Technische vragen over LED-verlichting

Op deze pagina vindt u antwoord op veelgestelde technische vragen over LED-verlichting.

1. Wat zijn de voordelen van het 'remote phosphor process' in vergelijking met LED's met een fosforcoating?

Het 'remote phosphor'-proces biedt:

- Een langere levensduur doordat het temperaturen verlaagt en de snelheid vertraagt waarmee de fosforlaag degenereert.

- Hoger systeemrendement door een lagere bedrijfstemperatuur van het systeem.

- Betere kleurstabiliteit door langere levensduur van de fosforen.

- Minder verblinding dan bij LED's met fosforcoating.

- Constantere lichtstroom en gecorreleerde kleurtemperatuur voor de producten doordat met het 'remote phosphor'-proces LED's van diverse bins gebruikt kunnen worden om licht te produceren met constante eigenschappen.

2. Welke termen beschrijven de verschillende vormen van LED's, van basiselektronica tot volledig functionele verlichtingsarmaturen die verkrijgbaar zijn op de markt?

Hier zijn de verschillende terminologieën voor de ontwikkelingsstadia van LED's in chronologische volgorde:

- LED-die - Een klein blokje lichtgevend halfgeleidermateriaal waarop een functioneel LED-circuit is aangebracht.

- LED-pakket - Dit omvat een LED-die of meer dan een LED-die met een optisch element en mechanische, thermische en elektrische interfaces.

- LED-module - Deze omvat een LED-pakket of een LED-die, mogelijk met een optisch element dat is verbonden met een printplaat, en met thermische, mechanische en elektrische interfaces die bedoeld zijn om aangesloten te worden op de belastingzijde van de driver.

- LED-engine - Dit is een LED-module of een samenstelling van pakketten met bijbehorende regelapparatuur / LED-driver. Dit is de dichtstbijzijnde benadering van een lamp in een conventionele armatuur.

3. Wat betekent SMD?
SMD betekent Surface Mounted Diode (opbouwdiode). Dit is een betere technologie dan de eerste generatie DIP-LED's. LED's  in SMD-uitvoering zijn gemonteerd op een aluminium substraat en omhuld met een epoxyhars.
4. Wat zijn de voordelen van SMD- ten opzichte van DIP-LED's?

De voordelen van SMD- ten opzichte van DIP-LED's zijn:

- Kleiner formaat

- Hogere lichtopbrengst

- Betere warmteafvoer

- Geringere lumenafname

- Langere levensduur

5. Welke verschillende typen LED-chippakketten zijn verkrijgbaar op de markt?

De basistypen van LED-chips zijn:

- SMD (Surface Mounted Diode - opbouwdiode) is een op zichzelf staande chip op een keramische basis die geïntegreerd kan worden in diverse pakketten voor lineaire LED-strips of downlights.

- COB (Chip On Board - chip op printplaat), een LED die wordt geleverd als een hoogvermogen-chip in direct contact met een printplaat voor een optimaal thermisch beheer.

- MCOB (Multiple Chips On Board - meerdere chips op printplaat) zijn LED's met meerdere COB -LED's geïntegreerd om samen één enkele chip te vormen. Deze technologie wordt gebruikt in LED-bulbs en ‑tubes.

- MCCOB (Multiple Chips and Cups On Board) -pakketten, die worden gebruikt voor hooghangende armaturen en schijnwerpers.

6. Welke karakteristieke typen LED-modules zijn verkrijgbaar op de markt?

LED-modules zijn verkrijgbaar in de volgende vormen:

- Geprefabriceerde chip on board die gebruikt kan worden voor specifieke toepassingen door armatuurfabrikanten die het koelblok en de montageomstandigheden ontwerpen.

- Chip on board met een optische lens of diffuser als geprefabriceerd onderdeel met of zonder geïntegreerd koelblok. Deze kan door armatuurfabrikanten gebruikt worden voor integratie in de armatuur.

- Renovatielampen ter vervanging van de oudere (halogeen-) technologie. Deze worden geleverd met een geïntegreerd koelblok en standaard lampvoet en passen rechtstreeks in bestaande armaturen met een standaard lamphouder.

- Geprefabriceerde armaturen met een geïntegreerde LED-lichtbron en koelblok, compleet met een armatuurbehuizing die verkrijgbaar is als een afgedicht geheel. De driver kan extern zijn of geïntegreerd zijn in de behuizing.

7. Welke ontwikkelingen op LED-gebied hebben het aantal componenten in een systeem verkleind?

Het 'chip on board'-pakket (COB) maakt het mogelijk het pakket rechtstreeks op een koelblok te monteren in plaats van te vertrouwen op een fabrikant van LED-printplaten.

In veel ontwerpen is het koelblok ontworpen als onderdeel van de armatuurbehuizing, en dat vermindert het aantal componenten in het systeem.

De ontwikkeling van stabielere netspanningsdrivers voor LED's leidt tot oplossingen die de bedradingseisen en totale dimkosten kunnen verlagen.

8. Wat is ZigBee?
ZigBee is een technologie die door een wereldwijd samenwerkingsverband van ondernemingen is ontwikkeld om draadloze oplossingen voor energiebeheer mogelijk te maken. Deze oplossingen omvatten een nieuwe open standaard voor LED-lichtregelsystemen
Wilt u meer weten over LED-verlichting? Bezoek de Lighting University, of doe inspiratie op en ontdek de mogelijkheden van LED-verlichting door een blik te werpen op onze gerealiseerde projecten.