LED-armaturen en houders -
veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u antwoord op veelgestelde vragen met betrekking tot LED-armaturen en houders.

1. Waarom is het ontwerp van het koelblok kritisch voor de prestaties van een LED-armatuur?

Warmtebeheer is kritisch voor de prestaties van LED's. Een hogere temperatuur in LED's heeft de volgende effecten op de prestatiekenmerken:

- Lagere lichtstroom

- Kleurverschuiving (verandering van kleurweergave)

- Kortere levensduur van de LED

2. Welke technieken van warmteoverdracht worden gebruikt voor het koelen van LED's?

LED's worden gekoeld met ofwel passieve ofwel actieve koeling.

Passieve koeling werkt met een warmte-uitwisselingssysteem met koelvinnen dat is vervaardigd van gegoten of geëxtrudeerd metaal of een koelblok uit kunststof met een metaalcoating en dat een volkomen stille en robuuste warmteoverdracht garandeert. Passieve koeling is betrouwbaar op het oppervlak van het koelblokmateriaal en richtingsafhankelijk.

Actieve koeling kan gebruikmaken van conventionele ventilatoren of op diafragma gebaseerde geforceerde luchtkoeling. Doordat actieve koeling gebruikmaakt van een ventilator is zij weliswaar efficiënter, maar tevens luidruchtiger en minder betrouwbaar, en vereist zij elektriciteit om te kunnen werken. Bij actieve koeling ligt de nadruk op de snelheid van een geforceerde luchtstroom; zij is niet richtingsafhankelijk.

3. Wat is de techniek van tweefasen warmte-uitwisseling bij de koeling van LED's?
De techniek van tweefasen warmte-uitwisseling is een koeltechniek die gebruikmaakt van de voordelen van zowel actieve als passieve koelmethoden. Hij werkt volgens het principe van verdamping en condensatie. Dit principe vereist overbodige warmte om een proces te initiëren dat plaatsvindt in een hermetisch afgesloten buis die is gevuld met een minimale hoeveelheid vloeistof liquid. Rondom de buis zitten koelvinnen die de warmte afvoeren. Dit systeem biedt een hoge mate van betrouwbaarheid, geen bedrijfskosten en is richtingsongevoelig.
4. Waarom wordt voor veel LED-armaturen de voorkeur gegeven aan lenzen in plaats van reflectors?
LED's zijn gerichte lichtbronnen, in tegenstelling tot de traditionele armaturen die rondom licht geven. Als LED's worden voorzien van reflectors verlaat veel van het licht in het centrum van de bundel het systeem zonder zelfs in aanraking te komen met de reflector. Dit vermindert de mate van modulatie van de lichtbundel en kan de oorzaak zijn van verblinding. Lenzen helpen echter nagenoeg elke lichtstraal te geleiden die wordt uitgestraald door de LED.
5. Wat zijn de verschillende manieren waarop een armatuurontwerp kan helpen verblinding door LED's te verminderen?

Hier zijn enkele manieren waarop verblinding door LED-verlichting verminderd kan worden:

- Gebruiken van de microprismatische technologie voor het ontwikkelen van speciale diffusers die het licht van individuele LED's verspreiden. Dit systeem produceert een gelijkmatig licht met optimale contrastniveaus die eventuele directe of gereflecteerde verblinding voorkomen.

- Ontwerpen van secundaire reflectorsystemen waarin de primaire reflector het directe zicht op de LED verbergt en het licht op de secundaire reflector richt die het licht op de beoogde manier verdeelt.

- Gebruiken van een combinatie van TIR-lenzen (Total Internal Reflection) / collimatorlens, die een parallelle lichtbundel produceert, en een gefacetteerde lens. Deze combinatie verdeelt de lichtbundel zoals bedoeld.

6. Wat zijn de gebruikelijke uitdagingen of problemen als LED-armaturen worden gebruikt in ruwe omgevingen?

- De LED-drivers kunnen vroegtijdig uitvallen door het binnendringen van vocht of condensatie. De driverbehuizing moet deugdelijk afgedicht zijn om dit te voorkomen.

- LED's zijn minder bestand tegen vocht dan andere lichtbronnen. Dit betekent dat bijzondere zorg moet worden besteed aan de afdichting van de armatuur en de kabelwartels.

7. De LED-armatuur is heet bij aanraking. Hoe komt dat?
De LED-chip, of lichtmodule, produceert warmte. Die moet zo snel mogelijk afgevoerd worden. Gewoonlijk wordt dat gedaan via een koelblok, dat vaak voorzien is van vinnen. Koele LED's zijn efficiënter dan warme. Ze hebben ook een langere levensduur. Vanzelfsprekend worden hoogvermogen-LED's gewoonlijk warmer dan laagvermogen-exemplaren doordat er meer warmte afgevoerd moet worden.
8. Wat zijn de verschillende oorzaken van condensatie in LED-armaturen?

- Warmte die wordt opgebouwd als de armatuur is ingeschakeld en afkoeling nadat hij weer is uitgeschakeld.

- Drukveranderingen die worden veroorzaakt door veranderingen in hoogte en omgevingsomstandigheden tijdens transport in containers of vliegtuigen.

- Thermische schok door regen, sneeuw of wasbeurten.

9. Op welke producteigenschappen moet je letten voor LED's die worden gebruikt in ruwe omgevingen?

- Steviger O-ringen en pakkingen voor robuustere afdichting.

- Dikkere behuizingen om bewegingen te voorkomen rondom afdichtingen en breuk van de afdichtingen te voorkomen.

- Extra bevestigingspunten rondom de pakkingen en afdichtingen om doorslaan van afdichtingen te voorkomen.

- Een ventilatieopening bestaande uit een semipermeabel membraan. Dit laat waterdamp door, maar vloeibaar water niet.

10. Is het waar dat LED's geen warmte produceren?
Neen. Het is waar dat er geen warmte, IR, in de bundel voorkomt. De LED-armatuur zelf produceert echter wel warmte. Die kan echt warm worden, of zelfs heet bij aanraking.
11. Wat is overgangstemperatuur?
Overgangstemperatuur is de temperatuur in het actieve gedeelte van LED's; dit is het punt waar de diode is verbonden met de basis. Daar springen de elektronen tussen de twee halfgeleiders om fotonen te produceren. Een lage overgangstemperatuur helpt LED's meer licht te produceren en vermindert tevens de lumenafname. De overgangstemperatuur wordt beïnvloed door de stroomsterkte van de driver, het thermische pad en de omgevingstemperatuur.
12. Wat zijn de verschillende typen optische systemen voor LED's?

De volgende typen optische systemen zijn verkrijgbaar voor LED's:

- Primaire systemen met geïntegreerde lenzen - specifieke bundelhoeken.

- Secundaire optische systemen in de vorm van lenzen, reflectors of diffusers.

- Combinaties van primaire en secundaire optieken voor specifieke toepassingen.

Wilt u meer weten over LED-verlichting? Bezoek de Lighting University, of doe inspiratie op en ontdek de mogelijkheden van LED-verlichting door een blik te werpen op onze gerealiseerde projecten.