Meer merken van

Leven onder

connected verlichting

FutureOffice geeft een rondleiding in het revolutionaire nieuwe kantoorgebouw The Edge in Amsterdam, met baanbrekende nieuwe standaarden in duurzaamheid, efficiëntie en comfort op het werk. Bekijk hieronder de video met meningen en inzichten van huurder Deloitte en de uitvinders van het connected verlichtingssysteem Philips Lighting, en ontdek hoe dit unieke gebouw nu al de verwachtingen overtreft.

Slimme technologie met sensors

Gewoonlijk is slimme technologie iets wat je kunt zien. Wat zo geweldig is aan The Edge, een grensverleggende nieuwe kantoorontwikkeling in Amsterdam, is dat je de technologie niet ziet. Of, zoals Senior Scientist dr. Alexander Sinitsyn van Philips keurig opsomt: “Wat je kunt zien, is dat het gebouw probeert je van dienst te zijn, te helpen, en je werk maximaal te optimaliseren.”

 

Philips Connected Office Lighting is eerst en vooral een hoogwaardig LED-verlichtingssysteem voor kantoren dat bestaat uit een netwerk van connected lampen en sensors. Commercieel Directeur Philips Lichting Derk Bots legt uit: “We hebben in feite een slim digitaal plafond gecreëerd met sensors die zijn ontworpen voor bewegingsdetectie, daglichtafhankelijke regeling en temperatuurmeting.”

Derk Bots, Commercieel Directeur Philips Lighting over de connected verlichtingstechnologie in The Edge, Amsterdam

 

Het is toekomstbestendig doordat het is verbonden met het internet en op dit technologische gebied dat zich op dit moment in snel tempo voortbeweegt, weten we dat we er in de toekomst nog veel aan zullen bijdragen."

- Derk Bots, Commercieel Directeur, Philips

Door inzicht gestuurde innovatie

In samenwerking met ontwikkelaar OVG en Philips heeft huurder Deloitte een van de belangrijkste trends in deze branche toegepast: data-analyse voor dit gebouw in al zijn glorie.

Erik Ubels, Directeur van IT & Workplace Services legt uit: “Het is echt belangrijk de gegevens zo te verzamelen dat het facilitymanagementteam bijvoorbeeld precies weet hoeveel werkstations of vergaderkamers er op elk moment in gebruik zijn, of hoeveel mensen er in het restaurant zijn. Beschikken over deze gegevens betekent dat we meer comfort en efficiency kunnen leveren aan de mensen die de ruimten gebruiken, maar uiteindelijk gaat het ook om duurzaamheid.

Wat dit gebouw zo speciaal maakt, is dat gegevens van het connected verlichtingssysteem worden gebruikt om het gebouw efficiënter te beheren en te gebruiken. Dr. Sinitsyn laat zien hoe dit in de praktijk werkt: “De lampen of de verwarming alleen inschakelen op plaatsen waar mensen zijn, of een ruimte laten afkoelen waarvan je weet dat er niemand aanwezig is. Daarmee bespaar je energie terwijl je toch het comfort voor de gebruikers handhaaft.”

Persoonlijke ruimte

Maar hoe voelt het om in deze verbazingwekkende kantoorruimte te werken? Jaren geleden betekende de trend van 'slimmer werken' dat je van huis uit werkte, maar nu beseffen we dat het belangrijk is om je op je werk thuis te voelen. Technologie maakt dat mogelijk; bij The Edge heeft iedereen zijn eigen voorkeuren voor verlichting en temperatuur, en die kunnen in het kantoor worden toegepast via een smartphone-app.
Infographic The Edge

 

Mensen zijn beter tevreden met de lichtkwaliteit en de hoeveelheid licht die zij ontvangen. Bijna alle medewerkers vertellen me dat ze niet terug willen en dat laat ons zien dat het een succes is.”

- Frouwynke Dijkgraaf, Deloitte Property Management Consultant

Alles is gebaseerd op uw voorkeuren en persoonlijke instellingen die zijn geprogrammeerd in de app, dus die hoeft u maar eenmaal in te stellen. Na de initiële instelling herkent het verlichtingssysteem u en past het de omstandigheden aan zodat deze voldoen aan uw voorkeuren, en dat biedt u een maximaal comfort terwijl u slimmer werkt.

 

Philips Research Scientist Sanae Chraibi heeft de feedback bekeken van mensen die in deze innovatieve ruimte werken. “We hebben gezien dat mensen aanvankelijk meenden dat ze geen persoonlijke regeling nodig hadden. Ze hadden die nooit eerder gebruikt en misten het dus niet. Maar als ze het eenmaal hebben ervaren, zien ze de toegevoegde waarde ervan en geven ze er de voorkeur aan het systeem te blijven gebruiken.”

Denken aan de toekomst

De toekomstbestendige aard van het systeem betekent ook dat het schaalbaar is en dat er gemakkelijk andere sensors aan toegevoegd kunnen worden voor zaken als vochtigheid, CO₂ en andere mogelijke toekomstige eisen.

Is het gebouw klaar? We laten het laatste woord daarover aan Jim Stolze, schrijver en ondernemer. “Nu het gebouw gereed is, kunnen gegevens ons laten zien hoe het feitelijk wordt gebruikt. Door hoeveel mensen is een ruimte gebruikt, hoeveel energie werd er verbruikt. Het leerproces start dus eigenlijk nu pas. Stel je eens voor wat er hierna komt, als we gebruik gaan maken van wat we geleerd hebben”.

Philips Senior Scientist dr. Alexander Sinitsyn geeft toe: “Ik denk dat The Edge een duidelijk voorbeeld is waarin je verschillende ondernemingen zoals Philips en Deloitte nauw ziet samenwerken. Dat is de manier waarop je werkelijk kunt innoveren.”

 

I denk dat we nog maar net zijn begonnen, want innovatie heeft alles te maken met doen, leren en verbeteren.”

-  Jim Stolze, schrijver en ondernemer

Gerelateerde artikelen

Verkennen van de belangrijkste trends en de nieuwste denkwijzen verandert de werkplek van vandaag

Future Office

Gezondheid en welzijn

Bekijk hoe comfort op de werkplek mensen gezond, gelukkig, gemotiveerd en productief kan houden.
Lees verder
Infographic gezondheid en welzijn
Infographic activiteitgebaseerde werkplekken

Betrokkenheid en ervaring

Bekijk hoe de digitale revolutie de manier waarop wij werken veranderd heeft.

Lees verder

Groene gebouwen

Ontdek meer over de benadering van de circulaire economie en de werkelijke betekenis van "meaning of greening" in het hedendaagse kantoor.
Lees verder
Infographic groene gebouwen