Meer merken van

Aardbeien
3 weeken eerder op de markt

Jurgen, Frank en Sven Royen

Welroy Fruit
Wellen, België


Welroy Fruit is in alle opzichten een familiebedrijf. De broers Frank en Jurgen Royen begonnen het bedrijf in 2005 en Franks zoon Sven kwam erbij in 2014. Tegenwoordig stopt de familie hart en ziel in het soepel en productief laten verlopen van de dagelijkse operaties.

Voordeliger om een 
volledig LED

system te installeren dan een HPS systeem"

 

- Frank Royen, mede-eigenaar Welroy Fruit

GreenPower LED toplighting en aardbeien
Welroy family

De uitdaging

 

Welroy Fruit verkoopt jaarlijks 200 tot 250 ton aardbeien. Maart is een belangrijke maand voor het bedrijf. Na een lange, koude winter staan consumenten te springen om verse, zoete aardbeien die het begin van het voorjaar aankondigen. In deze periode verkoopt Welroy Fruit ongeveer 60% van zijn aardbeien op lokale markten, zoals boerenmarkten, plaatselijke supermarkten en fruitverkoopautomaten, met een hogere marge dan de gewassen die op de fruitveilingen aan retailers worden verkocht. De concurrentie onder Belgische aardbeientelers is echter hevig, omdat de telers allemaal tegelijk de markt op gaan. Om de massa voor te kunnen zijn, onderzocht Welroy Fruit de mogelijkheid voor LED- belichting voor de beide kassen van het bedrijf, die een oppervlak van 5000 m2 omspannen. Doel is om het aardbeienras Sonata vroeger in de meer winstgevende lokale markten te zetten en om zoetere aardbeien te kweken dan gewoonlijk vroeg in het voorjaar beschikbaar zijn.

A pesar de que la tecnología ofrece cada vez más facilidad para
A pesar de que la tecnología ofrece cada vez más facilidad para

De juiste belichting

 

Het bedrijf beoordeelde de opties voor hogedruk-natrium (HPS) en LED-belichting voor hun bestaande kassen. “Gewoonlijk zou HPS belichting de voordeligste optie zijn voor de afmetingen die onze kassen hebben, maar berekeningen lieten zien dat het kostenefficiënter was een volledig LED systeem te installeren. Daar gaven wij ook de voorkeur aan, want HPS produceert minder zoet smakende aardbeien en zou installatie van een kostbaar Combined Heat and Power (CHP) systeem vereisen,” zegt Frank Royen, mede-eigenaar van Welroy Fruit.

Philips GreenPower LED toplighting

Philips GreenPower LED toplighting

De LED topbelichtingoplossing opent nieuwe kansen om winterproductie in de kas te verbeteren voor onder andere aardbeien, tomaten, vaste planten, potrozen, sierplanten en baldgroenten.

Naar de oplossing

Zoeter smakende aardbeien en gezondere
planten met minder gele bladeren

Feiten

Segment

Fruit

Gewas

Aardbeien (Sonata)

Locatiie

Wellen, België

Oplossing

Philips GreenPower LED toplighting

Resultaat

Zoeter smakende aardbeien en gezondere planten met minder gele bladeren

Related cases