Vragen over toepassingen van
LED-verlichting

Waar en op welke manieren kan LED tegenwoordig allemaal worden gebruikt? Op deze pagina vindt u antwoord op veelgestelde vragen over de toepassingen en toepasssingsgebieden van LED- verlichting.

1. Welke overwegingen dienen in aanmerking te worden genomen bij het integreren van LED's in interieur-/architectuurelementen of meubilair?

Dit zijn enkele van de aspecten waarmee rekening gehouden dient te worden:

- Onderlinge afstanden tussen en indeling van armaturen.

- Manieren om direct zicht op de lichtbron te voorkomen en verblinding te minimaliseren.

- Ventilatie/koeling van LED's

- Toegang tot de bedrading

- Toegang tot LED's in geval van onderhoud of vervanging.

- Locatie van de driver als die niet is geïntegreerd in de armatuur.

- Schakel-/dimmogelijkheden of type en locatie van regelsysteem.

2. Kan ik LED's gebruiken in een broeikas?

LED's kunnen geconcentreerde bundels licht met specifieke lichtfrequenties produceren. Terwijl zonlicht het gehele lichtspectrum bevat, kunnen  LED's zo worden ontworpen dat ze van het lichtspectrum specifieke delen uitstralen die bepaalde fotoreceptoren in de plant activeren. Zo bevordert blauw licht bijvoorbeeld fototropisme (beweging naar het licht) en cryptochromen (lichtgevoelige moleculen) die helpen bij het kiemen en strekken van de plant, terwijl rood licht de fytochromen bevordert die de plant helpen op het optimale tijdstip te bloeien. Regulering van het lichtspectrum op basis van de levenscyclus van de plant bevordert een snellere groei en een sterkere plant dan het geval zou zijn geweest onder zonlichtcondities.

Let erop dat de lichtopbrengst van LED's afneemt bij hogere temperaturen. U dient zich ervan te verzekeren dat de armatuur geschikt is voor de omgevingsomstandigheden.

Zie ook horiticulture

3. Is het waar dat LED-licht geen insecten aantrekt?
De meeste insecten worden hoofdzakelijk aangetrokken door ultraviolette stralen die hen helpen bij het foerageren, navigeren en selecteren van partners. De Indiase motvlinder wordt bijvoorbeeld aangetrokken door UV tot 365 nm en groen licht tot 500 nm. LED's hebben geen UV-inhoud in hun licht en trekken daardoor minder insecten aan dan conventionele lichtbronnen.
4. Hoe kunnen LED's voedsel verser houden dan conventionele lichtbronnen doen?

LED's stralen geen ultraviolet licht uit en vervoeren geen warmte in de lichtbundel, dit in tegenstelling met hun conventionele tegenhangers. Dit helpt voedsel verser te houden in koelkasten en koelhuizen.

Leer meer over LED-verlichting voor verse levensmiddelen

5. Wat zijn de voordelen van LED's ten opzichte van neon in reclametoepassingen?

LED's bieden de volgende voordelen ten opzichte van neon:

- Energieverbruik: LED's verbruiken veel minder energie dan neon voor het leveren van dezelfde lichtopbrengst.

- Veelzijdigheid: LED's bieden een veel bredere reeks producten en configuratieoplossingen dan neon. Neonlampen hebben beperkingen door de manier waarop zij licht produceren en de manier waarop zij vervaardigd worden.

- Warmteafvoer: LED's produceren minder warmte dan neon.

- Veiligheid: Neonlampen werken op een hoge spanning en zijn onveilig als ze gepositioneerd zijn op plaatsen waar ze kunnen worden aangeraakt door mensen. Neonlampen maken gebruik van breekbare glazen buizen.

- Kleurbereik en ‑effecten: LED's bieden een veel breder kleurenpalet en kleurveranderingseffecten via digitale regeling.

- Onderhoud: LED's vergen nagenoeg geen onderhoud vergeleken met neon.

6. Wat moet je in overweging nemen bij het kiezen van een lichtbron voor kunstgalerieën en musea?
Het is belangrijk de spectrale verdeling van de lichtbron (SPD), de kleurweergave-index (CRI), de gecorreleerde kleurtemperatuur (CCT) en de kleurkwaliteitschaal (CQS) van de lichtbron te vergelijken met de aard van de te verlichten kunstwerken of presentaties. Ook het verlichtingsniveau dat nodig is voor de tentoonstelling en het aantal bedrijfsuren dienen te worden meegenomen in de overweging. Dit is een specialistisch terrein, en een juiste instelling van de verlichting vereist advies van een consultant zoals de curator.
7. Hoe kan de mogelijkheid van LED's om de kleur te veranderen voordeel bieden in winkels en productpresentaties?
In winkels en productpresentaties waar de reeks producten elk seizoen verandert, kunnen de kleuren worden aangepast zodat ze aansluiten bij het soort product dat is uitgestald. Elektronische apparaten vereisen bijvoorbeeld vaak een koelwit licht, terwijl voor weefsels een warmere tint vereist kan zijn. Als het modeseizoen rood als thema heeft, kan de winkel een lichtkleur gebruiken met meer rood in het spectrum om de levendigheid van de presentatie te versterken en te benadrukken.
8. Hoe kan flexibiliteit in het veranderen van de kleurtemperatuur zorgen voor een comfortabeler omgeving?
LED's bieden de mogelijkheid het licht via digitale regeling te veranderen van warmwit naar koelwit . Dit kan worden gebruikt in binnen- of gedeeltelijke buitenomgevingen waar het verlichtingsniveau en de kleurtemperatuur aangepast kunnen worden, afhankelijk van de omstandigheden buiten (bijv. zonnig, heldere hemel of bewolkt) en de sfeer die gewenst is in de ruimte.
9. Wat zijn de specifieke voordelen van het gebruiken van LED's in mijnbouwtoepassingen?

Het gebruiken van LED's in mijnbouwtoepassingen biedt de volgende voordelen:

- Betere focus op het werkvlak

- Veiliger omgeving dankzij geringe verblinding en het feit dat LED's koel zijn bij aanraken

- Geen opstarttijd

- Doordat ze 'solid state' zijn, is het gemakkelijker de werkplek explosieveilig en trillingsbestendig te maken

- LED's kunnen zowel met wissel- als gelijkspanning gevoed worden en hebben een langere batterijback-up met als mogelijkheid de accu's te laden met zonne-energie.

- LED-lampen kunnen geïnstalleerd worden met een satellietverbinding en kunnen voorzien worden van geïntegreerde bewegingssensors en GPS, wat toegang op afstand biedt tot actuele informatie over verbruik, locatie en conditie, samen met anderen beveiligingsfuncties.

10. Kunnen LED's helpen de prestaties in klaslokalen te verbeteren?

LED's hebben de mogelijkheid 'biologisch geoptimaliseerde' oplossingen te leveren die de kleurtemperatuur van de hemel nabootsen. Bewezen is dat dit de concentratie verbetert en de alertheid handhaaft van studenten in klaslokalen. Het heeft succesvol een soort van ochtendvermoeidheid aangepakt die vaak bij jongere mensen wordt waargenomen. Eén manier om de  passende kleurtemperatuur te creëren, is het gebruiken van een combinatie van onafhankelijk regelbare blauwe en witte LED's.

Zie ook Schoolvision

11. Hoe kunnen LED's helpen jetlag te bestrijden bij vliegreizen tussen verschillende tijdzones?
Toepassing van instelbare LED's in vliegtuigen kan helpen de circadiaanse ritmes van de reizigers aan te passen. Het tijdgestuurd nabootsen van de kleurtemperaturen van daglicht, middaguur en schemering met de LED's in het vliegtuig kan passagiers helpen zich geleidelijk aan te passen aan de tijdzone van hun bestemming.
12. Wat zijn enkele van de toepassingen van gekleurde LED-lampen bij defensie?
Groene LED's met een golflengte van 495 nm samen met rode LED's zijn nuttig voor militaire piloten die beschikken over speciale apparatuur die is gemaakt voor nachtzicht. Blauwe LED's zijn nuttig voor piloten die 's nachts kaarten moeten lezen. Speciale infrarode LED's worden gebruikt voor het 's nachts verlichten van terreinen zonder dat het doelwit weet dat men bekeken wordt. Dit wordt mogelijk gemaakt met behulp van speciale IR nachtzichtapparatuur.
13. Hoe heeft autoverlichting geprofiteerd van LED's?
Hoewel LED-verlichting duurder is dan haar voorgangers in autoverlichting met gloeilampen, is zij een economische oplossing. Dat komt doordat de digitale eigenschappen het proces van bedraden, regelen en installeren vereenvoudigt. LED's leveren licht van hoge kwaliteit in termen van kleurweergave en ze maken verlichtingsoplossingen mogelijk die resulteren in comfort en een comfortabelere, prettigere rij-ervaring. Het grootste voordeel van LED's is echter hun lange levensduur en hoge trillingsbestendigheid.
14. Waarom bieden LED's voordelen voor het verlichten van grotten?
Ondergrondse stalactieten raken beschadigd door de warmte van halogeenlampen. LED's vergen dankzij hun lange levensduur ook veel minder onderhoud dan traditionele lichtbronnen.
15. Hoe zorgt de ruime temperatuurtolerantie van LED's voor bredere toepassingsmogelijkheden?
LED's werken efficiënter onder lage temperaturen en hun levenscyclus wordt verlengd doordat de koude lucht functioneert als een mechanisme voor passieve warmteabsorptie. Dit biedt LED's een voordeel in diverse toepassingen zoals ijsbanen, koeling van levensmiddelen en verlichting van openbare ruimten in koudere landen.
16. Wat is de nieuwe ontwikkeling van 'Li-fi' die onlangs werd gepubliceerd?
Er is onderzoek uitgevoerd naar de ontwikkeling van LED's die niet alleen licht leveren maar ook internetverbinding bieden via de 'Li-fi'-technologie. Door de knippersnelheid van LED's te verhogen, kunnen via het zichtbare spectrum gegevens verzonden worden naar speciaal aangepaste laptops en elektronische apparatuur, in plaats van de op dit moment gebruikte radio- en microgolven.
17. Welke typen LED-eenheden zijn verkrijgbaar voor inbouwkleerkasten?

Lampen voor inbouwkleerkasten kunnen van de volgende typen zijn:

Laagspannings-LED-lampen met een tweedelige magneetschakelaar: een deel komt op de deur van de kleerkast en het andere op de kleerkast zelf. Als de deur wordt geopend, wordt er contact gemaakt en wordt de voeding naar de lamp geleid.

PIR-schakelaars met een infrarode bewegingssensor die het licht activeert zodra de kleerkast wordt geopend.

18. Wat zijn enkele van de nieuwe toepassingen van LED's met de opkomst van de OLED-technologie?

Met de verdere toename van de prestatiekenmerken van LED's en de opkomst van OLED's is het toepassingsgebied van LED's uitgebreid. Hieronder staan enkele van de nieuwe toepassingen van LED's:

- Lichtgevende wanden en plafonds

- Transparante wanden en scheidingswanden die op verschillende tijdstippen van de dag ondoorzichtig worden.

- Weefsels met voeding op zonne-energie

- Lichtgevende kleding

Wilt u meer weten over LED-verlichting? Bezoek de Lighting University, of doe inspiratie op en ontdek de mogelijkheden van LED-verlichting door een blik te werpen op onze gerealiseerde projecten.