LED drivers -
veelgestelde vragen

Wat zijn LED drivers en voor welk LED product heeft u welke driver nodig? Op deze pagina vindt u antwoord op veelgestelde vragen met betrekking tot LED drivers/voedingsunits.

1. Waarom vereisen LED's voedingsunits/drivers?
LED's zijn laagspanningsapparaten. Daarom vereisen zij een apparaat/voedingsunit/driver of geïntegreerde elektronica die de netspanning omvormt naar een laagspanning waarop de LED's kunnen werken. Soms beschikt de driver over elektronica die signalen kan verwerken voor het dimmen van de LED-verlichting.
2. Wat zijn de verschillende typen voedingsunits/drivers voor LED's?

LED's worden aangestuurd door drivers met een constante stroomsterkte (350 mA, 700 mA of 1 A) of een constante spanning (10 V, 12 V of 24 V).

Constantestroomdrivers houden de stroomsterkte van het systeem constant en variëren de spanning afhankelijk van de belasting van de LED.

Constantespanningsdrivers vereisen een constante spanning en de belasting van de LED wordt parallel toegevoegd aan de uitgang van de driver tot de maximale uitgangsstroom is bereikt.

3. Voor welke typische toepassingen worden constantestroomdrivers gebruikt?
Constantestroomdrivers worden typisch gebruikt in downlights waarbij per driver één armatuur of een reeks armaturen wordt gebruikt. Deze worden dan in serie aangesloten.
4. Voor welke typische toepassingen worden constantespanningsdrivers gebruikt?
Constante spanning drivers worden gebruikt in toepassingen waar de belasting niet bekend is en de LED-belastingen parallel geschakeld zijn, bijvoorbeeld in koven en lichtbakken. Deze drivers zijn soms gelijk aan de elektronische en magnetische laagspanningstransformators die worden gebruikt in halogeenarmaturen (MR16-lampen). Het type LED-driver dat geschikt is voor het aansturen van een LED-product wordt door de fabrikant van de LED vermeld in de productspecificatie.
5. Hoe weet ik welke type driver wordt vereist door het LED-product?
De classificatie van een LED-product wordt gewoonlijk gegeven in milliampère (mA) of volt (V). Producten die worden aangeduid in mA kunnen gebruikt worden met een constantestroomdriver, terwijl die met een aanduiding in volt kunnen draaien op een constantespanningsdriver. LED's die zijn ontworpen voor constantestroomdrivers kunnen niet gebruikt worden op constantespanningsdrivers zonder beschadigd te raken.
6. Wat is Vf?
Vf is de aanduiding die wordt gebruikt voor de voorwaartse spanning (forward voltage) van de LED's. Dat is de spanning die vereist is voor het activeren van de LED en het produceren van de gespecificeerde lichtopbrengst, ervan uitgaande dat de LED de aanbevolen stroomsterkte trekt.
7. Wat is de maximaal toelaatbare afstand tussen een LED-product en een externe driver?
De maximaal toelaatbare afstand hangt af van de LED-belasting, de afmetingen van de geleider en de toegepaste driver. Er is slechts een geringe praktische beperking aan de afstand tussen de driver en de LED als u gebruik maakt van een constantestroomdriver, omdat die de uitgangsspanning verhoogt teneinde een eventuele spanningsafname te overwinnen die veroorzaakt wordt door de kabellengte. De afstand tussen de LED en de driver is belangrijker voor constantespanningsdrivers waar een spanningsafname optreedt ten gevolge van de belasting en de lengte van de kabel.
8. Wat zijn de voordelen van 24 V-LED’s ten opzichte van 12 V-LED's?
LED's die worden aangestuurd door 24 V-drivers laten langere afstanden toe tussen lichtbron en driver dan mogelijk is met 12 V gelijkspannings-LED's. 12 V-LED's zijn gewoonlijk geschikt voor toepassingen waar lage lichtsterkten vereist zijn. 24 V-LED's bieden producten met een hogere lichtopbrengst dan 12 V-producten.
9. Is het waar dat sommige LED's direct kunnen worden aangesloten op de netspanning?
LED's zijn van zichzelf laagspanningsapparaten die drivers vereisen. Veel LED-producten op de markt worden echter geleverd met ingebouwde drivers en kunnen daardoor rechtstreeks op de netspanning worden aangesloten.
10. Welke voorzorgsmaatregelen moeten genomen worden bij het monteren van LED-drivers?
LED-drivers moeten gemonteerd worden in een geventileerde ruimte. De driver moet toegankelijk zijn voor algemene onderhoudsdoeleinden. Voordat de definitieve montageplaats van de driver wordt bepaald, dient de IP-classificatie (Ingress Protection) van de driver in acht genomen te worden (alleen drivers die voor buitenomgevingen zijn ontworpen, kunnen buiten geplaatst worden). Ook dient rekening te worden gehouden met de afstand tussen de driver en de lichtbron, teneinde een spanningsval te voorkomen die zou resulteren in een lagere lichtopbrengst van de LED's.
Wilt u meer weten over LED-verlichting? Bezoek de Lighting University, of doe inspiratie op en ontdek de mogelijkheden van LED-verlichting door een blik te werpen op onze gerealiseerde projecten.