kleurpunt. Dit maakt een betere kleurweergave van de koralen mogelijk, zowel bij daglichtinstellingen als - in het bijzonder - avondinstellingen, wanneer de fluorescentie van het koraal hoofdzaak is.

  Fluorescentie van koralen
  Fluorescentie van koralen

  Spreidingsanalyse CoralCare-LED's

   

  De CoralCare LED-armatuur maakt gebruik van 104 hoogvermogen-LED's en 5 verschillende sets golflengten. Door de combinatie van 5 LED-types zou de spreiding in lichtstroom en kleurpunt invloed kunnen hebben op de kleurconsistentie tussen lampen onderling. Er werd een gedetailleerde spreidingsanalyse uitgevoerd om de hoekpunten vast te stellen van de totale spreiding en de potentiële noodzaak van kleurselectie van de LED's. Een kleurselectieprogramma op maat dient te verzekeren dat de kleurconsistentie tussen de lampen onderling beperkt blijft tot minder dan 6 SDCM (een standaardparameter voor kleurafwijking). Dit betekent dat eventuele kleurpuntverschillen in de praktijk min of meer onwaarneembaar zijn voor het menselijk oog, wat een grotere spreiding mogelijk maakt in de te gebruiken kleurgolflengten (zolang het gemiddelde kleurpunt binnen de doelstelling van 6 SDCM blijft).