Slaproductie

verhogen door
belichting in de kas

Van Djick

Siberia B.V.,
Maasbree, Nederland


Van Dijck Groenteproducties teelt al sinds 1980 op meer dan 800 hectare succesvol sla, prei, suikerbieten en andere gewassen.Tot op heden gebeurde dit volgens conventionele vollegronds teelttechnieken. 

Ik had al 
hoge verwachtingen 

maar de sla groeit nog veel sneller dan ik me van tevoren kon voorstellen.”

 

- Tim van Hissenhoven, Teeltmanager Siberia BV

Van Djick
Van Djick

De uitdaging

 

In de afgelopen jaren is met name de vraag naar ijsbergsla gestaag toegenomen. Om aan deze vraag naar verse producten in de winter te voldoen besloten Van Dijck en Willemssen zich te oriënteren op de bouw van een kas. Hiervoor werd een nieuw bedrijf opgericht; Siberia bv. Dit bedrijf met een vijf hectare grote kas gaat gebruikt worden om sla en bladgewassen te telen.

A pesar de que la tecnología ofrece cada vez más facilidad para
A pesar de que la tecnología ofrece cada vez más facilidad para

De juiste belichting

 

In de nieuwe kas zijn begin 2016 de eerste gewassen gezaaid. De kas is uitgerust met een mobiel watergotensysteem dat steeds verder uit elkaar komt te liggen als de planten groeien. De totale oppervlakte bedraagt 50.160 vierkante meter. De hoogte van de kas is 6 meter, waarbij de afstand tussen gewas en groeilicht 4 meter is. De Philips GreenPower LED toplighting modules hebben een afgifte van 104 μmol/m2/s. Volgens De Wit geven de modules twee keer zoveel licht af als HPS lampen. De totale installatie heeft een efficiency van 2.6 μmol/W. De hoge lichtniveaus onder LED's stimuleren een snelle groei, waardoor de teeltduur afneemt. LED technologie biedt dus duidelijk mogelijkheden om de bedrijfsresultaten van Siberia BV te verbeteren.

toplighting

Philips GreenPower LED toplighting

De LED topbelichtingsoplossing opent nieuwe kansen om winterproductie in de kas te verbeteren voor onder andere vaste planten, potrozen, sierplanten, tomaten en bladgroenten.

Naar de oplossing

LED’s produceren
hogere lichtniveaus

Het team

Van Dijck, Siberia B.V.

Grower

Gerelateerde case studies