Renovatielampen - veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u antwoord op veelgestelde vragen over het vervangen van bestaande verlichting door LED-verlichting.

1. Werken alle renovatielampen op netspanning?
De meeste renovatielampen zien eruit als een conventionele lamp en worden gebruikt als directe vervanger voor de bestaande lichtbron; d.w.z. dat ze een schroef- of bajonetlampvoet hebben. Bij downlights en spotlights is het gebruikelijk een reflectorlamp met een diameter van 50 mm te gebruiken. De uitvoeringen voor netspanning worden gewoonlijk GU10 genoemd, wat verwijst naar de platte aansluitpinnen in de lampvoet. Sommige typen zijn echter verkrijgbaar voor 12 V-voeding via een transformator, bijv. directe vervangers voor 50 mm laagspannings-koudspiegeldownlights. Deze hebben dunnere pinnen en worden vaak MR16- of GU5.3-lampen genoemd.
2. Zijn LED-lampen even groot als conventionele lampen?
Neen. U dient te controleren of de vervangingslamp in de armatuur past. Veel LED-lampen hebben enigszins andere afmetingen dan de lamp die zij moeten vervangen. Het kan nodig zijn een exemplaar van de vervangingslamp in handen te krijgen om te verzekeren dat hij past in uw specifieke armatuur.
3. Blijft de lichtopbrengst gelijk?
Evenals het geval is bij complete LED-armaturen, is het belangrijk de leverancier te vragen om de lichtopbrengst en deze te vergelijken met die van de lamp die u wilt vervangen. Als dat een spotlight is, vergelijk de twee lampen dan naast elkaar. Verkoopdocumentatie van slechte kwaliteit vermeldt vaak de lichtopbrengst van alleen de LED-chip en niet die van de complete lamp.
4. Sommige renovatielampen zien er een beetje koel uit, hoe komt dat?
Renovatielampen zijn verkrijgbaar met diverse witlichtopbrengsten, uiteenlopend van warm tot koel. Vaak wordt dit aangegeven op de verpakking. Die kan bijvoorbeeld vermelden “2700 K Warmwit” of “4000 K Koelwit”. Hoe hoger het getal, des te koeler is het licht.
5. Wat zijn de mogelijke gevaren bij het aanbrengen van renovatielampen in bestaande installaties?
Oververhitting van LED-lampen in renovatiescenario's kan potentieel brandgevaar opleveren. Oververhitting kan schade aanbrengen aan lamphouders, circuits en lampen, en in extreme omstandigheden kan dit zelfs armaturen en vloerbedekking doen smelten.
6. Kan ik een renovatielamp aanbrengen in een gesloten of afgedichte armatuur?
Het algemene antwoord is NEE. De elektronica in de renovatielamp raakt dan oververhit en dat leidt tot een kortere levensduur. Een betere oplossing is dan een LED-module met een externe driver te gebruiken.
7. Kunnen lineaire LED's gebruikt worden als vervanger voor T8- of T5-fluorescentielampen?

De meeste LED-buizen, hoewel ze dezelfde afmetingen en lampvoeten hebben als lineaire fluorescentielampen en mogelijk ook dezelfde lichtopbrengst, hebben niet dezelfde omnidirectionele lichtverdeling. Veel armaturen stralen 20-30% minder licht uit met smallere bundelverdelingen als ze worden voorzien van LED's. Dit geldt in het bijzonder voor op- en inbouwarmaturen met reflectors die een vleermuisvormige (brede) lichtverdeling hebben met fluorescentielampen. Hiermee dient rekening te worden gehouden bij het beschouwen van het in totaal 30-50% lagere energieverbruik van LED's bij toenemende systeemrendementen. Te verwachten valt dat de armatuur wat aangepaste bedrading vereist en deze dient te worden uitgevoerd in overeenstemming met de plaatselijk normen voor elektrische installaties.

Meer informatie over het vervangen van tl door LED vindt u op onze LED tube pagina

8. Met welke aspecten dient rekening te worden gehouden bij het vervangen van een lichtbron door LED's in een renovatiesituatie?

- De schroefpositie van de lampvoet/-houder.

- De fysieke afmetingen van de LED-lamp en hoe deze in de bestaande behuizing past.

- De elektrische eigenschappen van LED's in vergelijking met het bestaande systeem (netspanning, laagspanning, regelmethoden).

- De plaats en afmetingen van het lichtgevende oppervlak in relatie tot de reflector van de armatuur en in vergelijking met de oorspronkelijke lichtbron.

- De lichtverdeling, lichtopbrengst en andere fotometrische eigenschappen zoals kleurtemperatuur in vergelijking met de oorspronkelijke lichtbron.

- De warmte die door de LED wordt opgewekt als hij brandt en de maximale bedrijfstemperatuur.

Wilt u meer weten over LED-verlichting? Bezoek de Lighting University, of doe inspiratie op en ontdek de mogelijkheden van LED-verlichting door een blik te werpen op onze gerealiseerde projecten.