Meer merken van

Rozen van uitstekende kwaliteit

Wimceco,   

Boechout, België

 

Rozenkwekerij Wimceco is een moderne kwekerij die is gespecialiseerd in de teelt van grootbloemige snijrozen. De dagelijkse leiding is in handen van Danny en Bart van Nuffelen, die het bedrijf in 1999 overnamen van hun ouders Willy en Cecilia.

Wimceco

Doordat de LED’s

minder warmte 

afgeven kunnen we in voor- en najaar langer belichten als de buitentemperatuur hoger oploopt. Dat komt de kwaliteit van de rozen ten goede.”


- Danny en Bart van Nuffelen, eigenaren Rozenkwekerij Wimceco

Wimceco

De uitdaging

 

Danny en Bart wilden de verouderde belichtingsinstallatie in beide afdelingen vervangen. “Wij wilden het lichtniveau verhogen, zonder daar extra energie in te stoppen”, legt Danny uit. “De energie voor de lampen is voor 2/3de afkomstig van onze eigen WKK. De overige1/3de elektriciteit wordt ingekocht maar is hier in België erg duur.”

Wimceco

De juiste belichting

 

De ontwikkeling van de LED technologie is de broers niet ontgaan. Maar voordat zij een besluit namen over de aanschaf van een nieuwe installatie gingen zij om tafel met de plantspecialist van Philips en Horti LED Partner Agrolux. Daarbij werd zowel de energiebalans als de economische berekening van de oude installatie in kaart gebracht.

 

Met de aanleg van de installatie in het najaar van 2015 is Wimceco de eerste rozenkwekerij in België die in de rozenteelt hybride belichting toepast. “We merken dat het gewas beter groeit en een hogere kwaliteit geeft”, vertelt Danny. “De belangrijkste oorzaak ligt in het verhogen van het lichtniveau.” 

 

Daarnaast merken de broers dat zij dankzij de LED’s de temperatuur in de kas onder controle kunnen houden. “Door de hybride installatie beheersen we het klimaat veel beter dan voorheen. In situaties met een laag winterzonnetje, waarbij de kas wel opwarmt maar niet genoeg instraling geeft, kunnen we toch extra LED licht toevoegen. Daardoor wordt het niet onnodig warm."

production module

Philips GreenPower LED toplighting

 

De LED topbelichtingsoplossing opent nieuwe kansen om winterproductie in de kas te verbeteren voor onder andere vaste planten, potrozen, sierplanten, tomaten en bladgroenten.

 

Naar de oplossing

Meer licht zonder warmte

Het Team

Danny en Bart van Nuffelen

Kweker

 

Gerelateerde case studies