LED dimmen -
veelgestelde vragen

Hoe wordt LED-verlichting gedimd? Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende dim-methodes? Op deze pagina vindt u antwoord op veelgestelede vragen over het dimmen van LED.

1. Hoe worden LED's gedimd?

LED's worden gedimd ofwel door pulsbreedtemodulatie (Pulse Width Modulation - PWM) ofwel door vermindering van de constante stroomsterkte (Constant Current Reduction - CCR). Bij dimmen door middel van PWM wordt de stroomsterkte op een hoge frequentie van nul naar de nominale uitgangsstroom geschakeld. Bij CCR-dimmen is het vereiste verlichtingsniveau evenredig met de stroomsterkte die door de LED loopt. De stroomsterkte loopt voortdurend door de LED en wordt verkleind of vergroot afhankelijk van of de LED verder gedimd moet worden of feller moet gaan branden.

2. Wat zijn de relatieve voordelen van dimmen door middel van pulsbreedtemodulatie (PWM)?

De voordelen van dimmen door middel van pulsbreedtemodulatie zijn:

• Soepele dimmogelijkheden
  • Nauwkeuriger uitgangsniveaus
  • Betere kleurconsistentie tussen de diverse niveaus

Terug naar boven

3. Wat zijn de nadelen van dimmen door middel van pulsbreedtemodulatie (Pulse Width Modulation - PWM)?

De nadelen van dimmen door middel van pulsbreedtemodulatie zijn:

• Relatief duurder
  • Knipperen waarneembaar in het perifere zicht als de driver op een frequentie van minder dan 100 Hz draait.
  • Stroboscopische effecten zichtbaar in snel bewegende omgevingen als de driverfrequentie laag is.
  • Problemen met elektromagnetische interferentie (EMI) door het toe- en afnemen van de stroomsterkte bij PWM-dimmen.
  • Problemen met prestaties als de driver op afstand van de lichtbron is gemonteerd.

4. In welke toepassingen is dimmen door middel van het verkleinen van de constante stroom (Constant Current Reduction - CCR) het best geschikt?

CCR-dimmen is goed in:

• Buitentoepassingen en vochtige plaatsen.
  • Plaatsen waar strenge EMI-eisen gelden, zoals medische omgevingen.
  • Plaatsen met veel beweging en draaiende machines.
  • Toepassingen waar de drivers op grote afstanden van de lichtbronnen geplaatst moeten worden.

Terug naar boven

5. Kunnen netspannings-LED-producten gedimd worden met traditionele gloeilampdimmers?

Hoewel van LED-producten wordt gezegd dat ze compatibel zijn met traditionele dimmers, zijn er verschillende gradaties waarin LED-producten compatibel zijn met gloeilampdimmers. Compatibiliteit dient per individueel product gecontroleerd en getest te worden op de volgende, meest voorkomende ongewenste gedragingen:

• Kleiner dimbereik
  • Knipperen van de lamp
  • Niet constante prestaties op basis van het aantal en de verschillende typen LED's die zijn aangesloten op één enkele gloeilampdimmer.

6. Wat zijn de voordelen van het dimmen van LED-verlichting?

Het dimmen van LED-verlichting biedt de volgende voordelen:

• Het bespaart energie doordat de lagere uitgangsniveaus minder energie verbruiken.
  • Het verlengt de levensduur doordat de elektronische componenten op een lagere temperatuur draaien. Dit verlengt niet alleen de levensduur van de LED's, maar ook die van de fosforcoating die wordt gebruikt om wit licht te produceren.
  • Het helpt ontwerpers voorkeursinstellingen te ontwikkelen voor het creëren van sfeer.
  • Het vergroot de flexibiliteit in het gebruik van ruimten.
  • Een helder verlichte leesruimte of kantoorruimte kan door dimmen veranderen in een presentatie-/conferentieruimte.
  • Verhoogt de productiviteit door gebruikers in staat te stellen hun verlichting individueel te regelen om fysieke en oogvermoeidheid te verminderen of de concentratie te verbeteren.

Terug naar boven

7. Welke verschillende regelprotocollen kunnen worden gebruikt voor het dimmen van LED's?

LED's worden rechtstreeks geregeld door signalen die van de centrale dimmer komen. Ook kunnen ze ontworpen zijn voor het interpreteren van andere protocollen, zoals 1-10 V-, DMX-, Ethernet- of ZigBee-signalen van het centrale dimsysteem. De fabrikanten van LED's specificeren welke van de verschillende protocollen begrepen worden door hun producten.

8. Wat is het verschil tussen analoog en digitaal dimmen?

Analoog dimmen wordt gewoonlijk 1-10 V-dimmen genoemd. In dit geval wordt een gelijkspanning naar de driver gestuurd die de LED's dimt afhankelijk van de spanning. Bij digitaal dimmen ontvangt de driver een digitaal signaal dat hem vertelt hoe te reageren. Het voordeel van digitaal dimmen is dat armaturen adresseerbaar zijn. Ook kunt u meer verschillende niveaus van lichtopbrengst hebben als u gebruikmaakt van digitaal dimmen.

Terug naar boven

9. Welk verlichtingsprotocol is geschikt voor een toepassing?

Voor toepassingen waarin enkelkleurige en witte LED's worden gebruikt, kunnen analoge of PWM-dimprotocollen worden gebruikt voor het schakelen of dimmen van LED's. Bij intelligente regelsystemen, zoals die voor het creëren van dynamische effecten, het instellen van wit licht enz., kunnen DMX- of Ethernet-protocollen worden gebruikt. Digitaal dimmen werkt beter bij grote aantallen armaturen.

10. Waarom knipperen sommige LED's als ze worden gedimd of uitgeschakeld?

Gewoonlijk komt dit door incompatibiliteit tussen de driver en het regelsysteem. Bij het aanschaffen van een LED-product is het belangrijk het juiste type driver te gebruiken, zoals gespecificeerd door de fabrikant. Ook is het belangrijk te controleren of de LED dimbaar is. Sommige renovatielampen zijn dat namelijk niet.

Terug naar boven

Wilt u meer weten over LED-verlichting? Bezoek de Lighting University, of doe inspiratie op en ontdek de mogelijkheden van LED-verlichting door een blik te werpen op onze gerealiseerde projecten.